Skip to main content
search

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждава най-добрите фасади в Европа, изпълнени със системи на компанията. Жури от 13 международни архитекти избра финалисти от 26 държави, а поради пандемията от Ковид-19 окончателното гласуване и връчване на наградите ще се извърши догодина. Това ще се случи на 22-ри април 2021 г. във Валенсия, в емблематичната сграда Hemisferic.

Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil & Peris + Toral, Испания. (От ляво: Робърт Шмид, водеща Вера Уистър, Марта Перис и Хосе Мануел Торал, Алфред Гзанднер и Фернандо Арабе Гомес.
| Baumit

Създаденият през 2014 г. конкурс тази година имаше цели 285 участници от цяла Европа, като журито създаде кратък списък с шестте най-добри фасади в следните категории:

  • Еднофамилни къщи
  • Жилищни сгради
  • Нежилищни сгради
  • Термично саниране
  • Реновиране на исторически сгради
  • Вдъхновени от структурата

Начело на финалистите е Австрия с 5 номинации, а след нея Германия, Полша и Словакия имат по 4 номинации. По 3 са проектите от Италия и Словения, а по 2 – от Унгария, Литва и Румъния. България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Сърбия и Испания са представени с по един обект.

Фасадата на „Atlantis Residence Park“ в гр. Бургас се класира за финала в категория „Жилищни сгради“.

„Atlantis Residence Park“ в гр. Бургас e сред финалистите в категория „Жилищни сгради“ | Evgeni Dinev

Категорията е изключително оспорвана, тъй като в нея се състезават 105 обекта. Проектът е дело на арх. Милица Петрова, арх. Асен Игнатов и арх. Димитър Цветков. Изпълнител е фирма Термострой ООД, а инвеститор е Атлантис Каса ООД.

Ще бъдат раздадени награди по категории, както и специални награди

Победителите в шестте категории ще получат парична награда от 3 300 евро. Голямата награда е на стойност 6 600 евро. 66% от всяка избрана фасада трябва да е изградена с продукти Баумит.

“Green City”, с модерна и привлекателна архитектура, разположен в Грац (Австрия), е един от номинираните проекти в конкурса Баумит Лайф Челиндж 2020 в категория „Жилищни сгради“ | Baumit

Финалисти бяха предложени и от страна на публиката

Освен избора на професионалното жури, и публиката можеше да гласува за любимата европейска сграда на lifechallenge.baumit.com и да избере своите фаворити. Публичното гласуване приключи в края на април 2020.

В публичния вот има победители от Полша, Италия, Австрия, Сърбия, Русия и Испания. Български проект се класира в топ 3 фаворити на публиката – „Многофамилна жилищна сграда в гр. Плевен на ул. Ал. Стамболийски 4“. Тя получи трето място в категория „Жилищни сгради“.  Проектант на обекта е арх. Румен Шекеров, а изпълнител и инвеститор е фирма „Четири едно“ ООД.

Вижте първите десет проекта от публичното гласуване на lifechallenge.baumit.com.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu