Skip to main content
search

Начинът, по който живеем, се променя бързо. Затова в архитектурата се появяват все по-нови тенденции, които търсят начини да отговорят на проблемите на съвремието ни. Целим се към повече гъвкавост, устойчивост на климатичните промени и по-евтини разходи за строителство. Всички тези въпроси са на преден план в съзнанието на архитектите, които творят днес и проектират утрешния свят.

В тази статия ще разгледаме 6 инициативи и идеи, които според нас ще бъдат водещи в индустрията през следващите 12 месеца.

Тенденциите в архитектурата през 2023-та година, част 2

Визуализации, генерирани изцяло от изкуствен интелект

Celeste Architecture (Създадено чрез Midjourney AI)

Миналата година беше бумът на изкуствения интелект, който постепенно започна да навлиза във всички аспекти на живота ни. Архитектите също започнаха да експериментират и да проучват начините, по които интегрирането на изкуствения интелект (AI – Artificial Intelligence) и машинното обучение (ML – Machine Learning) може да подобри съществуващите работни процеси в проектирането. Функцията на софтуерите е да генерират изображения с подадени няколко ключови думи. 

Soft and Furry Architecture (Създадено чрез Virginia San Fratello/Midjourney AI)

Засега тези инструменти се разглеждат само като средство за вдъхновение, а не като програми, които могат да бъдат прилагани за създаване на реални архитектурни визуализации. Възможно е обаче в близкото бъдеще това да се промени рязко и визуализациите с изкуствен интелект да навлязат в реалната практика с реални резултати.

Още по темата с изкуствения интелект в архитектурата, прочетете тук

Биофилен урбанизъм

Все повече при проектирането и при самия строителен процес се набляга на сгради, които са екологично издържани и максимално използват естествени ресурси без да оставят вреден отпечатък върху околната среда.

Целта на биофилния дизайн е да интегрира природни елементи в застроената среда, за да пресъздаде загубената връзка между човека и природата, чрез сградите. Тази тенденция в архитектурата има доказано положително въздействие върху човешкото благосъстояние – природата подпомага за повдигане на настроението, намалява стреса и подобрява когнитивните умения, както и качеството на въздуха, който дишаме. 

Биофилен базар, вдъхновен от горите на Шанхай I Koichi Takada Architects

От известно време насам биофилният дизайн се стреми предимно да пренесе естествените природни елементи вътре, чрез използването на растения и естествени материали, както в екстериора, така и в интериорните пространства. Сега обаче биофилният урбанизъм разкрива нови перспективи за начина, по който природните системи могат да бъдат интегрирани отвън – в структурата на нашите градове, осигурявайки множество икономически, екологични и социални ползи и функции.

Вертикалните градове – макар и доказано най-ефективното решение на проблема с нарастващото население, са една от основните причини за намаляването на биоразнообразието. Промяната на тази тенденция е наложителна. По този начин проектите ни ще имат положителен ефект за планетата, включително, според изследванията, подобряване на качеството на въздуха, опазване на жизненоважни екосистеми и потенциал за стабилизиране на екстремните температури.

Едни от най-големите градове в света вече работят по целта с развиване на биофилен урбанизъм – Остин, Сан Франциско, Вашингтон, Торонто, Сингапур, Барселона и Единбург са сред тях. През 2023 г. се надяваме все повече градове да си поставят тази цел, която е от първостепенно значение за постигане на устойчиво бъдеще.

3D-принтирани сгради

През последните няколко години 3D-принтираната архитектура бавно се превърна в надежден метод за строене, а през 2023 г. тя ще представи още нови приложения. Това е улеснена, ефективна и икономична техника, която намалява риска от грешки, а също така спестява много време. Триизмерното принтиране намалява драстично стъпките от строителния процес и го опростява значително. Голяма част от отпадъците, свързани с новите сгради, се дължат именно на фрагментацията на строителния процес – ето защо архитектите гледат към 3D принтираните конструкции като нов начин за оптимизиране на строителството и намаляване на вредния отпечатък.

TECLA – първата изцяло принтирана къща от еко материали С технологията на Crane WASP, проектирано от MC Architects

3D-отпечатаните проекти позволяват и голяма свобода и на самия архитектурен дизайн: извити, текстурирани форми, които могат да се управляват прецизно само от машина.

Видео материал от 3Д принтираните къщи в Айндховен можете да гледате тук

Интересни факти за първата 3Д принтирана къща в Германия прочетете тук

Компактни (малки) сгради

Изграждането на малки къщи започна като тенденция преди около 2 години заради намаляващите площи за застрояване и нарастващото население. Макар и песимистичното отношение към тези архитектурни решения, с времето те започнаха да се приемат като отличен вариант за живеене. Популярността на миниатюрните домове ще нарасне и през 2023 г. като тази година ще видим домове, които се отличават с още по-компактна форма, без да правят компромис с функционалността.

Ресторант в Австрия I Studio Precht

Наблюдаваме все повече и повече експерименти с тези малки постройки и тяхната функция прераства от жилищна в обществена – офиси, хотели (едни от най-популярните Airbnb са именно компактните) и други. Основният стремеж на малките къщи е да предложат икономичен и екологичен дизайн, който е фокусиран върху минимализма не само като разгърната площ, но и като стъпка на застрояване.

Повече за иновативните микро жилища, разработени от Simple Projects Architecture, прочетете тук

Плаващи сгради

Може би няма по-изящно място за революционна архитектура от водата. Тъй като сушата става изключително пренаселена, наблюдаваме увеличаване на броя на плаващите архитектурни структури. Нарастващите иновативни материали и технологии позволяват познатите от някогашните визуализации структури да се превърнат в реалност. Примерите са много: дребномащабни проекти като плаващите обществени сауни в Сиатъл и едромащабни като плаващите градове в Южна Корея. Често тези проекти са с допълнителна доза устойчив дизайн като интегриране на зелени покриви и системи за самостоятелно генериране на енергия.

Това, което до сега беше притеснително при този вид строителство, а именно ураганите и наводненията, вече е разрешен проблем. По-голямата част от тези проекти са съобразени с неблагоприятните климатични условия и са напълно защитени от бедствията, които могат да донесат бъдещите климатични сценарии.

Конструкции на пилоти

Очаква се тази тенденция тепърва да нараства. Освен очевидната причина, а именно търсенето на по-добра гледка, такива структури ще бъдат издигани и поради екологични причини: покачване на морското равнище в области склонни към наводнения; осигуряване на зелен коридор в горски зони и др.

В допълнение към технологичния напредък, архитектурните тенденции отговарят предимно на изискванията, насочени към човека и околната среда. През 2023 г. очакваме да видим стремеж към намиране на начини за максимално увеличаване на пространството, като същевременно се осигурят по-ниски разходи за строителство и експлоатация – всичко това с устойчивостта като централна точка.

Още от тенденциите в архитектурата през 2023-та година

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

2 коментара

Остави коментар

Close Menu