В последните дни на септември официално отвори врати най-новото летище в Китай. Beijing Daxing International Airport е второто международно летище в близост до Пекин. За реализирането на проекта са необходими близо 5 години, като общата инвестирана сума възлиза на 63 милиарда долара. Със забележителната си площ от 700 000 кв. м сградата е обявена за най-големия едноструктурен летищен терминал в света. Първият за съоръжението полет е реализиран на 26 септември 2019 г., а при достигане на пълен оперативен капацитет през него се очаква да преминават над 100 милиона пътници годишно. Това ще превърне Пекин Даксинг в главен транспортен център за региона и претендент летище с най-бързо нарастващото търсене на международни пътувания в света.

Главният подход към Beijing Daxing International Airport | Снимка: archdaily.com

Мания за грандоманство или пазарна необходимост?

Като една от най-силно развитите страни, Китай има ключова роля на световния авиационен контингент. Икономическата сила на страната бавно, но сигурно нараства и се развива през последните десетилетия. Неспирната конкуренция на страната със САЩ в повечето търговски отрасли представлява мощен задвижващ генератор към прогреса и за двете страни. Ключовата географска позиция и голямата територия дават всички необходими предпоставки за превръщането на Китай в новата световна супер сила. Логично, държава с подобни условия за развитие и ясно изразени намерения за икономическо надмощие в световен мащаб има нужда от безупречно развита транспортна мрежа. Тя трябва да бъде едновременно надеждна, бърза и достатъчно голяма, за да поеме целия пътникопоток. С откриването на Beijing Daxing International Airport Китай прави ясната заявка, че е готова за следващата стъпка по пътя към превръщането си в най-стабилната световна икономика.

Beijing Daxing International Airport -въздушна снимка | Снимка: scmp.com

Изкусният дизайн на най-големият едноплощен терминал: Пекин Даксинг наподобява огромен организъм

Зад проекта стоят имената на Zaha Hadid Architects (ZHA) и ADP Ingeniérie (ADPI) – един от най-големите лидери в проектирането на летищни транспортни центрове в света. Разработен, за да облекчи натоварения пътнически трафик на настоящето летище в столицата, проектът е един от най-мащабните, изготвяни досега в областта на проектирането на сгради за обслужване на авиацията.
Всяко отделно пространство би трябвало да функционира в синхрон с останалите, за да може да се задвижи целият механизъм и сградата да работи като един организъм. Поради мащабността и сложността на комплекса конструирането му продължава близо 5 години, но времето за изпълнение си струва.

Летището е повлияно от принципите на местната архитектура.

Типично за нея е организирането на пространството около едно голямо помещение или най-често вътрешен двор: принцип, добре познат в редица източни култури. Всички зони на пристигащи и заминаващи пътници са директно свързани с това централно атриумно пространство, оформило се своеобразно като сърцето на сградата.

Част от атриумните пространства, намиращи се в сградата на терминала. | Снимка: archdaily.com

Това ни препраща и към скрит смисъл, в който терминалът има за цел да обедини хора от различна националност, раса или социална класа на територията летището, а защо не и страната – символика, изобразяваща готовността на Китай да присъства все по-сигурно на световната политическа сцена.

Важна роля в архитектурното внушение на сградата има светлината. Естествената светлина е преплетена с конструктивните елементи, изграждайки сложен обем, наподобяващ биоформи. Друг ключов момент е използването на светлината като ориентир за навигация на пътниците, отвеждащи ги към централната част на летището чрез светлинни тунели.

Светлината е използвана като своеобразен ориентир за посетителите на летището | Снимка: archdaily.com

От гледна точка на обслужване на самолетите, висока ефективност и бързина са постигнати благодарение на радиалния дизайн на проекта в план. Така разположението на отделните сектори позволява максимален брой самолети да бъдат паркирани директно на терминала с минимални разстояния от центъра на сградата.

Сградата има рационално разпределение в план – радиална планова схема. | Снимка: archdaily.com

Проектантите са вплели в проекта си и друга актуална тема. Освен за максималния комфорт на пътниците, които ще преминават ежедневно през терминала, те са се погрижили да създадат енергоефективен дизайн. Невероятно, но факт – летището има почти нулев негативен отпечатък върху природата, въпреки огромните си размери. Чрез техническото решение на проекта в сградата са внедрени системи за събиране на дъждовната вода и използването й за нуждите на потреблението, както и фотоволтаични инсталации и термопомпи, подсигуряващи нуждите на летището.

Снимка: archdaily.com

Така проектантите на новото международно летище на Китай дават изключително добър пример за това как една сграда с огромна площ и комплексна функция може да бъде създадена с минимално енергийно потребление и да дава своя принос към намаляването на замърсяването на околната среда и водите.

Пекин Даксинг категорично поставя нов стандарт за качеството на пътническия авиационен превоз чрез изключителните услуги, добрата организираност и ефективната си планова схема.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…