Skip to main content
search

Китай планира да построи първата в света слънчева електроцентрала в космоса, за да осигури “неизчерпаема чиста енергия”. Изследователи от Китайската академия за космически технологии твърдят, че вече тестват технологията и възнамеряват да построят станцията до 2050 г., съобщава статия в “Sydney Morning Herald”.

Китайският кореспондент Кирсти Нидем цитира ежедневника “Science and Technology Daily” като източник на информацията, която се появява на първа страница. Той е официален вестник на китайското Министерство на науката и технологиите.

Снимка: youtube.com

Историята цитира изследователя към Китайската академия за космически технологии Панг Жихао, който казва, че технологията ще осигури “неизчерпаем източник на чиста енергия за хората” без намеса от атмосферата, облачната покривка или периодите на нощно време. Той продължава, като твърди, че такава космическа станция може надеждно да доставя енергия през 99% от времето и то при шест пъти по-голяма интензивност от слънчевите ферми на Земята.

Смята се, че космическата агенция в момента изгражда експериментален ранен модел на тестово място в град Чунцин. Тя ще продължи да тества през следващите десет години, за да започне изграждането на станцията до 2030 година.

Необходимостта от осигуряване на енергия за постоянно нарастващо население е проблем, пред който са изправени правителствата и предприятията по света.

Последните усилия за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива на мултинационални компании включват преминаването на Apple към 100% възобновяема енергия, включително за своите магазини, офиси и центрове за данни през миналата година. Слънчевата енергия е важен елемент от инициативата, показно за което е инсталирането на соларен панел на покрива на отличителната централа на Apple в Купертино, САЩ.

Един от основните въпроси за космическата слънчева енергия е как тя ще бъде предадена обратно на земята. Изследователите в Китай разследват използването на микровълнови или лазерни лъчи за тази задача. Приемаща система на Земята ще улавя трансмисиите и ще ги преобразува в електрическа енергия, която ще бъде пусната в мрежата.

Снимка: science.howstuffworks.com

Друг въпрос по отношение на технологията е как въобще да се издигне станцията там. Тежестта на предложената от Китай инсталация ще бъде около 1000 тона – повече от два пъти от тази на Международната космическа станция.

За това “Sydney Morning Herald” съобщава, че Китай проучва дали може да изгради по-голяма част от станцията направо в космоса, използвайки роботи и 3D принтиране. През последните няколко години се наблюдава бързо развитие на технологиите в тази област, като НАСА разработва такова съоръжение от 2013 г. насам.

В дискусионен панел в холандската седмица на дизайна по-рано тази година, участниците призоваха за “повече научна фантастика” в отговор на заплахата от изменението на климата и призоваха дизайнерите и политиците да “продължават да мечтаят смело”.

Концепцията за слънчева енергия, базирана в космоса, се движи от десетилетия и понякога е била изследвана от НАСА. Японската агенция за аерокосмически проучвания също се стреми да пренесе слънчева електроцентрала в космоса.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu