Skip to main content
search

В последните няколко дни в социалните мрежи се появи изображение, показващо два проекта на студиото Foster+Partners, съпоставени с две сгради в руския град Сочи. Тази картинка даде почва на множество публикации в руски онлайн издания и подбуди различни коментари сред архитектите. Оказва се, че това е част от един много по-широк дебат – съществува ли оригинална архитектурна идея?

Top left: Ticket Office in Sochi, Russia, 1960, Architect: F. Kuyutin (Demolished in 2012)
Top right: Apple Store in…

Публикувахте от Trust Me, I’m an “Architect” в Вторник, 18 август 2020 г.

Новият магазин на Apple в Банкок и „кръглата каса“ в Сочи

Откритият наскоро Apple Central World в тайландската столица отчетливо напомня на бившата градска каса в Сочи. Проектираната през 60-те години сграда от арх. Ф. Куютин бива разрушена през 2012 г. заради влошено състояние. Приликите в двете здания са няколко – и двете се състоят от централна конусовидна подпора, преливаща се в кръгъл покрив. Фасадните стени се състоят от големи стъклени витрини.

Кръглата каса в Сочи през 60-те

Разрушаването на сградата през 2012 г. | Снимка: privetsochi.ru

Същевременно с това откриваме и няколко разлики – сградата в Сочи има отчетливо отделен от терена основен етаж за разлика от тази в Банкок, която стъпва директно върху терена. Такива откриваме и в интериора – сградата на Фостър се характеризира с обшивка от европейски бял дъб, вдъхвайки в известна степен усещането за стебло на дърво, а градската каса е изцяло бяла.

Apple Central World в Банкок | Photography: Bear and Terry

Вдъхновение от ар деко архитектурата на Маями или автогарата на Сочи?

Друг проект за магазин на Apple от Foster+Partners бе завършен в Маями миналата година. По думите на дизайнерите на сградата, нейната визия е вдъхновена от белите експресивни сгради в стил ар деко в американския град. „Къдравият“ й покрив и стройните, кръгли колони обаче изключително много напомнят на силуета на автогарата в Сочи, проектирана от арх. Вячеслава Морозова от архитектурния институт „Южгипрокоммунстрой“ през 1966 г.

Автогарата в Сочи е проектирана през 1966 г.

Сградата по проект на Foster+Partners също има експресивен покрив и стройни високи кръгли колони

И двете сгради се характеризират с ритмичните си фасади, изразителния покрив и широкоплощните остъклявания. Тук обаче отново откриваме разликата, че сградата в Сочи има висок етаж, подчертан с тераса, докато тази в Маями стъпва на терена. Откриват се и разлики в растера и размера на остъкляването.

Сходна тема: Книгата “Copy-Paste” на Уини Маас

Съществува ли оригинална архитектурна идея?

Нека не забравяме, че сгради-копия са правени и продължават да се правят. Не можем да бъдем сигурни, че именно касата и автогарата в Сочи са послужили за вдъхновение на знаменитото архитектурно студио на Норман Фостър. Напълно възможно е и двете двойки да имат своите прототипи някъде в архитектурната хроника на 60-те години на миналия век. Едно е сигурно обаче – оригинална и неповторима архитектурна идея не съществува. Това се доказва от самата архитектурна практика – тя винаги заимства от и надгражда вече съществуващото познание.

Детайл от покрива на магазина на Apple в Маями

Въпреки че не можем да набедим автора на магазините на Apple в плагиатство, любопитно би било, ако той наистина цели имитация (висша форма на ласкателство) на тези сгради, продукт на съветския модернизъм. Дали вдъхновението му произлиза от семплия и експресивен пластичен език на архитектурата от 60-те години, дали иска да ни каже, че модернизмът отново ще дойде на мода или дали това не е просто един архитектурен виц – шега, която иска да избяга от тривиалната представа за лъскав, марков магазин? А вие какво мислите?

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu