Skip to main content
search

На 8 октомври от 19:00 ч. пред вратите на Аула “Максима” в Университета по архитектура, строителство и геодезия имаше тълпи хора, които не успяха да влязат в препълнената вече зала. Причината – посещението на популярния архитект Кенго Кума – професор в Токийския университет. Той е известен като майстор на използването на японските традиции в архитектурата и с възраждането на употребата на дърво като основен материал в съвременния мегаполис. Повод за посещението му са Дните на японската култура, провеждащи се през септември и октомври, и по-конкретно събитието, организирано от Камарата на архитектите в България и ръководството на УАСГ.

Лекцията на арх. Кенго Кума / Снимка: Георги Мърхов

В пълната с желаещи да видят Кенго Кума зала присъстваха много представители на медиите и популярни български архитекти. Архитектът беше удостоен с почетното звание “Доктор хонорис кауза” от Ректора на УАСГ с церемония в началото на събитието.

По време на лекцията Кенго Кума представи на публиката част от вече изградените си проекти, някои, които предстоят да бъдат реализирани и няколко малки структури, включително инсталацията “Чам”, осъществена по-рано същата седмица по време на работилницата му в УАСГ.

Проектът „Чам“/Снимка личен архив

Работилницата за студенти

Вдъхновението за изработения по време на работилницата проект “Чам” идва от традицията за използване на дърво в българската възрожденска архитектура и дървото чам, растящо във Витоша. Впечатлен от традиционното българско строителството и близостта на планината до града, той, заедно с участниците в работилницата, изработва структура от дърво – лека, но устойчива, произлизаща от природата, създадена с помощта на модерните технологии за проектиране. Използването на дърво, по думите на арх. Кума “приканва към лекота в архитектурата в контраст с широкоизползвания бетон”.

Проектът „Чам“/Снимка личен архив

Архитектура за хората

Сградите на арх. Кума са вдъхновени от традиционната японска архитектура и в тях често се използват леки дървени елементи, свързани със сглобки, които служат едновременно за конструкция на сградата и преливат в топлите му интериори.  “Да живееш в бетонна кутия не е щастлива ситуация.”

“В 21-ви век ние трябва да променим този начин на живот.”

Методика в процеса на проектиране на Кенго Кума

При представянето на сградите и инсталациите си, арх. Кума наблегна на основните и водещи елементи в своя процес на проектиране  – уважението към пространството, в което се строи, и към природата; използване на традиционни и естествени материали; вливането на екстериора и интериора; топлината и уюта на пространствата в сградата; съживяване на забравени зони в градовете и свързването на хората с природните елементи около тях. „В проектите си се опитваме да покажем новия начин на живот на хората в града, в 21-ви век ние трябва да имаме разнообразие на начина на живот.“

Интериор на Кенго Кума/ Източник: woodworkingnetwork.com

Кенго Кума спомена и за развитието на отношението на хората към иновативните технологии в строителството: „В миналия век хората бяха консервативни по отношение използването на нови технологии при материалите, сега са много по-отворени към идеята.“

„Ерата на дървото тепърва започва.“

С това Кенго Кума завърши своята лекция, обобщавайки своето предпочитание към естествения начин на строителство, стремежът към човешки мащаб и противопоставянето на наследството от бетонни джунгли в големия съвременен град.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu