Skip to main content
search

Да получаваш нови знания, да трупаш опит и да придобиеш нов поглед над средата – това са само част от нещата, които биха могли да бъдат позитивен резултат от гледането на филми, посветени на архитектурата и дизайна. Съчетавайки полезното с приятното, нашият екип подбра за вас филми и филмови поредици, които са едновременно интригуващи, увлекателни и образователни. Общото между тях – всички те са посветени на архитектурното проектиране, градоустройственото планиране и дизайна във всяко негово измерение.

Objectified / Urbanized / Helvetica

Трилогията от пълнометражни документални филми изследва в дълбочина глобалните проблеми на градската култура и градоустройственото планиране. С участието на някои от най-известните световни дизайнери, архитекти и мислители, режисьорът Гари Хъсуит ангажира публиката в разговори за психология, естетика, устойчивост и икономическо развитие. Научаваме се да изследваме по-отблизо света около нас чрез наблюдение и анализиране на заобикалящата ни градската среда и продуктите на пазарната икономика, а в процеса се питаме как те влияят на ежедневието ни.

Abstract

Документалната поредица на Netflix предлага поглед върху творческия процес на дизайнери от различни сфери. Всеки епизод представя различни аспекти на дизайна и проектирането, като благодарение на това зрителят има възможност да направи анализ на различните творчески процеси и техните крайни резултати. Продуктов дизайн, графичен дизайн, архитектура – Abstract предлага възможността да надникнем зад кулисите и в умовете на някои от най-добрите съвременни дизайнери.

Koolhaas HouseLife

Този филм е съсредоточен около един от шедьоврите на съвременната архитектура: Къщата в Бордо, Франция, проектирана през 1998 г. от Рем Колхаас / OMA. За разлика от повечето филми за архитектурата, Koolhaas HouseLife се фокусира по-малко върху обяснението на сградата и повече върху внедряването на зрителя в живота на обитателите й. Филмът е експеримент, който предлага нов поглед върху архитектурата и разширява полето на нейното представяне, както и осъзнаването на ролята й в ежедневието на хората.

The human scale

Документалният филм дава оценка на градоустройствените проблеми и предизвикателства в развитието на съвременните милионни градове. На преден план са поставени последиците от неудовлетворените човешки потребности в големите градове. Този провокиращ филм на Андреас М. Далсгаард дава представа за това как качеството на живот в големите градове може да се подобри чрез включване на основни човешки потребности в градското планиране. Изтъква се връзката между аспекти на градската среда като тротоари, велоалеи и обществени пространства и  удовлетворяването на човешките нужди в обществото.

Architecture, art, and design – 100 years of the Bauhaus

Документалната трилогия на DW (Deutsche Welle) Documentaries представя историята на архитектурното течение Bauhaus. Всяка от трите части на поредицата Architecture, art, and design – 100 years of the Bauhaus представя различен поглед над Баухаус – история, похвати, разпространение, влияние на течението. У зрителя се формира обща представа за глобалното значение на Баухаус и начина, по който се променя хода на развитието на архитектурата и продуктовия дизайн по света след сформирането на школата и разпространението на нейната идеология.

Citizen Jane: Battle for the City

Citizen Jane разказва какво може да се случи, когато ангажираните граждани се борят за един по-добър свят. В центъра на действието е Джейн Джейкъбс – журналистка, посветила се на анализа на градските процеси и връзката между функциониращото общество и архитектурната среда. Разказана е историята на писателката-активист, която се бори за опазването на градските общности пред разрушителните проекти за развитие. Режисьорът Мат Тиранър пресъздава борбата на Джейкъбс от 60-те години на миналия век със строителния ръководител Робърт Моисей и плана му за застрояване на Манхатън.

Microtopia

Документалният филм се фокусира върху микро жилищата и начините, по които възприемаме нормалния и конвенционален живот. Днес поради общоприети обществени очаквания сме почти принудени да имаме големи жилища, дългове, натоварено ежедневие в големия град. Микротопия оспорва тези понятия и методи, които са ни наложени в контекста на XXI-ти век. Архитекти, строители и художници от цял ​​свят, които подкрепят тази кауза, участват във филма. Той изследва идеите и алтернативните методи за създаване на по-устойчиво бъдеще за нашата земя и за самите нас.

World’s most extraordinary homes

Една от най-популярните поредици на Netflix представя историята на най-необичайните къщи в света. От луксозни имения до микро жилища, всеки един от показаните обекти е уникален със своята конструкция, връзка със средата или технология на строителство. В трите сезона на филмовата поредица Каролайн Куентин – актриса и експерт по недвижими имоти, и арх. Пиърс Тейлър обикалят различни краища на света и ни срещат с проектантите на някои от най-забележителните къщи. Те представят поглед отвътре и виртуална разходка във всяко от жилищата, а всеки отделен епизод има тема, с която те ни запознават обстойно и показват различни решения на идентични проблеми.

 Amazing Interiors

Поредицата на Netflix представя интересни примери от интериорния дизайн. В нея се проследява процесът по проектиране, изграждане, рeализиране и поддържане на някои на пръв поглед странни дизайнерски хрумки, внедрени в интериорните решения. Amazing Interiors предлага по-различен поглед над вътрешните пространства и насърчава креативността и мисленето извън общоприетите рамки на клиенти, архитекти и дизайнери.

Making Space: 5 Women Changing the Face of Architecture

Един пълнометражен документален филм, представящ пет съвременни архитекти – жени и някои от най-вълнуващите им проекти. Изследват се различни аспекти на архитектурното проектиране като градска архитектура, ландшафтна архитектура, устойчива архитектура, интериорен дизайн. Базирани в едни от най-динамичните градове в света – Лондон, Ню Йорк, Сиатъл, Торонто и Париж, петте героини на филма имат проекти по целия свят.

Making Space представя човека зад чертожната маса.

Как тези жени са стигнали до върха в професия, отдавна доминирана от мъже? Какво ги движи и предизвиква творческия им потенциал? Трудно ли е съчетаването на къщната работа и управлението на архитектурно студио? Отговорите ще откриете в Making Space.

Филми, разкриващи живота и творчеството на някои от най-известните съвременни архитекти

Какво е усещането да бъдеш на върха и как се стига до там? Житейската история и творческия път на някои от най-добрите съвременни архитекти е обект на интерес за всеки, занимаващ се с архитектура и дизайн.

Във филмите, разказващи ни тяхната история, ще се запознаем от близо с ежедневието им, дизайн принципите, използвани от тях, работния процес и трудностите, с които се сблъскват всеки ден едни от най-големите имена в бранша. Някои от най-интересните филми, срещащи ни с лицата на съвременната архитектура, изброяваме тук:

  • Renzo Piano: The Architect of Light (Renzo Piano – L’architetto della luce)
  • Mies On Scene
  • How Much Does Your Building Weigh, Mr. Foster?
  • Eames: The Architect and the Painter
  • Sketches of Frank Gehry
  • Tadao Ando: From Emptiness to Infinity

Разбира се, списъкът с добри филми за архитектура е безкраен. Нашият екип призовава да използвате времето, спестено от пътуване до работа или учебно заведение, за себенадграждане. Съчетайте полезното с приятното и останете у дома.

Приятно гледане!

#оставамвкъщи

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu