Skip to main content
search

С наближаването на края на месец март пролетта се задава все по-стремглаво, а с нея и желанието както за освежителни, така и за цялостни ремонти на дома. Повечето хора се възползват именно от този период, за да планират и осъществят известни промени и да подобрят средата, която обитават.  В условия на глобална пандемия, която заплашва с дълбока рецесия Европейския съюз и еврозоната и вече срива стоковата борса, може би се замисляте дали наистина да продължите с осъществяването на планирания ремонт.

Ефективно оползотворяване на времето, прекарано вкъщи

Наложената поради вирусната криза социална изолация би могла да повлияе по най-различни начини на справянето с ежедневните дейности и предизвикателства, но със сигурност може да бъде пречупена и през положителна призма, която ни позволява да инвестираме времето и усилията си в нещо, което да даде дълготраен резултат, а именно ремонтна дейност и поправяне на всичко, за което все не ни остава време.

Така бихме могли да обмислим внимателно всеки един детайл по изпълнението, да развихрим креативността си, дори да си сглобим мебели сами, откъсвайки се напълно от случващото се навън.

Но дали в действителност това е най-разумното решение?

Обмислете добре как ще платите за ремонта

Aко планирате нискобюджетен освежителен ремонт, за който може да платите още сега в брой, съвсем спокойно може да си набавите необходимите материали и да започнете веднага.

При по-мащабни и скъпи намеси обаче, за които се налага да вложите доста от спестяванията си, е по-разумно да ги преосмислите и да прецените дали имате достатъчно отделени средства за посрещане на основните нужди. Все още не може да се твърди със стопроцентова сигурност, че ще настъпи икономическа криза, породена от пандемията, но трябва да сте подготвени, в случай, че секторът, в който работите, бъде засегнат и се наложи да си търсите нова работа.

При тези обстоятелства, ако сте планирали да изтеглите заем или ипотекирате жилището си, то най-благоприятно би било да се откажете или поне да отложите ремонта, докато ситуацията се стабилизира.

Какво би било правилното решение?

Ако все пак разполагате с достатъчна сума пари и можете спокойно да посрещате битовите си нужди през идните шест месеца, като разчитате на собствени спестявания, то може безпроблемно да продължите по пътя на ремонтните интервенции. От друга страна, може да обмисляте временно отлагане, освен ако това не крие опасността да повлияе негативно на вашето здравословно състояние и чувство за комфорт у дома.

Например, ако обмисляте обновяването на добре функционираща кухня с нова такава в името на удовлетворяването на естетическите ви потребности, то това би могло да почака известно време.

Но ако целта на ремонта е спиране на течове, подобряване на отоплителна, охлаждаща или вентилационна система, отлагането би могло да доведе до по-сериозни проблеми и изпитване на значителни неудобства в собствения ви дом, в който ще сте принудени да постоите известно време.

Също така трябва да имате предвид, че ако ремонтът на дадено жилище е с цел последваща продажба, то  може да не успеете да го продадете за същите пари, които сте вложили в него, тъй като пазарната крива в момента е изключително динамична и се променя с всеки изминал час.

Въпреки това не се притеснявайте да осъществите своя ремонт, ако вашето решение е базирано на добре обмислени бъдещи сценарии за развитие и стабилна стратегия за справяне с покриването на ремонтни и битови разходи.

 

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu