Skip to main content
search
  • Моля, представете се с няколко думи.

Казвам се Анна Цукева и съм архитектурен консултант в “Баумит” България от началото на 2015 г.

  • Арх. Цукева, можете ли да ни разкажете повече за обекта, пред който се намираме?

Това е многофамилна жилищна сграда с инвеститор и изпълнител “Контракт Сити” ООД. Архитект е Василка Бахчеванска. Изградена е със системни решения “Баумит”.

  • Какви са основните достойнства на архитектурния образ на сградата?

Сградата е изключително изчистена и ортогонална. Избрани са изчистени материали, дограма в графитен цвят и графитени обшивки по цялата фасада, дори парапетите на терасите са в лек сив нюанс, който констрастира на мазилката в меки натурални тонове. Част от обемите са фугеровани, а част от тях са изчистени и това придава характерната елегантност на сградата.

Интересното при сградата е, че се търси връзка между вън и вътре.

Това личи още при апартаментите на партера, при които са направени тераси като малки дворчета, които да придадат чар на вътрешното пространство. Също така, екстериорната мазилка е вкарана в интериора на фоайето, като придава характерен и приятен вид на помещението.

  • Как тази визия е постигната чрез материали на „Баумит?

Сградата е изпълнена с топлоизолационна система Про, а за крайно покритие е използвана мазилка КреативТоп. Тази мазилка е и отговорна за цялостната визия на сградата. Още от проектно ниво е търсен ефект на естествен материал, камък, който е постигнат с тази мазилка.

  • Можете ли да разкажете повече за мазилките, с които е оформена фасадата?

Нашите инструктори разработиха серия от мостри специално за този обект, за да могат да се постигнат изискванията и на проектанта, и на инвеститора. За обикновения човек е много трудно да разбере възможностите на тази мазилка. Затова ние сме разработили серии от визии, за които даваме готови технологични решения.

Използваната тук мазилка разполага с няколко различни разновидности с различни едрини. Ние можем да ви предоставим изключително богата палитра от мазилки, които могат да се моделират, за да може чрез различните техники да се постигнат различни резултати.

Обогатили сме и серията “Дизайн” с различни крайни покрития, като например Баумит Лазур, който ще видите на този обект. Това е полупрозрачна боя, която придава дълбочина на текстурата и създава развномерна нюансираност на визията.

Именно богатството на всички тези изразни средства дава безкрайните възможности на мазилката. Вече можете да използвате само един цвят и да разполагате с различни текстури, за да разграничите обемите. Можете да използвате обикновеното бяло с различни структури, за да придадете един изцяло нов прочит.

Вече не разчитате само на цвета, а имате още едно измерение – структурата.

  • Защо да се доверим на „Баумит“ за нашите фасади?

Баумит е фирма, която не само произвежда строителни материали, а ви дава цялостни решения. Ние няма просто да ви донесем кофите и торбите на обекта, а ще минем с вас през целия процес от проекта, през взимането на решения и изпълняването на обекта.

Защитаваме името си със сертификати с гаранциите, които поемаме, а нашите сгради са нашата реклама.

Научете повече за решенията, които предлага “Баумит”, тук.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu