Skip to main content
search

Бях приятно изненадана от разнообразните и интересни предложения, сред които почти всички, със съвсем малки изключения, бяха уцелили в десетката най-наболелите проблеми на нашата столица. СОФИЯ ИЗБИРА е най-новата програма на Столична община, чиято цел е генериране на реализируеми проекти за подобряване на градската среда, предложени свободно от неправителствени организации и активни граждани.

Общият бюджет, предвиден за инициативата, е 1 млн. лв. Проектът или проектите, които получат най-много гласове от вота на граждадните, ще бъдат реализирани. Идеята е, че ако сумарно първите три места в класацията се вместват в бюджетната рамка, Столична община ще изпълни и трите.

Какви бяха условията за участие?

В последните години Столичен общински съвет опитва да преобрази София в европейска зелена столица чрез различни инициативи. Логично зададеният фокус за проектните предложения беше сведен до теми като увеличаване на дърветата и зелените площи в градската среда, зелени покриви, намаляване на замърсяването на въздуха, алтернативни източници на енергия, преминаване към кръгова икономика и цялостна насоченост към справянето с глобалните климатични промени.

Източник: Google Images

Четете тук за тазгодишната конференция за борба с глобалното затопляне COP26

За да бъде избегнато припокриване с вече одобрените 7 проекта и 7 мерки,които София ще изпълни в следващите две години, бе публикуван списък. Сред бъдещите реализации са пешеходни пасарелки, които да свързват зелените клинове на София с жилищните територии от двете страни на Южната дъга на Околовръстен път; подготовка на проектно предложение речен парк „Манастирски ливади – Изток“, създаване на партньорски кръг „Зелен град“, в който да бъдат поканени представители на бизнеса и академичните среди, граждани и НПО, велосипедни връзки на кварталите на София („Младост“, „Дружба“ и „Люлин“) и с центъра на града и други, за които може да прочетете повече на сайта на Столична община.

Може да избирате измежду 35 проекта

Вълнуващо е да видя, че измежду 35-те проекта, достигнали етапа за гласуване, има не само известни имена на проектанстки бюра, а и представители на съвсем малки общности, в сравнение с мащаба на града, като например „живущите в блок 238“ в ж.к. Младост 2, които предлагат „Две шепи парк“ да обособи пространството около блока им в мъничък парк, който те самите да поддържат и подобряват.

Източник: Google Images

Друга интересна идея е проект „Въвеждане на градско земеделие в системата на училищното образование“, който предлага  обособяване на пространства, тип градска споделена градина за плодове, зеленчуци, зелени подправки и цветя, в подходяща част от дворовете на детски градини и училища. Определено това би била смела стъпка към превръщането на София в европейска столица в духа на вече наложилите се тенденции.

Четете тук за новата тенденция: зеленчукови градини в сърцето на града

 „Чист въздух за нашите деца“ прокламира въздухът за децата във всички общински детски градини на територията на Столична община (194 на брой) да стане по-чист, като бъдат поставени иновативни филтърни мрежи на прозорците, които да филтрират новопопадналия в помещенията въздух при проветряване.

Източник: Google Images

Сред предложенията са още проекти като „Кучемат“ (поставяне на 50 машини, които срещу пластмасова бутилка или кенче дават храна за четириногите ни любимци); „Витоша избира зеленото придвижване“, (закупуване на еко автобуси и обособяване на спирка на градския транспорт на паркинга пред Националния исторически музей), „Зелено училище за по-зелена София“ ( разполагане на контейнери за разделно събиране на отпадъци в избрани училища във всички райони на София и провеждане на мащабна образователна кампания) и множество предложения за озеленяване на натоварени пътни възли и тяхното урегулиране.

Речен площад “Лъвов мост”

Ако сте били в Милано, и по-специално край канала „Навили“, най-вероятно бихте се съгласили с моето пристрастие. Неслучайно всички барове, ресторантчета и малки тематични магазинчета – за грамофонни плочи, книги, ръчноизработени нещица и какво ли още не, са намерили мястото си точно там. А особено вечер, когато светнат хилядите светлинки и отраженията затанцуват по водната повърхност, мястото се превръща в любима дестинация за миланчани и туристи от всички краища на света. Разбира се, далеч съм от мисълта, че това е най-добре менажирания градски канал, но до голяма степен върши добре работата си и придава особена душевност на кварталчето.

Каналът “Навили” през нощта. / Източник: Google Images

Поради тази причина намирам вложена ценност в предложението на организацията „Колективът“ за първия „речен площад“ у нас – “Лъвов мост”.  Проектът цели най-накрая да промени съдбата на речните корита и канали, прорязващи голямата столица. Мостът притежава символен характер в исторически план и логично попада на ключово място в стария център, където се открива визуален коридор към църквата
„Св. Неделя“ и Витоша. Идеята е зоната под моста да се превърне в пълноценно обществено пространство, отворено за хора и събития. В предложението си „Колективът“ предлагат подробен план за подвижна градска мебел, сцена, поддръжка, почистване, система с подвижни стълбищни рамена, сигнализираща система в случай водно прииждане, еко тоалетни и охрана.

Събитието на “Реките на София” миналата година./ Източник: Google Images

В действителност по време на събитието „Реките на София“ стана ясно, че подобно обжияваване на този тип пространство е не само възможно, но и привлекателно за хората.

Снимка: Етюди-те на София

Темата за преосмислянето на потенциала на реките на София набира все повече популярност и сред студентите.  Като например миналогодишният проект „Водите на София“, дело на група момичета- преддипломанти в катедра „История и теория“ към Университета по архитектура строителство и геодезия, които анализираха целия воден фонд на територията на града и предложиха концепция за обвърване на всички канали и речни корита в система от динамично и функционално продължение на градското пространство.

Част от студентското проектно предложение за речните зони в София. / Източник: студентски архив

Ще претърпи ли културен подем зоната около известния  предимно с чуждестранни обитатели район „Лъвово мост“ и дали най-накрая ще получим тези алтернативни и различни пространства, за които само можехме да мечтаем досега, очакваме да разберем съвсем скоро.

Може да разгледате проектните предложения и дадете своя глас тук. Срокът е до 14 март. Гласувайте, за да градим бъдещето си заедно – честно и открито.

 

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu