Skip to main content
search

През миналата година бе проведен архитектурен конкурс за нова сграда на центъра за работа с деца със специални нужди – Карин дом във Варна. Конкурсът бе международен и в него участие взеха 174 проекта от 48 страни. През март 2020 г. той приключи успешно с обявяването на победителите – българо-италианското дуо UNAS Studio.

През миналата седмица резултатите от това начинание започнаха да стават реалистични с успешната първа копка и полагането на основния камък на новата сграда на Карин Дом във Варна. Тя ще предлага всички най-съвременни условия и подходяща среда за развитието на децата със специални нужди. След скандалите покрай детската болница, такива позитивни събития и тенденции дават добра надежда за развитието на подобни дейности в страната.

Визуализация на спечелилия конкурса за Карин дом проект. Снимка: www.competition.karindom.org

Проектът и успешната първа копка за Карин дом

Събитието се случи в навечерието на 25-тия юбилей на Карин дом.

Той започва да оперира през 1996 г. по идея и инициатива на Иван Станчов. Оттогава насам общо 2756 деца са получили грижи в дома. Като подарък за дългогодишната дейност на Карин дом бе и първата копка на сградата, която се случи миналия понеделник на парцела, разположен между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров” в морския град.

На събитието присъстваха множество официални гости, които с радост направиха първата стъпка към изграждането на съвременна сграда, която ще осигурява всички потребности на децата със специални нужди.

Снимка: Фейсбук страницата на Карин дом

Проектът, който започва изпълнението си, предлага прецизни решения – компактно вътрешно пространство, което поощрява комуникацията между деца, служители, преподаватели и родители. Освен това, сградата максимално запазва зелените площи в парцела, които могат да служат за отдих и игра.

В новата сграда са предвидени дейности като физиотерапия и хидротерапия, център за ранна интервенция, Монтесори център и детска демонстрационна кухня, стаи за диагностика, индивидуална и групова терапия, сензорна зала, медицински център и обучителни зали.

Снимка: Фейсбук страницата на Карин дом

С нетърпение очакваме успешното изграждане и функциониране на новата сграда на Карин дом, която със сигурност ще стане причина за широки усмивки на лицата на много деца.

Защо Карин Дом е крачка напред за конкурсната култура в страната?

През 2015 г., именно във Варна бе обявен един от първите международни конкурси в страната.

Той бе за изграждане на нова градска библиотека до Общината. Начинанието събра жури от едни от най-добрите световни архитекти от сферата; участници, работещи във водещи студиа, които предложиха проектни решения на високо международно ниво. Така Варна стана пионер във въвеждането на такива формати в страната и отвори вратите към една по-добра конкурсна практика в България.

Визуализация на победилия проект за Варненска библиотека на студиото Architects for Urbanity. Снимка: www.varnalibrary.bg

През тази година обаче изтича разрешителното за строеж на Варненската библиотека, което означава, че се изисква започването на нова процедура, ако искаме тази сграда да бъде изградена. Това е разочарование за архитектурната гилдия в страната, тъй като конкурсът и проектът за Варненската библиотека бяха много обещаващи и се очакваше да дадат голям тласък в реализирането на добри обществени сгради из цялата страна.

За съжаление обаче, след шестгодишно забавяне, шансовете за реализиране на този проект са още по-малки. Въпреки това, този опит стана повод за отварянето на нова сцена за провеждане на конкурси.

Едно от неговите успешни последствия е именно случаят с Карин дом.

За кратък период от време бе проведен успешен архитектурен конкурс с международно участие, който осигури сцена за изява на множество млади архитекти и студиа. Това определено бе стъпка напред в подобряването на конкурсната култура, което логически погледнато пряко даде резултат в подобряване на качеството на финалния архитектурен продукт. Точно затова можем да отбележим Карин дом като голяма стъпка напред за конкурсната култура в България.

Визуализация и чертежи на спечелилия конкурса за Карин дом проект. Снимка: www.competition.karindom.org

С по-добра конкурсна култура – повече успешно проведени и реализирани конкурси, ние създаваме един по-добър архитектурен продукт, а с него осигуряваме и по-добра среда за обществото.

Точно месец след приключването на конкурса за Карин дом през миналата година във Факултета по архитектура в УАСГ се проведе международен уъркшоп, който се опита да анализира и дефинира проблемите в конкурсната култура в Европа – Competition Culture in Europe (2017 – 2020). В начинанието участваха 20 европейски държави, сред които бе и България. Резултатите от него показаха, че в конкурсната практика в страната все още съществуват множество проблеми, но се наблюдават и позитивни тенденции.

Резултатите от проучването за тенденциите в конкурсната култура в България от 2000-та година насам, изготвени на уъркшопа Competition Culture in Europe (2017 – 2020).

Пълните резултати от проучването можете да видите ТУК.

Основните проблеми са сложната процедура за провеждането на конкурсите, липсата на излъчени победители, скептицизма сред обществото и учасниците, което основно се поражда от неизпълнението на сградите или промяната на финалния им архитектурен образ. Точно затова копката на Карин дом дава надежда за по-добро бъдеще за конкурсите и провеждането им като цяло.

Ще продължим активно да следим тенденциите в тази насока в страната. Надяваме се скоро да имаме възможността да съобщаваме за все повече конкурси за обществени сгради из цяла България, както и тяхната своевременна реализация.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu