Катеренето е един от най-благодатните спортове за тялото и психиката. Освен атлетичност, този спорт развива много ценни качества в характера ни. Спомага за концентрацията, освобождава ни от стреса, тренира ни в решаването на проблеми, подсилва увереността и амбицията и най-вече е много социален спорт, който обикновено се практикува сред приказни планински пейзажи. Невинаги обаче метеорологичните условия са в полза на катеренето, освен това величието на скалите понякога може да се стори прекалено заплашително за начинаещите в спорта. Ето защо през 60-те години на миналия век любителите на катеренето започват да строят изкуствени стени, на които да могат да тренират, когато времето е неподходящо или планината е твърде далеч.

image: pinterest.com

Кога започва катеренето на изкуствена стена?

Първата изкуствена стена за катерене е създадена във Великобритания през 1964г. от Дон Робинсън, преподавател по физкултура в Университета в Лийдс. Структурата представлява най-обикновена тухлена стена с прикрепени към нея малки парченца от скали. Тези парчета служат като хватки и могат да бъдат монтирани и демонтирани, като по този начин маршрутите могат да бъдат променяни в зависимост от желаното ниво на трудност.

image: gtworld.co.uk

Какви материали се използват?

Съвременните изкуствени стени работят на същия принцип, но материалите, с които се изграждат, са различни. Изработват се предимно от шперплат, като хватките са прикрепени с болтове към плоскостите. Съществуват още стени от гранит, пръскан бетон върху телена мрежа, панели от фибростъкло, алуминиеви панели, надуваеми плоскости и т.н. Едни от най-новите технологии са подвижни механични стени, светещи хватки, които улесняват маршрута, както и всевъзможни дизайнерски стени, подходящи в домашни условия.

image: notapaperhouse.com

Естетиката на катеренето

Изкуствените стени за катерене се превръщат в предизвикателство за  въображението на дизайнери и архитекти, тъй като огромната им площ и спецификата на релефа им ги превръщат в интересен интериорен или екстериорен архитектурен елемент.

image: detail-online.com

Кои са най-впечатляващите стени за катерене?

Най-високата стена за катерене е „Екскалибур“ в Холандия. Кръстена е на меча на крал Артур и то не случайно. Стената е на открито и се извива като копие, насочено към облаците. Величествената постройка е висока 36 метра, тежи 50 тона, поддържа се от 36 греди и бетонова основа, но въпреки размерите си стои като елегантна скулптура насред парковата среда. Усещането при достигането на върха й може да се опише само като сливане за миг с небето.

image: pinterest.com

В контраст с достолепието на „Екскалибур“ е минималистичната японска стена „Алиса в страната на чудесата“. Въображението на японските дизайнери ни отдалечава от реалността, като ни потапя в приказката на Алиса с чудатата стая за катерене, в която вместо по обичайните цветни хватки сме предизвикани да се катерим по рамки от картини, огледала, глави на лос, вази и всякакви неочаквани обекти от света на историята. Катеренето в тази зала прилича повече на сън, отколкото на тренировка.

image: pinterest.com

Един чудесен пример за преизползване на стара изоставена страда в положителна посока и за изящния дизайн на стените за катерене е „Сило“ в Амстердам. Старите канализационни силози на града се превръщат в една от най-атрактивните стени за катерене в света. Архитектите NL създават център за катерене, както и многофункционални пространства, като офиси, ресторанти, и други в бившата фабрика. Катерачите могат да се насладят на 18 метра високо външно и вътрешно пространство за практикуване на любимия спорт. Силозите са продупчени на няколко места, което създава интересни и значително по-трудни маршрути, които преминават отвътре навън.

image: pinterest.com

Една от най- популярните сред любителите на височините е язовирната дига 500ft Climbing Wall в Швейцария, от която ни побиват тръпки само разглеждайки снимките.

image: forum.xcitefun.net

Други знаменити стени за катерене, които подчиняват дизайна на цели сгради на функцията си и живеят в хармонична естетическа цялост с тях, са „Салева“ в Италия и Spordtgebouw в Холандия.  Входът на „Салева“ представлява фуния, в която съоръжението сякаш ни всмуква отвън.

image: zucchiarchitetti.com

Примамливи още с екстериора си са и Spordtgebouw в Холандия, която под формата на стъклени отвори, които приличат на пукнатини в скала, отваря погледа ни към красиво осветената и декорирана стена за катерене, поместена в обема й, както и центъра за катерене Брунек в Тирол. Той на практика представлява стъклена витрина, която разкрива пред погледа ни изящната бяла стена напръскана с цветни шарки, която се разстила по цялото протежение на сградата.

image: detail-online.com

Кой е най-големият производител на изкуствени стени в световен мащаб?

Оказва се, че това е българската фирма „Уолтопия“ в София. Освен създател на най-модерната стена за катерене в столицата, компанията простира пазара си из цял свят, като едни от най-високо ценените й проекти са стената „Шарма“ в Барселона, залата „Рандолф“ в Сентрал парк, „Клетерцентрум“ в Германия и много други.

image: walltopia.com

Сградите, в които има стени за катерене, често наподобяват разтворен скъпоценен камък. Ценните качества на спорта и естетическите му характеристики го правят все по често срещан дори извън отредените за него места. Все повече офиси се снабдяват със стена за катерене като живо ядро насред сградата си, почти всички иновативни училища са обзаведени с красива катерачна стена, където малките да могат да разпускат след уроците, дори можем да срещнем интересни хрумки в домовете на някои фенове на спорта, които предпочитат да се „покатерят“ до горния етаж на къщите си, като заместват стълбите с мини стени с хватки за катерене. Дори да не сте фенове на височините, все по-изящните решения и цветната обстановка насред катерачните залите може и да ви съблазнят да опитате.

image: notapaperhouse.com

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Михаела Икономова
Load More In Дизайн

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Еразъм за млади предприемачи
Една добра възможност да развием собствен бизнес с опит от чужбина

Прекъснатата връзка между образованието и бизнеса е проблем, който изправя дори най-умелит…