Мостът Koningshaven Bridge в Ротердам, по-познат като De Hef, ще бъде временно демонтиран, за да премине новата луксозна яхта на Джеф Безос. Създател и изпълнителен директор на гиганта Amazon до юли миналата година, когато решава да се оттегли, той е най-богатият човек на планетата от 2017 г. насам. Каква е историята на нидерландския град, с какво е любопитна околността, самият мост, както и защо мненията по темата за демонтирането са противоречиви, четете в текста…

Снимка: http://kaspervanderwiel.com/

Малко повече за De Hef и околността

Кръвоносната система на  Нидерландия  – нейните канали, рисува живописни природни форми, които понастоящем са старателно застроени (в добрия смисъл на думата) и формират интересни градски ансамбли. Що се отнася до Ротердам, за мен той е един от най-любимите градове в Европа, които съм посетила до момента. И една от причините е именно тази сложна градска тъкан.

Силуетът на Ротердам. Снимка: Locationscout

Другата –  архитектурните му творби. Дръзки и съвременни фасади, смели, но монументални форми. Извисяване, но и простор. Канали и мостове се отразяват в стъклените небостъргачи. И ако някой ме познава по-добре, веднага ще каже, че не обичам такъв тип архитектура. Но истината е, че не обичам небостъргачи, на които не им е там мястото. Независимо златни или не. А на Ротердам му отиват небостъргачите. Сякаш всяко място е внимателно обмислено, за да открива нова перспектива, а всяка следваща сграда допълва и надгражда следващата. Без да „крещи“, да е самоцелна и самодостатъчна.

Четете още: Кубичните къщи на Ротердам

Историческият мост De Hef е построен през 1877 г.

Той претърпява трансформация през 1927 г., когато инж. П. Йостинг проектира централен участък, който се повдига, за да преминават безпрепятствено под него кораби. В свалено положение той се свързва с железопътната линия. Подвижната част на De Hef е с дължина 52 м и се движи по вертикалата 45 м., а най-високата точка на моста е на 70 м. De Hef не се използва по предназначение от 1994 г. От този момент нататък влаковете започват да преминават по тунел през канала.

De Hef през 1938 г.

De Hef е първата възстановена забележителност в Ротердам след Втората световна война. Извършена е цялостна реставрация на моста в периода 2014-2017 г., след която местните власти обещават, че мостът никога  няма да бъде демонтиран отново. Да, ама не. Увеличаваме мащаба за момент, за да ви разкажа за Ротердам…

Възраждане от пепелта

Ротердам несъмнено е една от архитектурните столици на Европа. Зад това обаче се крият злощастни събития. Вторият по големина град в Нидерландия  е бил сериозно разрушен от бомбардировките на Втората световна война. През 1940 г. целият му център е бил сринат из основи. Затова и Ротердам не прилича на другите градове в Нидерландия . От този момент нататък градостроителите и архитектите на града имат две основни цели – да възстановят внимателно това, което е възможно, и да построят нов, зрелищен градски център.

Впечатляващият Erasmus bridge в непосредствена близост до De Hef. Снимка: David Bleeker

Именно затова посягането на късче от историческо наследство под формата на демонтаж на част от моста точно в Ротердам изглежда противоречиво. Още повече, когато са дадени определени обещания от местната власт, които не се спазват.

Изглежда парите наистина могат да купят всичко

През миналата година отново в Нидерландия  огромна суперяхта предизвика широк отзвук с видео как преминава през тесните нидерландски канали.

Според множество източници, през лятото се очаква да се случат преминаването на яхтата на Безос и всички обстоятелства, свързани с него . Централната част на моста ще бъде демонтирана, за да може оттам Y721 да се отправи към Северно море. Това е единственият път към морето от корабостроителницата в Албасердам, в която е създадена суперяхтата.

Джеф Безос | Източник: Getty Images

Плавателният съд е с височина 40 м и дължина 130 м.

Смята се, че това е и най-голямата ветроходна яхта в света. Оценена е на 430 млн. евро.

А вие какво смятате за демонтажа на моста именно с тази цел?

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Изложбата ТОТАЛПРОЕКТ – от 29 юни в Топлоцентралата
Идеалният град на следвоенната архитектурна модерност у нас

Какво е общото между шест съвсем различни по функция, типология и местоположение обекта в …