Skip to main content
search

Организацията Градоскоп – инициатор на градско преобразуване, стартира новата поредица от дискусионни събития, наречени DESIGN FACTORY. Те целят зараждането на ценни дискусии и обмяна на опит в сферата на архитектурата и дизайна за публична среда у нас. Платформата ще служи за споделяне на добри практики и обсъждане на тенденции и проблеми в проектирането и изпълнението на публични пространства в българските градове.

“В DESIGN FACTORY ще поставяме фокус върху теми, свързани с качеството на споделените градски пространства, за да работим за налагането на по-висок стандарт при дизайна на публичната среда у нас.” разказва за целта на платформата Павел Янчев от екипа на ГРАДОСКОП.

“Ще търсим скорошните добри проекти от България, за да чуем презентации лично от техните създатели и проектанти и ще дискутираме с представители на сектора тенденциите, стандартите, нормативната рамка и възможните решения на проблемите, които стоят пред нас, за да постигаме по-качествена градска среда.”, добавя още той.

Първото събитие на тема Градско осветление и обзавеждане ще се проведе на 28 септември в сградата на Сточна гара и включва представяне на добри примери и решения по двете теми от България. Като пример за успешно реализирани съвременни решения за градско осветление и обзавеждане ще бъдат представени площада във Враца, кът за наблюдение на крайбрежната зона във Варна и елементи в градската среда в Бургас.

Ще чуем презентация за последните новости и технологии в градското осветление и ще дискутираме опита на българските градове в градското обзавеждане през последните години.

За другата инициатива „Зеленият преход на гарите“ на Градоскоп, четете тук. 

Наред с архитекти и проектанти на избрани проекти, в събитието се включва и главният архитект на Столична Община Здравко Здравков, който ще представи наредбата за градска среда и ще коментира проекта за стандарт на обзавеждане в пешеходните зони на Столична община.

Събитието ще завърши с дискусия за стандартите и нормативната рамка с представители на институциите и браншовите организации от Национално сдружение на общините в България (НСОРБ), Камара на архитектите в България (КАБ) и Съюз на урбанистите в България (СУБ). Целта на дискусията е обсъждане на нормативната рамка на национално ниво и стимулиране на следващи стъпки в развитието на средата в градовете на България.

Събитието ще се проведе в реставрираната историческа на Сточна гара на ул. „Владайска река“ 2. Специално за повода тя ще бъде преобразена с инсталации на съвременно осветление и обзавеждане от експертите в сферата — CDD, Light Factor и LICHTKOMPETENZ — водени от идеята, че са нужни знание и отношение, за да представяме и развиваме културното ни наследство и публичните сгради и пространства по най-добрия начин.

Цялата програма вижте тук.

Участието в Design Factory изисква предварителна регистрация. Регистрирайте се тук.

Събитието е с вход свободен и безплатен стрийминг за професионалисти и студенти в цялата страна във Фейсбук страницата на Градоскоп тук.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu