Skip to main content
search

Преди няколко дни в присъствието на медии бе дадено символичното начало на консервационно-реставрационните дейности на Синята къща в Пловдив от доц. д-р Елена Кантарева – Дечева, кмета на града – Здравко Димитров, зам.- кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, представителите на фирмата – изпълнител „Рестстрой” ЕООД и  художник-реставратора Елена Кривошиева. Тъй като къщата е ремонтирана преди време и покривът е бил възстановен, реставрацията сега ще засегне само обрушените фасади. Предстои да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал.

Дългата история на проекта 

Още през 2021-ва година по проект, финансиран от Министерството на културата, бе обявена обществена поръчка, за която бе избран изпълнител, който обаче се отказва от проекта. Вследствие на повишението в цените на строителните материали последващите обществени поръчки срещат неуспех, поради разминаване в законовите срокове доц. д-р Елена Кантарева-Дечева споделя, че се е наложило отпуснатите средства да бъдат върнати.

Източник: Facebook

Консервационно-реставрационните дейности ще бъдат извършени със средства, осигурени от община Пловдив и собствени приходи на института “Старинен Пловдив”, като ще бъдат изпълнени в съответствие с проект, дело на реставратора Никола Стоянов.

Фирмата изпълнител „Рестстрой” ЕООД, избрана въз основа на резултатите от приключилата обществена поръчка както и художник-реставраторът Елена Кривошиева са участвали в последните възстановителни дейности по къща Павлити преди повече от 40 години. Предвижда се настоящият проект да бъде приключен не по-късно от 15 декември тази година.

Къща Павлити

Къща „Павлити”, наричана още Синята къща, е представител на Ранновъзрожденската жилищна архитектура с ясно изразена симетрична планова схема. Разположена на пл. „Св. Неделя” в подножието между Джамбаз тепе и Небет тепе, сградата е построена около 1849-1850 година, а неин собственик е бил богатият търговец от Пещера –  Георги Павлити (Политоглу). 

Източник: Google Images

Архитектурата на къщата е забележителна със своите оригинални елементи – полукръгли отвори на прозорците, железни капаци, цялостно издаване на етажите навън, дъгообразен холкел на корниза и богата художествена декорация. Къщата е една от емблематичните постройки – пространствен и градоустройствен репер в тъканта на Стария град.

Сградата е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата и притежава статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“ от 1949-та година насам, а през годините е помещавала различни организации  и дейности като например Комитета за изкуство и култура, Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

Източник: Google Images

През годините по къщата са извършвани няколко реставрациони дейности – първо през 1966-та година, а след това през 1983-1985 г., когато вследствие на пожар вторият етаж е сериозно засегнат. Въпреки това стенописите от стаята с медальоните са спасени, а полихромната декорация в интериора и фасадите са възстановени с някои промени.

Все още предстои обсъждане за това какви ще бъдат новите функции на Синята къща, тъй като има различни идеи – да се ползва от администрацията на „Старинен Пловдив”, да се обособи като образователен център за опазване на културното наследство и други като най-вероятно ще бъде проведено обществено обсъждане преди вземането на финално решение.

Поглед към Синята къща / Източник: Google Images

Какво очаква Пловдив

На територията на град Пловдив текат най-различни дейности, свързани с опазването на богатия ансамбъл от старинно архитектурно наследство.

От спасяването на засегнати и разрушени калдъръми до идеи за облика на Къщата с ангелите, където ще бъде новият дом на експозицията на Етнографския музей. За Данчовата къща се предвижда изграждането на кафене по проект, който вече  е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство, а освен това предстои и смяна на сцената на Античен театър“.

Станимира Гетова

Архитект със страст към всевъзможни архитектурни явления в заобикалящия ни свят. Обича четенето, история, изкуство, танци и рисуване. Вярва, че пътуването е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu