Skip to main content
search

През втората половина на миналия век развитието в различните сфери е силно повлияно от инженерството и новите технологии. Едни от основните черти в сферата на строителството са използването на индустриални материали и акцента върху изявяването на причудливи конструкции. В тази статия ще ви върнем назад към емблематични сгради, които са оставили траен почерк в архитектурното и инженерно творчество.

Renault Distribution Centre, Swindon (1982)

Завършен през 1982 г. от Foster Associates, Центърът за разпространение на Renault е основният обект за дистрибуция във Великобритания на френския производител на автомобили.

Със своята впечатляваща конструктивна форма, Центърът е едно от най-ярките демонстрации на високотехнологичната, по-популярна като хай-тек архитектура. Този стил е възникнал през 60-те години на миналия век и сградата на Foster Associates е пълното му олицетворение.

Центърът на Рено | Снимка: dezeen.com

За разлика от други огромни, не толкова популярни навеси, сградата от 25 000 квадратни метра има изключително отличителен профил. Той е създаден от 59 яркожълти мачти и ажурни стоманени греди със сводова форма, които поддържат покрива.

Необходимостта от създаването на отличителният покрив на сградата е продиктуван от нуждата на Renault от гъвкаво пространство с големи подпорни разстояния за стелажи и складове. В заданието за проектиране е заложено и честото преразпределение в обема на сградата през целия й живот.

Самата конструкция е направена от 42 квадратни модула, всеки от които е 24/24 метра. Всеки модул има PVC мембранен покрив, опънат през скарата от сводови греди. Те, от своя страна, са подпрени както при колоните, така и на две места в средата, посредством обтегачи, които са свързани към мачтите в техните краища.

Конструктивна схема | Снимка: Google Images

Ефективната конструктивна система е достатъчно амбициозна, че дори и в днешно време трудно бихме видели подобни инженерни похвати.

Centre Pompidou, Paris (1977)

Следващата високотехнологична архитектурна концепция, която ще разгледаме е Центъра Помпиду в Париж от Ричард Роджърс и Ренцо Пиано.

Центърът Помпиду е културен център, който се отличава значително от обкръжаващия парижки пейзаж. Той е революционен по своя замисъл, тъй като изнася изцяло конструкцията и механичните съоръжения извън сградата, изцяло видими пред фасадата. Това се прави с цел за създаване на едно изцяло отворено свободно вътрешно пространство, лишено от каквито и да е колони и натрапващи елементи. Наричан „контейнер за изкуство“ от местните, той е завършен през 1977 г. от британския архитект Роджърс и италианския архитект Пиано.

Една от фасадите на Центъра | Снимка: dezeen.com

“Центърът е като огромен космически кораб, изработен от стъкло, стомана и цветни тръби, който неочаквано се приземи в сърцето на Париж и където много бързо ще пусне дълбоки корени”, казва Пиано за сградата.

Сградата е проектирана така, че вътрешните пространства да могат лесно да се пренареждат – което става възможно чрез преместване на обществени помещения, коридори, асансьори, както и конструктивни елементи от външната страна на фасадата.

Конструкцията на футиристичната сграда е изградена от повече от 16 000 тона сглобяеми стоманени елемента.

Производството на “герберети” | Снимка: dezeen.com

Някои от тях са в мащаб, рядко срещан в строителната индустрия. Едни особено уникални елементи са 10-тонни „герберети“, познати у нас като биели, които се използват основно в автомобилостроенето.

Разположени по двете фасади на сградата, тези „герберети“ свързват огромни ферми, които от своя страна предават натоварването от носещите подови елементи към колоните. По този начин проектантите са успели да създадат големите вътрешни свободни пространства.

HSBC Skyscraper, Hong Kong (1979)

Централата на банковата корпорация в Хонконг и Шанхай е един новаторски небостъргач, който утвърждава Foster Associates като световноизвестно проектантско бюро. Разглеждаме високата банка като част от нашата високотехнологична архитектурна серия.

Четиридесет и четири етажният небостъргач на HSBC насочи начина на проектиране към една от най-големите практики в света до днес.

Небостъргачът с площ от 99 000 кв.м е революционен за времето си, тъй като Foster Associates решават да изместят конструктивната система от центъра на сградата към фасадата, което е ключова характеристика за една високотехнологична архитектура. Същият подход ясно се вижда и в Центъра Помпиду на Ренцо Пиано в Париж.

“В системата с централно ядро, което разделя пространството, има асансьори, стълбища, механично оборудване. Хонконгската банка беше различна”, споделя Норман Фостър.

Партерно ниво | Снимка: Google Images

“Конструкцията, която обикновено е скрита вътре, изведнъж е там отвън, за да могат всички да я видят. Всички неща, които са били в традиционното централно ядро, са извадени и са изразени отстрани.”

Самата конструкция представлява 2 основни многоетажни рамки, състоящи се от ферми, и осем групи от по четири колони. Ориентирани са спрямо слабата ос на сградата, като по този начин е решен основният проблем на високите сгради – ветровото въздействие. Колоните, разгледани глобално, представляват пространствено неизменяем блок с добро поведение и по двете основни направления на небостъргача.

Тези хай–тек съоръжения са пример за висок човешки интелект и сериозен поглед към бъдещето.

Такъв тип технологии са широко разпространени и се използват и до днес. Времето ще покаже докъде могат да стигнат възможностите ни и дали въобще ще достигнем техните граници. От нас зависи дали ще ги наблюдаваме отстрани или ще бъдем част от тях.

Източници:

https://www.dezeen.com/2019/12/20/15-key-high-tech-buildings/

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu