Skip to main content
search

„Дигитализация в строителството“ бе темата на модула на Академия Лидерите, от който PERI бяха част. Основаната през 1969 г. компания е един от най-големите производители на кофражи и скелета в света. Централата й е разположена във Вайсенхорн, Германия и оперира с над 70 дъщерни фирми по целия свят, едната от които е PERI България. Лектор бе инж. Георги Димитров, управител на компанията. Той разказа за това как тя започва като семеен бизнес и все още се ръководи от основателите си. С него бяха и четирима гости, участници в Сезон 2 на Академия Лидерите – Иван Бръмбаров, Пламен Славчев, Кирил Иванов, Калоян Левенов и Зафир Зафиров, които вече са част от екипа на PERI.

Инж. Димитров подчерта актуалността на темата и показа на участниците снимки на различни проекти, над които компанията е работила. Те, от своя страна, искаха да знаят повече за историята на обектите, както и за използваните съвременни технологии. Лекторът спомена, че мотото на компанията е „Най-доброто решение за нашите клиенти.“ Стараят се да създават прости и функционални предложения. Интересно е да се отбележи, че името на компанията произлиза от гръцката дума περι, което означава „около“ – асоциация на полагането на кофража в обли форми. Именно затова той отправи молба към студентите:

„Придайте форма на сградите.“

Той им каза да не се страхуват от това да използват въображението си и че това, с което компанията се откроява, е постигането на по-специални форми. След това представи 23 принципа за ефикасност, с които въведе участниците още по-дълбоко в темата за дигитализацията. Попита ги какво разбират под „дигитално“, има ли почва за BIM у нас и какво въобще представлява строителството.

„Строителството е лакмусът на икономиката.“

Икономическите мегатрендове за периода 2015-2030 г. показват, че все повече хора мигрират от селото към града (в момента около 200 000 души на ден). Тоест последните трябва да се развиват все повече във височина. Според индекса за дигитализация за 2012 г. строителството вече е закъсняло с нея. Няма много големи разлики от 50-те години насам в процеса на строителството. 3D моделирането е само част от дигитализацията, а тя всъщност представлява внедряване на допълнителна информация и процеси.

Инж. Димитров даде думата и на Иван Бръмбаров. Той сподели, че голяма част от работата на компанията се извършва в тримерен модел в реално време и показа такъв на фасадно скеле с височина 98 метра. Още в момента на проектиране е видно дали има конфликтни точки. Бе демонстрирано и мобилно приложение на компанията, което визуализира тримерен чертеж.

Според Димитров строителството, по начина по който се учи в момента, не е строителство, което ще се практикува в бъдещето.

„Светът се променя със или без нас. По-добре да се променя с нас.“

Казусът на седмицата изпрати участниците на мисия в бъдещето с популярното напоследък предизвикателство #10yearchalenge. Те трябваше да се представят като участници в строителния процес – или с проектиране, или с изпълнение, но през 2029 г. Идеята беше да сравнят строителството сега и какво то би било в бъдещето и какво би било необходимо, за да бъдат лидери в сектора след 10 години.

През следващата седмица участниците представиха своите решения. Мотивацията им бе видна и от техните презентации – всеки отбор бе намерил своя характерен начин за представяне, като някои не се страхуваха да си „поиграят“ с чувството за хумор на аудиторията. Бяха представени различни технологии за 3D принтиране на сгради, екологично строителство, рециклируеми материали, автоматизация, „умни“ фасадни системи, изкуствен интелект и генеративен дизайн.

Инж. Георги Димитров и инж. Христо Дойчев, ръководител на техническото бюро на PERI, дадоха подробна обратна връзка на всички отбори. Споделиха, че идеите за синхронизация и оптимизация ги е имало и в миналото, но че могат да се развиват още много. Според тях, често в презентациите се споменаваха вече съществуващи решения, тоест бъдещето се случва в момента. Обърнаха внимание на това, че много от отборите споменават увеличаващото се население, но предлагат решения за пълна роботизация, което елиминира човешкия фактор. Откроиха представянето на оранжевия, кафявия, черния, сивия и синия отбор. Георги Димитров поздрави участниците за положения труд и каза, че следващата седмица представителите на PERI ще излъчат първите три отбора – победители.

Снимки: Карина Дикова

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu