Skip to main content
search

Въображението на великия каталунски архитект Антони Гауди се разкрива пред нас в един от най-поетичните и артистични негови творения – къщата Батло. Първоначално построена през 1877 г. от Емилио Сала Кортез, един от професорите по архитектура на Гауди, сградата е закупена от текстилния предприемач Джозеп Батло и Касановас през 1903 га. Фамилията Батло се доверява на Гауди за предстоящата реновация и му дава пълна творческа свобода.

Архитектът изцяло променя фасадата и преформулира вътрешното разпределение, превръщайки сградата в произведение на изкуството. Неговият стил се дефинира от Ар нуво, стил в архитектурата, изящните и приложни изкуства от 1890-те, повлиян от органичните форми на растенията в природата.

Интериорът е толкова динамичен и абстрактен, колкото предполага и фасадата на къщата.

В Барселона сградата е позната като Casa dels ossos (в превод – „къщата от кости“) заради органичната й форма, напомняща скелет на древно животно. Синтезът на нестандартни елементи, църковни и християнски мотиви, забелязващи се в детайлите, както и стъклените цветни витражи подсказват за шедьовър на изкуството, който продължава да впечатлява минувачите и до днес.

Източник: casabatllo.com

След смъртта на Джозеп Батло през 1934 г., къщата е поддържана от съпругата и децата му до 1954 г., когато е придобита от застрахователното дружество „Сегурос Иберия“. След пълната реновация на сградата тя отваря врати за посетители и се сдобива с близо един милион туристи годишно.

Ръстът в посещаемостта на тази необикновена сграда не се дължи единствено на невероятния гении на Антони Гауди. Тя е плод на един иновативен метод на пресъздаване на пейзажа от миналото, чрез който наблюдателят има удоволствието да се пренесе в началото на 20-ти век.

Виртуална реалност

Източник: casabatllo.com

Настоящите собственици на къщата Батло инвестират много време и ресурс в желанието си да възвърнат чара и обаянието на сградата чрез средство, достъпно на широката публика. Виртуалната разходка е впечатляваща част от атракцията на сегашната къща-музей. Посетителите имат възможността да се потопят в миналото с помощта на таблет, който разкрива облика на фасадата и интериора по времето, когато къщата е била обитавана от семейство Батло. Нивото на детайл и внимание разкриват желанието на настоящите собственици да пресъздадат обстановката от времето на тази отминала епоха.

В дигиталната разходка присъстват съществените елементи на интериорния дизайн на сградата.

Източник: alphr.com

Първата част от разходката преминава сред приемната зала на приземния етаж. С органичните си стени и модернистични елементи помещението напомня на подводен свят. Широкото дървено стълбище, което води към втория етаж, е съставено от овални форми и наподобява гръбнак на животно, което се катери по необикновения терен на сградата.

Качвайки се по стълбите, посетителят е отведен в „сърцето“ на къщата, т. нар. Благороден етаж. Той е олицетворението на живота на буржоазията в Барселона по това време. Първата стая, в която посетителят е отведен, е кабинетът на Джозеп Батло, където се намира и особена камина с формата на гъба. Тя води към дневната, където органичните форми и цветният витраж достигат своя кулминационен момент в комбинация с вълнистият таван, който напомня на стихията на водата.

Източник: alphr.com

Вътрешният двор е колкото смайващ с декоративните плочки в различни нюанси на синьо, толкова и функционален, тъй като отвежда светлина и въздух в сградата. Асансьорът в центъра на пространството е направен от дърво и се използва и до днес.

Обиколката завършва на покривната тераса на къща Батло, където гения на Антони Гауди отново съчетава абстрактното с функционалното. Силуетите и оригиналните настилки на фигурите, напомнящи приказни създания, надминават времето и носят със себе си креативното качество на архитектурата.

Къщата Батло е ярък пример за това как да бъде съживена една сграда от миналото.

Носеща в себе си духа на просперитет на един народ, сградата продължава да открива магията си чрез технологиите на дигиталната ера, в която живеем.

Източник: klook.com

 

Основно изображение: casabatllo.com

Остави коментар

Close Menu