Skip to main content
search

Малцина от нас знаят, че съществува място, което се доближава до детските ни фантазии. То е въплъщение на коледния дух и на празничната традиция за Дядо Коледа на хора от цял свят. Селото му в действителност съществува и се намира в град Рованиеми във финландската област Лапландия. Открито като увеселителен парк през 1985 г., то е изключително популярна туристическа дестинация и привлича деца и възрастни от цял свят. В духа на предстоящите празници ще ви разкажем повече за него…

Нощен поглед над атракционното селище на Дядо Коледа (Santa Claus Village), намиращо се във Финландия| Снимка: santaclausvillage.info

Историята на магичното село

През 1950 г. Елинор Рузвелт, известната с хуманитарните си активности вдовица на бившия президент на САЩ, решава да посети Лапландия. Нейната цел е да проследи следвоенното възстановяване на района, и в частност на град Рованиеми. Местните се сблъскали с тежката задача да организират достатъчно интересна програма.

Колибата в традиционен стил, построена от арх. Фердинанд Салокангас по повод визитата на Елинор Рузвелт.

За целта на финландския архитект Фердинанд Салокангас била възложена задачата да проектира къщичка в традиционен стил, в която да се обособи място за снимки и отдих при предстоящата визита, като в същото време сградата да е достатъчно устойчива, за да остане на мястото си при интерес от страна на туристи. Конструкцията е реализирана от дървени трупи – достъпен местен материал. Освен лесен за обработка, той е и достатъчно добър изолатор, така че да предпази посетителите на сградата от метеорологичните условия на мястото.

Събитието се оказва ключово, що се отнася до местния туризъм.

Снимка: santaclausvillage.info

Посещението на Рузвелт оказва огромно влияние в популяризирането на града в световен мащаб. С нарастването на броя на посетителите районът все повече развива концепцията си да се превърне в уникално място, което освен възможност за отдих и разходка да предложи и отличителни атракции на туристите.

В момента селището е изключително популярно дори и през топлите месеци | Снимка: santaclausvillage.info

След редица последвали разширения на туристическия център през 80-те години на миналия век се достига до идеята за създаване на атракционно селище. Идеята му е да привлече туристите от една страна с възможността да се запознаят със северните обичаи, а от друга – да се запознаят с приказната история на Дядо Коледа. Така възниква популярното днес селище, което заедно с другите туристически дестинации в района привлича над 90 000 туристи годишно.

Туризмът в момента  е водещ икономически отрасъл в Лапландия.

Архитектурен облик

Като тематичен коледен атракцион селището на дядо Коледа е създадено, за да ни пренесе отвъд предела на реалността. Създателите на парка имат за цел да предложат на посетителя истински магично преживяване. Сградите са тематично и функционално подбрани, така че да създават усещането за реалното съществуване на подобно място.

Снимка: santaclausvillage.info

Архитектурното оформление на сградите успешно допринася за създаването на това усещане. Изградените в духа на традиционната за северните райони архитектура сгради препращат към корените на народа и традициите на Скандинавия. Обемно-пространствените решения са предимно с ниска височина, като в някои от сградите присъства характерното издължаване на покрива по вертикала. Това решение са налага поради тежките условия през зимата. Екстремните метеорологични особености на региона създават предпоставки за снегозадържане, което налага голям наклон на ската.

Въздушен поглед над сграда, намираща се на територията на Santa Claus Village |  Снимка: santaclausvillage.info

Материалите, използване за градежа на сградите в комплекса, се предимно естествени, намиращи се в изобилие в района. Повечето сгради са изградени от дървени трупи или талпи и камък, като в естетическото оформление на фасадите и интериорните пространства са приложени традиционни изображения от скандинавската история и рисунки на коледни символи.

На какви атракции можете да се насладите?

  • Офисът на Дядо Коледа – той се намира в сърцето на селището и е отворен целогодишно, като посещението включва проследяване на коледната традиция и разглеждане на един от най-мистичните офиси в света.
  • Пощенският клон на Дядо Коледа – по традиция децата от цял свят пускат своите писма преди коледните празници, а адресът е именно този. Освен това,обектът предлага уникална колекция от ръчно изрисувани подаръчни картички и поздравителни писма.
  • Santa Park сам по себе си е отделен обект, който се намира на 2 км от Santa Village. Там туристите могат да открият различни преживявания като училище за елфи, изискани ресторанти и работилници за подаръци и коледни сладкиши

Входът към увеселителното селище Santa Park |  Снимка: santaclausvillage.info

  • Срещата с Дядо Коледа остава една от най-търсените услуги, предлагани на територията на парка. Поради големия брой желаещи е необходимо предварително запазване на час.
  • Домът на Дядо и Баба Коледа ни пренася в семейните традиции на северните народи по време на Коледа. Може да се докоснете до атмосферата в празничния дом, декориран в типичния за района стил.

Мястото на Полярната окръжност е отбелязано със специално изградени масивни пилони |  Снимка: santaclausvillage.info

Освен традиционно коледните атракции, градът предлага редица други забавления. Пресичането на полярната окръжност е може би най-впечатляващото преживяване, което може да намерите там. В района има възможности и за пешеходен туризъм, зимно сафари с елени и хъскита, преходи с шейни и други. Друга популярна рекреация са СПА курортите, както и малките местни ресторанти.

Друга интересна туристическа дестинация в близост е курортът Snowman World. Всяка зима там бива изграждан леден ресторант, който има нов дизайн всяка година, а туристите имат възможности да отседнат в автентични иглута.

Леденият ресторант, намиращ се в съседния ризорт Snowman WorldСнимка: santaclausvillage.info

Селището на Дядо Коледа предлага незабравим спомен за малки и големи, съчетан с поглед в традициите на северните народи. Архитектурният облик на комплекса интерпретира традициите в строителството на Скандинавия, като в същото време предлага и по-модерен и актуален функционален поглед над пространството.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu