Skip to main content
search

Общоизвестен факт е, че строителството е един от основните фактори за замърсяване на околната среда. Макар пазарът на строителни материали днес да предлага много алтернативни решения  на традиционния стоманобетон, те все още не са особено популярни и не достигат до масовия потребител.

Конопът като строителен материал

Конопът намира приложение в строителството под формата на конопобетон (hempcrete). Въпреки подвеждащото наименование, този строителен материал представлява смес от конопени влакна, вар и вода. Могат да бъдат добавени пясък или цимент. Индустриалният коноп, който се използва за строителни цели, е едно от най-бързо растящите растения. Необходими са около 100 дни за отглеждането му, не се прилагат пестициди или инсектициди и е изключително подходящ за рекултивиране на почви. На практика тези предимства на изходната суровина превръщат конопобетона в изключително природосъобразен продукт, който не само не отделя въглероден диоксид както класическия бетон, но дори спомага за намаляването му в атмосферата.

Технически показатели

Конопобетонът се отличава с много добри изолационни свойства и пожароустойчивост. Негов основен недостатък обаче е ниската якост на натиск – около 1МРа в класическия си вид. Поради невъзможността за изграждане на самоносеща се конструкция, сместа от коноп и вар обичайно се комбинира с носещ скелет от друг материал (най-често дърво или стомана). Конопобетонът се полага в кофражни форми на строителната площадка, уплътнява се ръчно и се изчаква неговото изсъхване преди декофриране. Тази технология отнема много време и ръчен труд, което я прави неприложима на много обекти. Решение за преодоляване на този недостатък обаче е намерено от канадската фирма Just BioFiber – строителни блокове от конопобетон с вграден скелет от композитен материал.

снимка: Just Biofiber

Блокове подобни на LEGO

Компанията Just BioFiber е създадена през 2014 г. с цел да създаде устойчива строителна система, която да бъде екосъобразна, лесна за монтаж и достъпна на по-ниска цена от масовите продукти. По този начин се заражда идеята да бъдат изобретени строителни блокове от конопобетон. Продуктът на  Just BioFiber използва до голяма степен идеята на класическия сглобяем бетон – предварително произведени елементи се сглобяват бързо и лесно на строителната площадка. Технологията е същата като при познатия ни конструктор LEGO – чрез вградения скелет от композитен материал, блоковете се свързват и заключват, създавайки монолитна стена. Особеното в случая е възможността лесно да се променя размерът на блоковете, тъй като в тях няма пясък и могат да бъдат разрязани дори с обикновен трион. Техният стандартен размер е 541.83 x 270.92 x 203.20 mm и тежат само около 14 кг.. Друго голямо предимство на продукта е, че не е необходимо пробиване за инсталации, тъй като са предвидени канали за тях.

снимка: Just Biofiber

Предимства пред традиционните технологии

По данни на производителя цената на Just BioFiber е с до 37% по-ниска от тази на традиционни строителни материали със сравними характеристики. Тази форма на конопобетон е сертифицирана като негорим материал и  е негостоприемна среда за развитие на мухъл или насекоми. Производителят декларира 10 пъти по-добри изолационни свойства на материала в сравнение с обикновен бетон, докато тежестта на конструкцията е наполовина. На практика това означава, че решението е по-евтино, а покрива дори изискванията за пасивни къщи.  Като недостатък може да се посочи единствено, че технологията е неприложима за подземно строителство.

Oбект на Just Biofiber, снимка: Just Biofiber

Бъдещето на строителните материали

Just BioFiber е само един от примерите как технология, позната на човечеството от десетилетия, може да бъде превърната в устойчива модерна практика. Може би бъдещето на строителството е в прилагането на точно такива решения – комбиниране на познати техники с изцяло екологични суровини.

Повече по темата можете да разберете от видеото (английски):

Георгия Кинева

Студент по специалност Строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. С изявен интерес в областта на строителните материали. Обича да пътува и да разглежда всяко място през погледа на строителите, които са го изградили.

Остави коментар

Close Menu