Skip to main content
search

С отбелязването на рождения ден на най-добре познатия съвременен артист от български произход – Кристо, на 13-ти юни, бе официално обявена първата публична изява на идеята за създаването на нов център за съвременно изкуство. Той ще се намира в родния град на твореца Габрово и ще носи както неговото име, така и това на неговата съпруга и професионален партньор Жан-Клод.

Кристо и Жан-Клод, 2007, фотограф: Eric Estrade/AFP/Getty Images

На 13-ти октомври 2022 г. Министерството на образованието прехвърля сградата на бившия Техникум по текстил за безвъзмездно ползване на Община Габрово. С това инициативата на множеството ангажирани с идеята хора придобива съвсем реални размери. В контекста на тазгодишната тема на архитектурното биенале във Венеция, а именно “Работилница на бъдещето”, центърът за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” ще помести първата си публична дискусия в двора на българския павилион, който се занимава с темата за изоставените училища у нас и тяхното възможно бъдеще.

Снимка: Росина Пенчева, © The Christo and Jeanne-Claude Center, Gabrovo

Преустройството като инструмент на бъдещето

Българската архитектурната практика сравнително рядко засяга реализацията на културни обществени обекти, затова, когато съществува план и инициатива за подобен център с международно значение, то той се наблюдава като особено интригуващо събитие. Темата на българския павилион обхваща проблема с обезлюдяването в България и в частност как това влияе на училищните сгради през годините.

Източник: roi.bg

Източник: roi.bg

Чрез дискусията, която ще се проведе в двора на българския павилион във Венеция на 1-ви юли, Центърът за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” прави своя публичен дебют на световна сцена и споделя своя казус и  индивидуален подход към преизползването на изоставена училищна сграда  и то с цел превръщането му в културно средище. Самата Габровска област е една от най-силно засегнатите от демографската криза у нас и визията на инициаторите на проекта е обособяването на културен център от такъв мащаб да има позитивен социален ефект върху нея.

Снимка: Росина Пенчева, © The Christo and Jeanne-Claude Center, Gabrovo

Локацията на базата на бившият Текстилен техникум е градоустройствено благоприятна за създаването на устойчив културен комплекс поради централната позиция и непосредствената си близост с Музея на хумора и сатирата. Започвайки този процес на преустройство Габрово като град поставя себе си в съвсем невиждана до този момент светлина и ще получи възможност да се утвърди като все по-важна културна точка на картата на България.

“Това ще бъде не просто арт център, но и място, което да събира индустрия, бизнес и изкуство”, казва директора на Музея на хумора и сатирата – Маргарита Доровска за  “Капитал”.

Тук можете да откриете разговора с Мартина Денева – Венкова за експозиционния дизайн, музеите и изложбите

Дискусията в архитектурния конкурс като процес

Дискусията на 1-ви юли ще бъде с тема: “Център Кристо и Жан-Клод в Габрово – Ново в старо като културен експеримент. И как да комбинираме архитектурен конкурс с поредица от университетски задания?”.

В интервю за Култура БГ архитект Анета Василева, която ще бъде и модератор на дискусията разисква “как тази мечта, която вече си има място, през прагматичния инструмент на архитектурния конкурс или архитектурния проект или архитектурата като начин за формиране на материалното да получи своето изражение”. Тя определя случването на тази дискусия точно на това Биенале като възможност  “да кажем нещо вкъщи през света” и аналогично да представим позицията, която искаме да заемаме в съвременното изкуство – преосмисляща миналото, но колективна и устремена към бъдещето.

Снимка: Росина Пенчева, © The Christo and Jeanne-Claude Center, Gabrovo

Тук прочетете за преустройството на едно изоставено българско училище в галерия

Реализацията на центъра като въплъщение на духа на артистите

Обръщайки поглед към творчеството на Кристо и Жан-Клод тенденцията за мечтателство е повече от ключова. Въпросът за реализацията на проектите им – невинаги ясен, но категоричен в оптимизма си. Творчеството им се състои от поредица абсолютни експерименти, които не губят поглед върху крайния резултат – материализирането на идеята, независимо от пречките, които носи процеса.

Материалната база на сградата на Текстилния техникум е в добро състояние и преди архитектурният конкурс да бъде обявен официално ще се подходи експериментално към функционализирането на пространствата. Те ще бъдат използвани в настоящия си вид и чрез изследователска практика, типичена за тази на артистите, ще се дефинират възможностите и потенциала им.

Снимка: Росина Пенчева, © The Christo and Jeanne-Claude Center, Gabrovo

Безвъзмездното отстъпване на сградата от Министерството на образованието за тази цел е особено похвално, защото носи усещане за това, че желаната културна промяна ще се осъществи. Предвид мащаба на пространствата и безкрайният им потенциал България наистина получава шанс да създаде неосъщественото до момента локално културно средище, от което се нуждае.

Подобно преосмисляне на необитаеми производствени или учебни пространствата е позната архитектурна практика по света. Вълнуващото за нас тук е, че чрез този проект получаваме възможността да (пре-)осмислим както архитектурните, така и културните си практики, като същевременно градим своя нов културен облик в лицето на Европа.

Участниците в дискусията на първи юли ще бъдат:

  • Анета Василева, архитект, архитектурен критик и историк, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София
  • Андреас Руби, директор на Швейцарския архитектурен музей SAM, Базел
  • Ерих Шьоненбергер, архитект, професор в Института “Прат”, Ню Йорк; директор на su11 architecture+design
  • Катрин Йоргенсен, архитект, ръководител “трансформации” в “Хенинг Ларсен”, Копенхаген; консултант на проектното задание за архитектурния конкурс за Центъра “Кристо и Жан-Клод” в Габрово
  • Таня Христова, кмет на община Габрово
  • Владимир Явашев, оперативен и проектен директор Кристо и Жан-Клод

Линк към официалното събитие на дискусията във Венеция

Даниела Солуева

Дипломиран архитект, който се интересува се от дизайн и обича да работи с различните му проявленията. Харесва да наблюдава дейностите на хората в градската среда и да ги анализира заедно с нея.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu