Skip to main content
search

Въведеното в страната ни извънредно положение промени коренно нашето ежедневие, но и ни даде повод за размисъл. Всеки от нас започна да цени времето си повече и да търси начини за възможно най-пълноценното прекарване на почивните си дни. По повод деня на детето, днес ние ви представяме различни алтернативи за забавления в града или в близост до него. Заниманията на открито са полезни и приятни както за деца, така и за възрасти и са чудесна алтернатива на културните мероприятия на открито. Нека ви представим една по-различна гледна точка на концепцията за градското лято…

Градината пред Народния театър в София е сред любимите места на столичани през летните месеци

Приключенски паркове

Приключенските паркове предоставят възможност за прекарване на качествено време навън, като същевременно с това предлагат различни предизвикателства за интелектуалните и двигателни възможности. Обикновено подобни съоръжения биват реализирани в големите градски паркове у нас или в ниските и достъпни с градски транспорт или лек автомобил части на планините.

Кадър от приключенския парк “Коколандия”, намиращ се в парк “Борисова градина” в София

Съществуват различни варианти за тяхното планиране, но най-често включват въжени линии, стени за катерене, различни катерушки, пързалки, мостове и тренировъчни съоръжения за алтернативни спортове като стрелба с лък. Често пъти изпълнени от естествени материали като дърво и камък, те ни помагат да се откъснем от забързаното си ежедневие и да се пренесем в едни нов свят, изпълнен със забавни предизвикателства и редица приключения. Според експертите подобен тип паркове развиват двигателната култура и интелектуалния капацитет на подрастващите и техните родители.

Конни бази

Източник: Списание 360

Популяризирането на конния спорт у нас в последните 15 години доведе до създаването на все повече спортно-тренировъчни бази. Така той стана все по-достъпен и лесно откриваем. В близост до големите градове у нас, както и в планинските и морски региони, се намират десетки конни бази, предлагащи различен тип услуги. Част от тях включват обучения, яздене на коне на територията на базите, подготовка за състезания. Все по-често обаче се предлага и комбинирана услуга, съчетаваща планински водач и разходка с коне. По този начин бихме могли да се насладим на тишината на природата и успокояващия контакт с конете.

Зоопаркове

Кадър, показващ клетката на орлите в зоопаркът в София | Източник: Wikiwand

На територията на страната има няколко действащи зоопарка, които предлагат възможности за отдих и изучаване на интересни факти, вързани с екзотичните животни. Зоопаркът в София, който е и най-големият у нас, претърпя ремонт, благодарение на който съоръжението придобива по-атрактивен за посетителите си вид. Там се намира и една уникална по отношение на конструкцията си постройка – клетката на орлите.

Ботанически градини

Ботаническите градини предлагат възможността да се насладим на някои доста редки видове растения. В България има голям брой подобни колекции от живи растения, които предлагат различен тип дейности на своите посетители.

Кадър от Университетска ботаническа градина в Балчик

Често пъти в ботаническите комплекси откриваме необичайни павилионни сгради и структури, които са предназначени за отглеждането на растенията през зимните месеци. Така любителите на ландшафта и архитектурата могат да се насладят на конструктивните особености и интересните произведения на градинското парково изкуство, като паралелно с това децата имат възможност да изучават света на растенията.

Рисуване на открито

Все повече студиа за креативна работа предлагат възможността за рисуване на открито. Организираните мероприятия се случват на различни локации и в различни часове от деня, което ги прави подходящи както за деца, така и за възрастни. В паркове, градини или в откритите части на ресторантите, рисуването навън предлага възможност за развитие на артистични умения в добра компания и е модерна алтернатива на подобни дейности на закрито.

Разбира се, дейности на открито са още много.

Пешеходният мост над бул. България в близост до Националният дворец на културата, известен още като “Мостът на влюбените”, е едно от най-популярните места за организирането на изложби на открито. Друга популярна локация за подобни мероприятия е градската градина пред Народен театър. | Източник: mrrb.bg

Все повече алеи за велосипедисти и пешеходци, паркове и открити фитнес площадки привличат децата и младежите. Същевременно с това бизнесът реагира своевременно, за да се приспособи успешно към новата ситуация в страната и света. Въвеждането на предпазни мерки за провеждането на театрални спектакли, музикални и арт пърформънси на открито, изложби на картини и фотографии в градските градини, автокина и други подобни дейности са само част от действията, предприети от компаниите и от държавата. Забелязва се и отчитане на засилен интерес към планинския и селски туризъм. За радост, можем да се насладим на изобилие еко пътеки, пещери, етнографски селища на открито и нископланински хижи.

А вие къде ще прекарате следващия уикенд?

 

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu