Дали благоприятните икономически показатели в строителния сектор ще се задържат и през следващата година и крие ли се риск за инвеститорите в жилищното недвижимо имущество? Отговорите на тези и десетки други въпроси бяха дадени по време на еднодневната конференция BalREc, провела се на 7 ноември. На нея специалисти от различни области на инвестиционното планиране и управлението на имоти представиха своите пазарни проучвания за настоящата година, а също и прогнозите си за следващата.

BalREC конференция за инвестиции в строителството || Снимка: Градът Медия Груп

Според специалистите през идната година пазарът ще остане динамичен, но стабилен. През последните години се забелязва засилен финансов поток, генериран от инвестициите в сектора на жилищното строителство. Процесът е породен от раздвижването на икономиката на България.

Според официални икономически проучвания в предишния 5-годишен период делът на ипотечните кредити е бил близо 2,7% от БВП. За сравнение, специалистите посочват, че в сегашния финансов цикъл наблюдаваме спад до 0,9% от БВП. Значителната разлика идва основно от това, че е осезаем ръстът на заплатите, а заедно с това – на покупателната способност на средностатистическото българско домакинство. Нараства и делът на жилищата, закупени чрез реинвестиция на спестявания, което се дължи на ниските стойности на депозитните лихви, предлагани от банките у нас.

Дискусия относно жилищното строителство  || Снимка: Градът Медия Груп

Прогнозите за идните години остават оптимистични. Голяма част от финансистите коментират, че е очакван спад на цените на недвижимото имущество, в частност – на жилищния дял. Въпреки това не може да говорим за срив на пазара. Очакваният спад би бил по-скоро козметичен и недрастичен, като това не би навредило на големия инвеститор. Подобно явление по-скоро би облекчило крайния потребител, което от своя страна би могло да доведе до стимулация на пазара.

Причината: в момента цените достигат върхови стойности, близки до тези от финансовата криза. Какви са разликите? В периода преди 2009г. се наблюдаваше рязък скок в цените на квадратен метър поради наличието на т.нар. “кредитен бум”. За сравнение, причините сега са по-скоро в недостига на нови жилища, които да задоволят желанията на клиентите.

BalREC конференция за инвестиции в строителството || Снимка: Градът Медия Груп

Какви нужди има съвременният потребител?

Експерти в областта на недвижимото имущество коментираха какви са тенденциите при развитието на жилищния продукт през 2019-2020г. Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти, сподели как се изменя профила на крайния потребител. По данни на агенцията основно потребителите се разделят на 3 групи:

  • семейства, които търсят да закупят първо собствено жилище;
  • физически лица, търсещи инвестиция за спестени средства;
  • хора, които сключват сделка без да имат никакви собствени средства.

Независимо към коя от трите потребителски групи спада клиентът, желанията му относно качеството на продукта са нараснали. Според Тенекеджиева потребителят сега, в сравнение с потребителят от преди 5-10 години, е много по-информиран относно конструктивните изисквания, както и качеството на строителните материали. Според нея търсещият да закупи жилище е много по-склонен да заплати по-висока цена, стига продуктът да е на по-високо ниво.

Какво е важно за потребителя?

Според проучванията на АДРЕС потребителите вече се интересуват не само от това какво е жилището и моментното му състояние. Въпреки че масово се търсят по-поддържани жилища, за които не е необходима допълнителна направа на ремонт, следните фактори заемат все по-важно място при избора на клиентите:

  • локация според района на града;
  • локация според разположението на обществено-обслужващите институции – близост до училища, детски градини, болници и аптеки, транспортни възли и др.;
  • околна среда – озеленяване, поддържани вътрешни пространства, детски площадки и спортни съоръжения;
  • визуален облик на сградата – качествени и естетически издържани фасадни решения;
  • енергийни разходи – нисък разход за енергийното потребление на домакинството в бъдеще;
  • качество на строителните материали и на изпълнението на строежа;
  • възможност за възвращаемост на средствата – при жилища, закупени с цел инвестиция.

Тази информация ни довежда и до следния извод: по данни на фирми от сектора, наблюдаваният в момента ръст от близо 7% на цените на имотите на годишна база в столицата отразява тенденцията да се купуват по-скъпи жилища. Това ще рече, че не ставаме свидетели на покачване на стойността на всички имоти, а на раздвижване в пазара на високия клас жилищни имоти.

По всичко личи, че пазарът на недвижими имоти и инвестиционният дял на строителния сектор ще останат основна движеща сила на икономиката у нас. Въпреки това е осезаема промяната на потребителските нужди и появата на т.нар. “ножица на качеството”.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Диверсификацията и предприемачеството в бранша
IDEA HOME представиха последния модул от сезон 5 на Академия Лидерите

На 16 декември IDEA HOME се срещна с участниците в Академия Лидерите онлайн, с което предс…