Skip to main content
search

Срещам се с екипа на архитектурно студио Ателие 3, за да ми разкажат за проекта си за Експозиция Ада тепе. Официално открита в четвъртък в Крумовград, изложбата има за цел да представи най-стария и най-проучен до момента златен рудник в Европа. Чрез любопитния си разказ арх. Доника Георгиева, арх. Мирослав Велков, арх. Десислава Ковачева и арх. Кристина Кирилова ме преведоха мислено през пространството и идеите си. Сега искам да загатна и на вас за един проект, подплатен със стабилна научна основа, но и реализиран със силен творчески размах. А съвсем скоро се надявам да се докоснем до Експозиция Ада тепе и на живо.

За добива на злато в миналото

Нека се върнем към историята. Архитектите от Ателие 3 споделят, че на хълма Ада тепе край Крумовград е разкрит най-старият и най-голям известен на науката досега златен рудник от бронзовата епоха. Те се запознават с обекта още през 2013 г., когато, като част от екип на ЦНИП към УАСГ, правят специализирано заснемане на археологическите проучвания.

АДА ТЕПЕ Е ХЪЛМ, КОЙТО СЕ ФОРМИРА ПРЕДИ 35 МЛН. ГОДИНИ.

Той се състои от метаморфни и седиментни скали. Вследствие на сложен процес в седиментните скали се формират кварцови жили, в които се отлага злато. Преди 3500 години, през бронзовата епоха, опитни рудари започват да го добиват. Изграждат и малки селища, но на територията няма почти никакви запазени структури, защото основната дейност в продължение на близо 200 години е била промишленост. Специфично е, че рудникът е бил за открит добив, тоест се копае директно отгоре надолу. Още тогава е свален значително върхът на тепето.

Постепенно рудникът бива изоставен. През последвалите епохи тук е имало тракийско светилище, живели са земеделци и пастири, но златодобивът не е бил част от тяхното ежедневие. След VI вeк Ада тепе не е обитавано.

В началото на нашия век археолози откриват тракийското светилище

Натъкват се и на различни любопитни артефакти от рударската дейност и от бита на заселниците. Паралелно текат и проучвания на златните залежи, за които корпорацията „Дънди прешъс металс“ се бори за концесия. За да я получат, те подпомагат мащабни мултидисциплинарни археологически проучвания. Това е и тласъкът, който води до създаването на експозицията, за която Ви разказвам днес.

Задачата за създаването на музейно пространство, посветено на Ада тепе, е възложена на Ателие 3. Те създават идеен проект през 2019 г., който, за радост, е реализиран днес. Експозицията концептуално пресъздава две основни пространства – над земята, където са представени златодобивът и животът на Ада тепе, и под земята – из живота на проучвателите  на Ада тепе и на тайните на златото. Ключов елемент и делител на залата е мощна наклонена дървена стена – интерпретация на склоновете на тепето.

Как да представиш нещо, което вече не съществува?

Основна цел и предизвикателство пред Експозиция Ада тепе е да представи специфичното и многопластово наследство на хълма. Архитектите от Ателие 3 използват множество подходи за взаимодействие с изложбата – да докосваш скали, обработени камъни и почва от Ада тепе; да проследиш работата на археолога, като подреждаш парчета от артефакти; да се потопиш в историята на хълма чрез звуци и мапинг върху огромен макет на релефа на хълма и още много.

Пространството вкарва посетителите в ролята на изследователи.

За първи път в тази изложба у нас се използва масов археологически материал, който може да се пипа от посетителите. Това е и реална част от хълма, който е на път да изчезне в този си вид. Не на последно място, изложбата представя много от качествата на златото, които го правят така ценно. Интересен елемент е и сравнението на артефакти от миналото с обекти от бита днес и паралелът между златодобива пред бронзовата епоха и сега. Предизвикателството – да доближат посетителите до хората от далечното минало. Изводът – хората сме си все същите.

През цялото време на разказа Доника, Мирослав, Десислава и Кристина се редуват да ми поднасят различни вещи, които да обрисуват разказа – чертежи в албум, снимки, видеа, а в един момент ми връчват парчета скали и къс почва.

„Доста неща направихме с ръцете си“, споделя арх. Доника Георгиева.

Ново виждане към музейните пространства

Основна задача на Експозиция Ада тепе е да създава ново виждане за музейните пространства. Адресирана към по-широка аудитория, изложбата провокира сетивата посредством множество изразни средства. Увлича те по разбираем и интерактивен начин. Превръща те в откривател. И те образова.

Архитектите от Ателие 3 опровергават общоприетото у нас схващане, че един музей представлява помещение с чинно наредени стъклени кутии с артефакти. Те се вдъхновяват от научното познание и от историята, която тези артефакти имат да разкажат, и я интерпретират чрез създаване на пространства, контрасти и текстури, препратки и усещания. Работят с археологическия екип и със звуков, медиен и графичен дизайнери, за да интегрират още реализъм. Играят си със светлината и дори с температурите в отделните пространства.

„Ние подходихме към задачата не просто като към място за показване на археологическите находки, а като към пространство за цялостно представяне на разнообразната информация и усещания, които именно те могат да ни разкажат., споделя арх. Десислава Ковачева.

Още за Ателие 3

Ателие 3 работи по проекти, занимаващи се с опазване на архитектурното наследство, консервацията и интерпретацията на археологически обекти. Те са преподаватели, изследователи и творци. Те са любопитни. Правят неща с ръцете си. Не се страхуват да променят представите за едно или друго у нас. Те черпят вдъхновение от чужбина, но ценят дълбоко нашето. И искат да му дадат достойна изява.

Припомнете си още: Ателие 3 разказват за Триъгълната кула на Сердика.

През есента Ателие 3 спечели първо място в конкурса за създаване на оформление на зала с постоянна експозиция “Тракийски съкровища” в Регионален исторически музей – Враца. В нетърпеливо очакване сме да разберем още и по тази тема и да видим реализирането на обекта. В едно сме сигурни – желанието, с което работят архитектите от Ателие 3, и опитът, който демонстрират, гарантират успех. И още съвременни музейни пространства, от които така се нуждаем.

Можете да разгледате Експозиция Ада тепе в Център за подкрепа за личностно развитие – ОДК Крумовград. Тя е съвместен проект на Община Крумовград, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД и Национален археологически институт с музей при Българската академия на науките. Реализирана е с любезното съдействие на Регионален исторически музей – Кърджали.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu