Skip to main content
search

Повече от година след началото на разпространението на високо заразния COVID-19 е време за равносметка. Междувременно на месец се акумулира отпадък от средно 129 милиарда медицински маски за еднократна употреба в световен мащаб. Две трети тях биват изхвърлени на бунища или плават из водните басейни, докато не бъдат погълнати от обитателите им. Вижте обаче как двама дизайнери насочват вниманието към проблема с опазването на околната среда, пречупвайки го през призмата на една мебел.

Предпазните маски за еднократна употреба се състоят от полипропиленов филтър, предпазващ ни от контакт с вируса, ластик, който поставяме на ушите си, и тел –за закрепване към носа. Материята с пластмасов произход не е биоразградима. Еднократните маски могат да съществуват в природата над 450 години, преди да се забележи начало на етап на разграждане.

Италианският дизайнер Тобиа Замботи приема проблема с опазването на природата по време на пандемията като мисия.

Той разработва кресло, което носи името Couch-19 и препраща към COVID-19.

„Couch-19“ на Tobia Zambotti | Снимка: dezeen.com

Креслото се състои от композиция от възглавници, пълни с общо над 10 000 употребявани медицински маски. Пълнежа набавят доброволци, обикаляли и събирали маски от улиците на родния град на Тобиа Замботи – Перджине Валсугана, намиращ се в северната част на Италия.

Идеята на дизайнера му хрумва като протест срещу драстично нарасналото безразборно хвърляне на отпадък с пластмасов произход и равнодушието на обществото спрямо замърсяването на околната среда. Израз на негодуванието на Замботи можем да открием не само в събраните употребявани медицински маски за пълнеж на дивана, а и в неговата форма.

Калъфките са от прозрачен PVC материал и наподобяват връх на айсберг. Формата е символ на това, че използваните 10 000 маски за пълнежа са само частица от ежемесечно изхвърляните 129 милиарда от началото на пандемията.

Форма с препратка към връх на айсберг | Снимка: dezeen.com

Замботи вдъхва втори живот на това, което хората смятат за боклук. По този начин той апелира към едно по-разумно ползване на еднократни предпазни средства като маски, шлемове и ръкавици.  Дизайнерът смята, че вниманието на обществото трябва да бъде насочено към разработването на продукти със също толкова добра защитна функция, но с биологичен произход, за да бъде възможно разграждането им в околната среда.

По какъв начин още могат да бъдат рециклирани медицинските маски?

Пренасяме се в Азия и по-точно в Южна Корея, където студентът Ханеул Ким събира стотици изхвърлени маски на територията на университета, за да ги превърне в мебел. Проектът се казва “Stack and Stack” и представлява трикрак стол от разтопени маски за еднократна употреба.

Столовете на Хануел Ким могат да бъдат поставени един върху друг| Снимка: dezeen.com

Желаещият да допринесе към опазването на околната среда дизайнер започва да събира маските, използвани от приятелите му, за да набави необходимия брой за един стол. Задачата обаче бързо става непосилна, тъй като за един стол са необходими поне 1500. За по-голяма ефективност Ким поставя кутии из кампуса на университета, където студентите могат да се разделят с вече ненужната си маска без да замърсяват природата.

Концепцията на Ким е семпла, но иновативна. Столът се състои само от 4 части – седалка и три крака. Технологията, по която той работи, започва с отделянето на филтъра на маската от ластика и телта. След което той поставя полипропиленовата материя в предварително направени отливки на частите на стола. Разтапянето се осъществява чрез пистолет с горещ въздух, нагрят до температура от 300 градуса по Целзий. От топлината материалът се втечнява и придобива хомогенен характер. След изстиване резултатът е една здрава и издръжлива рециклирана пластмаса.

Столът на Ханеул Ким | Снимка: dezeen.com

Формата на краката е под ъгъл, който улеснява залепянето им за кръглата седалка. При закрепянето не са необходими допълнителни лепила или силикони, тъй като втечненият полипропилен има същото свойство. За един крак са необходими 250 маски, а за седалката – 750.

Интересно е също, че Ханеул Ким не използва добавени бои или оцветители. Медицинските маски за еднократна употреба се предлагат в широка гама цветове, откъдето идват и вариациите в разцветката на столовете. Също така, еднородният произход на материала позволява и възможността за изработката на стол от няколко цвята маски, чийто десен наподобява мрамор.

Във времена, които никой не е очаквал да дойдат, трябва да не губим чувството си за дълг към опазването на околната среда. През последната година се наблюдава драстично увеличение в генерирането на отпадък с пластмасов произход, а природозащитниците изразяват притеснение във връзка с нарушаване крехкия баланс между флората и фауната на Земята. Личното ни здраве и безопасност трябва да вървят паралелно с грижата за планетата, а проектите на Замботи и Ким демонстрират, че това е възможно.

 

Източник: dezeen.com

Остави коментар

Close Menu