София е една от малкото европейски столици, разположена в подножието на планина. Близостта на града до Витоша осигурява редица възможности за отдих, разходки и практикуване на зимни спортове. Използвани и развити правилно, тези предпоставки могат да донесат ползи не само за жителите, но и за цялостната икономическа ситуация на района. Освен тези чисто практични плюсове, разположението на града и планината предполага още една високо ценена облага – директна визуална връзка между двете.

Да изпиеш кафето си сутрин с гледка към Витоша – ще се превърне ли това от реалност в блян за хората, живущи в София?

Колаж: Форум Skyscrapercity.com | danielradev

Отговорът на въпроса до голяма степен зависи от политиката на общината за градоустройствено развитие, както и от рестрикциите на закона. Презастрояването на града и насищането му с контекстуално несъвместими сгради с драматична разлика във височините е проблем, съществуването на който няма как да бъде отречено. Въпреки това необходимостта от високи и модерни сгради е видима. Всеки град, който е икономически и финансов център има изградена мрежа от високотехнологични офис пространства, хотели и ресторанти с панорамни гледки.

Една от основните задачи, която стои пред законодатели, инвеститори и проектанти е как да постигнем хармонично единство между старите и новите сгради в София.
Независимо от това колко противници и колко привърженици има темата за реализирането на многоетажни сгради на територията на града ни, тенденцията показва, че все повече такива проекти биват изготвяни. През следващото десетилетие ни предстои да наблюдаваме огромна промяна в силуета и цялостния облик на града ни.

Накъде да растем?

Когато става дума за градоустройствено планиране, един от основните въпроси е дали трябва да позволим разрастване на градовете в хоризонтална посока. Въпреки идеите за териториално нарастване на София чрез създаването на нови квартали и разширяването на съществуващите, тук ще се концентрираме върху тенденциите за разширение на града във вертикалата. През последните дни стана ясно решението на Столична община за няколко ключови сгради, които предстои да бъдат изградени и които ни карат да вдигнем поглед към небесата.

Sky Fort, бул. „Цариградско шосе“

Наричан още „първият истински български небостъргач“, Sky Fort ще се извисява на цели 202 метра височина. Сградата ще бъде в непосредствена близост до Capital Fort и заедно с нея ще е част от т.нар. Sofia Capital City – модерен офис комплекс с отлично разположение и клас „A“ офисни площи. Концепцията за създаване на бизнес „сити” в столицата на България следва световните тенденции за появата на нови инвестиции.

„Златен Век“, ж.к. “Лозенец”

Сграда „Златен век“

Преди два дни съдът отмени заповедта за спиране на строежа на „Златен век“. Проектирана като единственият изцяло жилищен небостъргач в България, след евентуалното си завършване тя ще бъде на второ място по височина след Sky Fort. Сградата е ситуирана се в непосредствена близост до хотел Маринела София в ж.к. „Лозенец“. В първите етажи на сградата ще се помещават търговски център, кафе, клуб, спортни зали, спа център, басейн, детска зала, покривна озеленена тераса с водно огледало и други. Сградата е иновативна по отношение на енергийната си ефективност и екосъобразност. В проектирането на системите за вентилация, климатизация и производство на електроенергия за нуждите й се забелязват технологии, прилагани за първи път у нас.

NV Tower, бул. „Г.М. Димитров“

NV Tower
NV Tower

NV Tower е офис кула, която ще бъде висока малко над 100 метра.
В NV Tower 13 от етажите ще са заети с офис площи, а на последните три етажа от сградата проектът предвижда жилища, общи части и складови помещения. На партера ще има заведения за хранене и търговски обекти, вторият етаж ще разполага със СПА, спортен център и конферентен блок, а третият ще бъде технически етаж. Сградата ще допринесе изключително много за общото развитие и облагородяване на района чрез внасяне на многофункционално използваеми площи.

Grand Canyon, „Младост“

Grand Canyon
Grand Canyon

Гранд Каньон ще бъде комплекс, състоящ се от няколко сгради, които ще бъдат кръстени на български планини и свързващо ги на първите им нива пространство. Най-високата сграда ще носи името „Рила“ и ще помещава 5-звезден хотел и жилищна част. Общата височина на сградата е 30 етажа. По последни данни след като строежът получи зелена светлина от общината се очаква да бъде завършен до края на 2022 г.

Необходимост или не, сградите, които се извисяват високо над нас, са необратима тенденция в строителството. Безспорно, те носят на градската следа и обитателите й редица ползи, но и много негативи. Когато архитектурният облик е съобразен със съществуващата градска тъкан и капацитета на инфраструктурата, когато образът на коя да е нова структура е издържан и подобрява средата, която обитаваме, то тогава можем да говорим за вписване на сградата в организма на града. А не е ли именно това най-голямото предизвикателство – емоциите, които архитектурата поражда в обитателите на градовете?

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Градска среда

One Comment

  1. […] По всичко личи, че тя ще остане още дълги години символ на града и любимо място на нюйоркчани, както и пример за отлична хармония между архитектура и функционално работеща конструкция. А вие какво смятате за мястото на небостъргачите в днешния свят? Преди време ви разказахме повече за развитието на силуета на София. Повече по темата можете да прочетете тук. […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…