Skip to main content
search
Спомняте ли си онези макети, за които ви разказах, че приличат досущ на вашия дом? Единият на панелка, другият на панелен апартамент, и двата миниатюрна интерпретация на кадър от миналото, което всички познаваме, толкова характерно, че вече е станало част от тези, които сме.
Проектът “Славки приказки”, който стои зад макетите, ги показва за първи път на изложба от в РЦСИ “Топлоцентрала”, Етаж 2, от 02.05 до 17.05 . А откриването ще се състои на 02.05 от 18:00 часа.

Авторите на изложбата – Анна Иванова и Калина Иванова описват изложбата като “едно универсално „вкъщи”, в което по западен стандарт пристигате с официални дрехи,

но ви преобличат с терлици и анцуг,
за да ви е удобно и „свободно” по балкански. В хола ви чакат мезета на тънко, бонбони (Сезони, Амфора или Черноморец според предпочитанията), домашно вино или ракия в шише от вода и затъжени за вас очи.”
Двата макета, кръстени Блок No.1989 и Апартамент No.2007, се опитват да обяснят двете важни години от съвременната история чрез навиците и бита на “хората с тяхната автентична следа върху времето” през още пресния спомен, който имат всички, живяли в този период.
“Жилището неизбежно разкрива същността на своите собственици, а с това и цяла една битова култура, запечатана в познатите на всички детайли.”

Корица: “Славки приказки”

Другият мотив, който стои зад артистичният проект, е фактът, че днес не се говори достатъчно за Прехода, въпреки важността му за формирането на съвременния ни манталитет. А авторите, за които този период съвпада с техните детски и тийнеджърски години, осъзнават и голямото му влияние върху формирането на техния собствен мироглед.

Елате да разгледате Прехода в миниатюра. И споделете своите спомени и гледни точки към анализа на периода, който може би все още продължава да ни формира.

  • Проектът “Славки приказки” се финансира от Национален Фонд “Култура” по програма “Дебюти”.
Виктория Димитрова

Архитект и изследовател, който търси оригиналните идеи и интересните проявления на архитектурата и дизайна. Вярва, че културата е горивото на личностното развитие.

Остави коментар

Close Menu