Skip to main content
search

Всичко започна, когато измих прозорците си. Това е едно от нещата, които вечно отлагам и не мога да кажа, че е сред най-любимите ми. Всъщност не, започна още по-рано. Когато “временно” влязох в режим home office. Това продължи шест седмици, в които имах време да се вгледам във всички места в апартамента си, които се нуждаят от освежаване. А когато измих прозорците си, буквално видях по-добре и състоянието на терасата отвън. И сега, макар и карантината да приключи в известен смисъл, идеите ми вече бяха узряли дотам, че да отида да пазарувам в железария. Да, това обикновено не ми се случва. Затова днес ще ви вдъхновя за осем малки намеси, с които да обновите балкона си. Защото парченцето от апартамента в най-пряк досег с природата заслужава особено внимание.

Да боядисваме!

“Великият ми ремонт” започна с купуване на боя за метал, разредител, ръкавици и четки. И като един любител на рисуването в много негови форми, се впуснах да подготвям своето платно. Ръждата беше отстранена, излишните неща от терасата – изхвърлени, а ръкавите ми – запретнати. И две ръце боя по-късно парапетът на терасата придоби съвсем друг вид.

Нека внесем малко цвят за допълнително настроение. | Снимка: pinterest.com

Като говорим за парапета, има още какво да направите с него. Ако е прекалено ажурен, можете да подберете и закачите на него бамбукови платна, които да ви осигурят повече уединение от външния свят, както и леко по-екзотична бохо нотка. Остава само да приготвим и коктейли…

Бамбуковата ограда може да внесе нова нотка в оформлението на терасата ви. | Източник: pinterest.com

Настилката

Можете да преобразите скучната мозайка или гранитогрес, като сложите декинг. А защо не изкуствена трева?

Декинг плочки за екстериорна настилка. | Източник: pinterest.com

Къде ще седнем?

Тук важи правилото – не се ограничавайте със стандартното. Чудесна работа биха свършили сгъваеми столчета, допълнени с меки възглавници на седалките. Но ако имате достатъчно място, спокойно можете да помислите и за пейка. Боя може да мине и през нея, така и така сте загряли от парапета. Цветните акценти ще създадат още настроение.

Любими варианти обаче са ни стол тип хамак, люлка, барбарони, пуфове и като цяло всякакви по-нестандартни решения, които могат безопасно да бъдат интегрирани на терасата. А ако ви дойдат повече гости, не е лошо да помислите за вариант с възглавници, подходящи за употреба навън. Пелетите пък са евтина опция с много възможности.

Текстил в различни форми и текстури.| Източник: magzhouse.com

Нейно Величество кафе масичката

Добре, но искам кафе масичка и/или място за наргиле. Тук е ред на любим мой съвет. Макар и да е хубаво да държите имуществото си сравнително подредено и лишено от вече неизползваеми вещи, имайте едно наум, когато тръгнете да изхвърляте нещо. Рециклирането вече не е признак на стиснатост, а глобален тренд.

Помислете за части от стари мебели, които могат да формират ваш дизайнерски волтрон. Една маса не е нищо повече от няколко елемента, закрепени един към друг, нали? Аматьорското сглобяване на мебели крие своя чар, а крайният резултат доставя несравнимо удоволствие. Още една ефектна идея е да приспособите стар сандък. А ако не ви се отделя време в творене, винаги можете да си вземете готова масичка.

Дори и малък, балконът може да бъде превърнат в оазиса на апартамента. | Източник: pinterest.com

Да подберем цветя

Всеки уважаващ себе си цветарски магазин може да ви предложи изобилие от растения, подходящи за отглеждане навън. Ако имате късмет, ще се сдобиете и с инструкции как успешно да се грижите за тях. Ние много обичаме богатите и ярки видове – колкото по-цъфтящи, толкова по-добре! Друг прекрасен вариант са зелените стени.

Но няма как да е истински архитектурно, ако не отделите необходимото внимание на кашпите и сандъчетата, в които ги засаждате. Големите вериги предлагат разнообразие от съдове за цветя. Не се подвеждайте да взимате твърде шарени или различни – хубаво е да си набележите определен стил и тоналност, за да оставите на цветята да изпъкнат.

Какво по-хубаво от това да създадем една собствена градина насред града? | Източник: pinterest.com

Мини градина с билки

А като говорим за архитектура, няма как да не се опитаме да внесем още функция в тези няколко квадрата под звездите. Помислете за засаждане на билки – босилек за пастата, мента за мохитото и т.н. А защо не и чери домати, лайм и люти чушки? Така освен зеленина, ще получите и още вкус към домашната храна.

Изборът от билки, които можете да отглеждате на терасата, е богат, ползата – огромна. | Източник: pinterest.com

Декорацията

По отношение на декорацията можете да развихрите цялото си въображение. Масичката ще придобие съвсем друг вид със закачлива покривка. Шишета/буркани с камъчета и миди ще донесат морско настроение, а интересна етажерка ще допълни цялостната визия.

Растенията могат да “плъзнат” под много форми. | Източник: pinterest.com

Осветлението

Терасата е прекрасно място за прекарване на мигове от летните вечери. Ако искаме да сме старомодни, но романтични, със сигурност ще заложим на елегантни фенери и свещи. Можете да използвате и декорирани буркани (намигване към идеята за рециклиране). Има обаче и множество соларни алтернативи, които по енергоефективен начин ще захранят терасата ви с необходимата светлина.

Осветлението дава несравним уют. | Източник: pinterest.com

Терасата е мястото, на което да изпием сутрешното кафе, съчетано с богата и засищаща закуска за ползотворен ден. То е кътче, където да почетем книга, да медитираме, да говорим по телефона или просто да съзерцаваме пейзажа. Съвсем скоро ви разказахме и за ролята на балкона като главно действащо лице на пандемията.

За някои от нас карантината имаше особено благотворно въздействие. За първи път от години насам успях буквално да се изключа. Позволих на мозъка си да ражда идеи, имах времето и мотивацията да свърша огромна част от нещата, които все отлагам, успях също и да се наспя стабилно. Забързани в помитащото ежедневие, в което неусетно се впускаме, забравяме да отделяме време за най-важния човек – за себе си. А терасата е едно прекрасно място да си подарим мигове на спокойствие.

Тръгна ли към цветарския магазин за нови кашпи?

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu