Skip to main content
search

Едва ли има някой, който да е останал безразличен към архитектурните шедьоври на Антони Гауди. Той нарушава каноните на традицията, за да създаде един изцяло нов език в архитектурното творчество. Това, което прави архитектурата на Гауди уникална, е изключително успешното и въздействащо смесване на различни стилове, материали и текстури; стъкло, керамика, метал и бетон са умело съчетани в богата палитра от цветове.

Смел във формите и изразните средства, той с гордост гради стил, непознат дотогава.

Гауди се дипломира като архитект през 1878г. в Барселона; само след пет години, в периода 1883-1885г., той създава първия си голям проект. Мануел Висенс и Монтанер, борсов посредник от Барселона, му доверява поръчка за лятна резиденция. Освен първата къща, построена от Гауди, Casa Vicens е и един от първите представители на стила ар нуво. Съчетавайки елементи на неокласика с ориенталски мотиви, къщата отваря нова глава в каталунската архитектура. Оцветена в ярки и изразителни цветове, с богата пластика и декорация от разноцветни керамични плочи, тя пренася въображението ни към необикновеното.

Историята

В продължение на повече от 130 години имотът е частен и достъпът до него е ограничен. Свободно стоящата къща се намира в типичен каталунски квартал с тесни улички и е претърпяла известни промени от създаването си насам. През 1925г. тя сменя собственика си и е трансформирана от лятна вила в жилищна сграда за колективно обитаване за три семейства. В интерес на трансформацията се жертва частично функционалната програма и естетика на оригиналния проект, включително се премахване стълбището. Архитектът, ангажиран с реновацията, добавя ъглова кула и значително разширява градината, което води до промяна на основния достъп.

През 2005г. обектът е вписан в списъка на ЮНЕСКО като недвижима културна ценност.

Архив | © Casa Vicens

Ново начало?

През 2014г. испанска банка купува къщата – това е и първата крачка към новия живот на архитектурния шедьовър. Следва старателна реставрация, която да върне първоначалния блясък на Casa Vicens.

През ноември 2017г. къщата отвори врати за обществеността за първи път.

С помощта на местното архитектурно студио DAW инвеститорите реставрират Casa Vicens и го трансформират в услуга на новата функция като музей. По време на реставрацията градинските елементи и водните съоръжения са възстановени на първоначалните си места. На много места са премахнати слоеве боя, под които се разкрива оригиналните цветови решения на Гауди. Релефните изображения по таваните също са възстановени, а покривното покритие е реставрирано според оригиналната технология.

 

С какво Casa Vicens е различна?

Casa Vicens е единствената сграда на Гауди, в която се откроява правилен растер. По-късният му манифест твърди, че сградите, също както самата природа, не трябва да имат прави линии и остри ъгли. Детайлът на първата му къща е имплементиран по-скоро като допълнение, а не произтича от цялостната концепция и формообразуване, както се наблюдава при следващите му творби. Но Casa Vicens е първата крачка, която отприщва въображението на гения – къщата, с която започва всичко.

След нея следват шедьоврите Casa Battlo, Парк Гюел, както и все още недовършената Саграда Фамилия, които оставят траен отпечатък върху Барселона. Архитектурата на Антони Гауди е емблема за града и буди възхищение с всеки детайл.

Снимки: © Pol Viladoms

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu