През изминалите седмици участниците в Академия Лидерите, сезон 6.1, изследваха темите за екосистемите в строителството, иновативните технологии и сградната автоматизация, както и умните сгради и интеграцията на технологии. Нека разгледаме какво научиха те:

Екосистеми в строителството

На 5.11. участниците в Академия Лидерите се потопиха в темата “Екосистеми в строителството”, представена неслучайно от компанията Saint-Gobain. Основана преди повече от 350 години, днес тя е световен лидер в устойчивото строителство, изградила собствена екосистема с постоянно подобряващи се и иновативни строителни решения и продукти. Ян Махачек – изпълнителен директор на Saint-Gobain България откри срещата, след което предаде темата в ръцете на Виктор Кирянов – маркетинг директор.

Ян Махачек, Saint Gobain

Какво представляват те?

Това са съвместно функциониращи елементи, свързани помежду си и взаимодействащи като едно цяло. Ползите от работата в екосистеми са по-добро разбиране на пазара, предоставяне на комплексни решения, по-бързо развитие и иновации, както и справяне с нарастващите социални и екологични предизвикателства. Към тях идват и добавената стойност чрез обединяване на индивидуалните възможности, и съчетаването на интересите на компанията с тези на обществото. В срещата се включиха още Росица Иванова и Яна Узунска, част от екипа на Saint-Gobain България, а между участниците и лекторите се разви изключително креативна дискусия.

Иновативни технологии – сградна автоматизация

Какви са най-новите технологични решения в сферата на сградната автоматизация и как съвременните BMS платформи допринасят за енергийно ефективното, устойчиво и рентабилно функциониране и управление на сградите? Това бяха акцентите в представянето на инж. Антоанета Котева и инж. Димитър Крушовски от направление Интелигентна инфраструктура на Siemens България на тема “Иновативни технологии – сградна автоматизация”.

Антоанета Котева и Димитър Крушовски, Siemens

Лекторите представиха тенденциите в технологичното развитие на сградите. Те споделиха как с помощта на данните и технологиите, интелигентните сгради създават екосистема, в която си взаимодействат, учат се и се адаптират към променящите се условия на средата, и към нуждите на различните заинтересовани страни – инвеститори, оператори, фасилити мениджъри, наематели, обитатели. „Инструментът“, който позволява всичко това, се нарича BMS – система за сграден мениджмънт.

Компанията представи най-усъвършенстваното решение на Siemens в сферата на сградната автоматизация: Desigo CC – платформа за управление и мониторинг на всички системи в една сграда. Използването й позволява опростяване на работните процеси и намаляване на времето за инженеринг и монтаж. Тя спомага за по-лесното адаптиране на сградите към бъдещите им нужди и намаляване на оперативните разходи. Наред с това платформата осигурява здравословна и комфортна среда, както и постоянен контрол на безопасността.

Не бива да забравяме: BMS е преди всичко инструмент

“BMS е инструмент, с който някой трябва да борави. Той трябва да бъде управляван и ефективно използван, и само тогава ще постигнем желания резултат.”, сподели Димитър Крушовски.

Стъпка напред: Умни сгради – интеграция на технологии

На 10.11 Telelink Infra Services представи темата “Умни сгради – интеграция на технологии”. Компанията се фокусира върху предоставяне на услуги по придобиване, проектиране, изграждане и поддръжка на телекомуникационна инфраструктура и системи за сигурност. В това число влизат и защита на критична инфраструктура към пристанища, летища и държавни технологии, както и софтуер за управление на сгради.

Георги Петров, Telelink

Инж. Георги Петров, мениджър цялостни решения за бизнеса и критичната инфраструктура, се задълбочи в тематиката за сградния мениджмънт. Той описа компонентите на всяка една от системите и наблегна на приложението им в критичната инфраструктруктура. Автоматизацията на интелигентните сгради най-общо включва:

  • Системи за отчитане на енергия и комунални разходи
  • Системи за енергиен мениджмънт
  • Аварийно и евакуационно осветление;
  • (Интернет на Нещата) IoT/ Сензори
  • Софтуери за интеграция и централно управление (PSIM, BMS)

Придружаващи лекциите на компаниите бяха и задачите за съответната седмица. „Мини“ казусите провокираха участниците да мислят в посока бъдещите функционални технологични способности в сградите в жилищното, болничното, пристанищното и летищното строителство.

Галерия

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Завладяващи декоративни техники за Вашата фасада
Как да създадем иновативна фасадна визия?

Фасадата е това, което възприемаме първо, когато погледнем сградата. Тя е нейното лице, ко…