В четвъртък немската Уикипедия бе офлайн за цял ден за първи път в историята си. Причината за това е новата Директива на европейския парламент и на съвета относно авторското право в цифровия единен пазар (2016/0280 (COD), с която онлайн Енциклопедията не е съгласна. Въпреки че самата тя е изключение от правилото, създателите й смятат, че реформите ще повлияят отрицателно на свободата на словото. Всъщност, те не са единствените. Редица евродепутати, неправителствени организации, технологични компании, академици и създатели на онлайн съдържание се вдигат срещу новия европейски документ предимно заради противоречивия член 13. Европарламентът ще гласува реформата утре, а ние се питаме как това ще повлияе върху архитектурата и строителството в Съюза.

Потребителското съдържание – с неясни филтри и механизми за жалби и защита

„Доставчиците на услуги на информационното общество, които съхраняват големи обеми произведения и други обекти, качени от техните ползватели, и осигуряват на публиката достъп до тях, предприемат в сътрудничество с носителите на права мерки за гарантиране на действието на споразуменията, сключени с носителите на права за използване на техни произведения…“

Параграф 1 и съпътстващите го 2 и 3 изискват от платформите, на които се качва потребителско съдържание, да внедрят филтри, които да откриват и изтриват съдържание, което е обект на авторско право.

Колкото и да са напреднали механизмите, те трудно могат да различат кое съдържание е с нарушено авторско право и кое попада в изключение. Такива са критика, коментар, цитат, използване с образователни цели, както и чрез договорни инструменти, като например свободни лицензи. Казус – по време на лекция в УАСГ ни бяха показвани кратки кадри от популярния американски сериал „Момчетата от Медисън авеню“, които целяха да онагледят следвоенния модернизъм в САЩ. Ако тази лекция е заснета и качена, например в YouTube, то филтрите биха открили в нея кадрите и биха я изтрили, въпреки че те на практика са цитат с учебна цел.

Instagram music isn’t available in your region – във всеки аспект

Вероятно сте попадали на това съобщение, разглеждайки истории в социалната мрежа. Това се дължи на лицензите на звукозаписните компании. Въвеждането на Директивата и по-специално на член 13 би могло да принуди различни онлайн компании да контролират и да прилагат един вид “частна цензура” върху съдържанието, което обслужват. Така те ще избегнат риск от директна отговорност за такова съдържание. Това обаче би имало силно отрицателно влияние върху свободата на изразяване и иновациите. Не само музика, но и видео и фотографии могат да се окажат недостъпни или тяхното споделяне с нетърговска цел да бъде невъзможно.

Неизяснената свобода на панорамата в архитектурната фотография

Въпреки че я засяга пряко, директивата все още не се явява достатъчно актуална по отношение на архитектурната фотография. Свободата на панорамата присъства в европейските документи като изключение, което всяка държава-членка може да гласува (Директива 2001/29/EO). У нас търговията с архитектурна фотография е разрешена само със съгласието на автора. Въпросът е адресиран в Закон за авторското право и сродните му права:

„Чл. 24 (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

[…] 7. използването на произведения, постоянно изложени на улици, площади и други обществени места, без механично контактно копиране, както и излъчването им по безжичен път или предаването им чрез кабел или друго техническо средство, ако това се извършва с информационна или друга нетърговска цел;“

Предвид скорошните наказания на трима архитекти за нарушаване на авторски права в преустройството на три сгради у нас, няма как да сме убедени, че всички, използващи архитектурните фотографии с търговска цел, са наясно със законовата рамка. Новата Директива обаче би следвало да повлияе и върху това. Дали трябва да очакваме страховитата ни снимка от връх Бузлуджа да бъде премахната от Flickr, защото нямаме съгласието на автора на дом-паметника?

Buzludzha, Bulgaria - Aug' 2015

И двата фронта – с аргументирана позиция

На страната на директивата са европейската група на обществата на авторите и композиторите, както и някои вестници. Международната федерация на журналистите пък приветства някои от промените като постижение за авторите по света и добри за индустрията, но критикува някои късни поправки като ги нарича „лоши за журналистиката“ и ограничаващи правата на словото. Служба на Върховния комисар за правата на човека изразява съмнения, че Директивата е съвместима с Международния пакт за граждански и политически права на ООН от 1966 г.

Макар и на пръв поглед да изглежда безобидно това, че няма да можем да качим запис от караоке вечер с приятелите си или клипче, на което танцуваме на популярна музика, противоречивият член 13 ни кара да се замислим от колко други ограничения ще бъде съпътствано това. Във времето на социалните мрежи и свободния достъп до информация авторското право става все по-широко понятие, а механизмите за неговото опазване следва да въвеждат последователност, а не да всяват хаос. Утре очакваме гласуването в Европарламента, което ще реши съдбата на свободното съдържание.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Джордж Р. Р. Мартин иска да строи замък
Авторът на Игра на тронове е внесъл предложение в местната община

Като архитекти, които пишат, няма как да не ни трогват истории, свързани с големите писате…