Как могат да се съберат артисти от цял свят и да се вдъхне нов живот на комбинацията от модерна, антична и възрожденска атмосфера на Пловдив? „Бялата“ НОЩ на Пловдив е тук, за да ни отговори.

В последните дни на лятото Пловдив беше под магията на мултижанровия фестивал НОЩ/Пловдив. Започнал през 2005г. като „Нощ на музеите и галериите“, той прераства във фестивал с международно присъствие с над 50 000 посетители и повече от 100 участници в над 70 локации из града. През 13-15 септември се проведе 14-тото издание на фестивала под мотото „Общо място“, акцентирайки върху необходимостта за утвърждение на общите места на диалог и среща.

Лого НОЩ | Пловдив | night.bg

Сцена на фестивала беше целият Пловдив, с акцент върху Капана и Стария град. Многобройните събития озариха вековните постройки, привличайки публиката да оцени и преживее по различен начин града.

Градът посрещна гама от събития в най-различни направления – Град и култура, Публични пространства, Клуб и музика, Отворени изкуства, Малката нощ.

Античният театър беше сцена на аудио-визуалният проект Ground Control – среща между български и френски автори с цел създаването на мултимедийна творба, посветена на Пловдив. Нови реалности очертават паметта на знаците, думите, елементи от образи и фантазия в проекта.

Проектът Ground Control в Античния театър | Мили Ангас

Част от изненадите за гостите на събитието бяха двете луни-балони, отбелязващи 50-годишнината от кацането на Луната. Те са подарък от Матера, другия град – Европейска столица на културата за 2019г. Разположени на Римския стадион и на Небет тепе, те бяха притегателна точка за хората, правейки красив ансамбъл със съвпадащото на същата дата пълнолуние.

Юбилейната луна на Небет тепе | Снимка личен архив
Римският стадион и луната | Лина Кривошиева

Римският стадион беше дом освен на сребърната луна на НОЩта и на  Междуизмерния ритуал А.С.Т.Р.А.Л.Н.И.О.Р.А.К.У.Л.И – общност от 14 жени от Пловдив, извършващи ритуала, ръководени от художника “L” и куратора на проекта Аарън Милтън, които пристигат от Лос Анджелис за фестивала.

Ритуалът A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S. | Десислава Тодорова

Част от работилниците за визуални изкуства беше Работилница за възрастни за ЕБРУ – рисунки от пръст и вода в Джумая Джамия. Тази художествена техника представлява рисуване върху вода на изображение и отпечатването му върху хартия, плат или предмет. Красотата на тази техника се крие в уникалността на рисунъка – яркостта, смесването на цветовете и форматът на рисунката никога не могат да бъдат повторени точно. Техниката е характерна за Източното изкуство, характеризиращо се с медитативност и търпение при изпълнението си.

Инсталацията „Цветна гравитация“ озари подлеза между Капана и Стария град. Явлението „цветен слух“ беше акцент на инсталацията, обединяваща визуалното и музикалното изкуство. Това е идеята, че всеки тон в музикалния звукоред съответства на цвят от спектъра на светлината. Работата на Стела Василева съвместно с композитора Милен Апостолов ни подканя да изследваме реакциите си, когато се потопим в еднородната аудио-визуална среда.

Разнообразните събития, добре подбраните акценти на фона на красивия Пловдив са само част от чара на фестивала – завладяваща е еуфорията на хората, събрали се за да изживеят заедно „общото място“. Превърнал се в най-големия фестивал за изкуство в градска среда в България, НОЩ/Пловдив обединява град и хора, подканяйки ни да запазим и следващата НОЩ.

Фестивалът е организиран от фондация „Отворени изкуства“ (Open arts foundation). За повече информация, посетете сайта на събитието: https://night.bg


Източници:

  • https://plovdiv2019.eu
  • https://www.night.bg
  • https://impressio.dir.bg
  • https://seen.bg

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Гергана Ковачева
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектите в борба с коронавируса
Преобразуване на обществени сгради в болници осигурява повече болничен капацитет

Как може да се осигури помощ при нарастващата нужда от места за хоспитализиране на пациент…