Skip to main content
search

На 16 декември IDEA HOME се срещна с участниците в Академия Лидерите онлайн, с което представи последната лекция от формата. Това беше 13-тия модул от програмата на Академия Лидерите, в който основна тема бе диверсификацията и предприемачеството в строителния сектор, представена от Ивайло Митев, основател и упрaвител на IDEA HOME.

Кадър от посещението на обект на IDEA HOME | Източник: личен архив

Това направление е изключително добре застъпено в работата на компанията, която има изградени успешни практики и опит. IDEA HOME създава безупречни сгради, като залага на качественото строителство на ключови локации с високо ниво на достъпност, инфраструктура и комуникации. Проектите на компанията са реализирани с най-добрите материали и инженерни практики и съобразени с най-новите европейски стандарти за строителство и енергийна ефективност.

Кадър от онлайн срещата между IDEA HOME и участниците в Академия Лидерите | Източник: личен архив

Първата среща на участниците с компанията всъщност беше няколко седмици по-рано, когато се провеждаше практическата част на Академия Лидерите. Тогава те посетиха обект KANSO – композиция от две жилищни сгради в оживена част на район Овча Купел. Там те имаха възможността да наблюдават част от строителния процес при изпълнение на груб строеж. Архитект Калоян Димитров, технически ръководител на обекта и участник в Академия Лидерите Сезон 3, разказа за специфичните особености на сградите и отговори на зададените въпроси. Заедно с него участниците посетиха и втори обект на компанията – вече готовата за предаване Castаnea Residence, която съчетава обществени и жилищни функции в елегантен външен вид и комфортна вътрешност.

Кадър от онлайн срещата между IDEA HOME и участниците в Академия Лидерите | Източник: личен архив

Онлайн срещата започна с видео представяне на компанията и продължи към темата на презентацията. Същността на понятието диверсификация е “отказ от едностранчива концентрация и стремеж към разнообразие и многоликост” или най-общо казано “план Б”. Диверсификацията е нещо приложимо във всяка една сфера, в семейството, в бита, в бизнеса и др. Нейните основни цели в предприемачеството и строителството са да намали риска, да осигури гарантирано оцеляване и печалба, финансова стабилност и задържане на пазара. Предимствата й са много, както и видовете – вертикална, хоризонтална, концентрична, корпоративна и международна.

Кадър от онлайн срещата между IDEA HOME и участниците в Академия Лидерите | Източник: личен архив

За да не говори само теория обаче, Ивайло Митев подплати лекцията с реални примери от IDEA HOME и чрез това създаде много интересна дискусия с участниците.

Стана дума за пазара на имоти в София, който се оказва изключително нестабилен, затова IDEA HOME не се концентрира само в предлагането на един продукт. Също така, абсолютно всеки район има свои изявени особености и характеристики. Важно е много доброто проучване на районите от гледна точка на пазар, таргет група, покупателна способност, търсене, както и конкуренция.

Кадър от посещението на обект на IDEA HOME | Източник: личен архив

Как обвързваме проучването с таргет групата?

Всеки конкретен район има установена група, която го предпочита. Информацията за това се потвърждава с различни инструменти. Важно е да знаем какъв процент от хората са икономисти, IT специалисти, артисти и други, като на база това се правят различни изводи за търсенето им, а оттам и за предлагането, защото основен принцип на пазарната икономика е, че търсенето определя предлагането. Ивайло Митев и участниците обсъдиха как покупателната способност на хората в отделните райони влияе на проекта и себестойността на строителството. 

Кадър от онлайн срещата между IDEA HOME и участниците в Академия Лидерите | Източник: личен архив

По време на лекцията се спомена какви са най-важните аспекти, които трябва да имаме предвид и като купувачи на жилища, а не само като проектанти. Няколко компонента трябва да се следят много съществено: какво предлага сградата, какви са вложените материали, кой я продава, какви са следпродажбените задължения към нея, дълговечност на материалите и кондиция във времето, качеството на локация, близката заобикаляща среда и инфраструктура, както и образователни заведения.

Американците са казали:

“За хубавия имот ти трябват 3 неща: първо – локацията, второ – локацията, трето – локацията.“

Задачата, която Ивайло Митев постави на участниците, бе да помислят каква диверсификационна стратегия биха развили, с цел създаване на по-устойчив строително-инвестиционен модел на управление съгласно проекта, който всеки от отборите разработва от началото на формата.

Точно тези проекти, засягащи всяка една тема от 13-те модула в Академия Лидерите, участниците ще представят на финала на Сезон 5.

 

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu