Skip to main content
search

В разгара на летния туристически сезон и предвид трудностите за придвижването на български граждани извън страната, голяма част от българите прекарват лятната си ваканция по българското Черноморие. Освен с плажната ивица, китните заливи и богата пъстра палитра от заведения и развлечения, курортните ни селища могат да предложат и друг тип забавление – опознавателно. Туризмът с цел изследване на исторически паметници, сгради и региони у нас е добре развит, но е концентриран в няколко центъра далеч от Черно море. Нуждаят ли се археологическите обекти по Черноморието от допълнително популяризиране, за да бъде привлечено вниманието на летуващите тази година у нас?

Тракийска гробница край Поморие

Отговор на този въпрос даде Мариана Николова – вицепремиер и настоящ министър на туризма, по време на опознавателна обиколка в един от най-популярните български курорти – Поморие. По нейни думи е необходимо провеждането на активна кампания, която да цели привличането на повече посетители към богатите на археологически и исторически паметници у нас черноморски курорти.

Останки от древни руини на базилика, намиращи се на остров Свети Иван край Созопол

Има ли бъдеще тази вид туризъм у нас?

Българското черноморско крайбрежие е регион, наситен с изключително богата история. Именно поради това на територията на много от съвременните български курорти се намират редица исторически и археологически паметници, датиращи от различни епохи и разкриващи интересни моменти от етапите на заселване на региона. Поради стратегическото си местоположение, черноморският регион е бил предпочитано място на заселници от тракийски, а по-късно и от елински и римски племена. Голяма част от днешните курорти са възникнали именно чрез преселнически набези над местните територии, които имат добро изложение, естествена природна защита и плодородни почви. Днес обаче всички тези обекти, останали от предците ни и част от нашата история, тънат в забрава.

Кадър на древни руини в сърцето на стария град на южния черноморски курорт Несебър; базиликата “Света София” | Източник: opoznai.bg

Какво е необходимо да се предприеме, за да бъдат привлечени летуващите у нас от археологическо-историческото наследство на Черноморието?

Много от съществуващите обекти не предлагат адекватни условие за туризъм. Това включва подходяща инфраструктура, лесен достъп и средства за презентиране на историята им. Друг основен проблем според експерти е липсата на адекватна информационна кампания, която да привлече вниманието на туристите. Поради това, голяма част от обектите, намиращи се в близост до летните ни курорти, остават незабелязани и реален посетителски интерес липсва. Грижата за опазването и съхранението на този тип археологически обекти и исторически паметници е друг ключов елемент към развитието на този туристически  подотрасъл в цяла източна България. По думите на експерти от областта на туризма, голяма част от крепостите и гробниците по тези територии биват разрушавани в следствие на занемаряването им и липсата на адекватна грижа от страна на държавните институции.

Останки от крепост “Месембрия” – Несебър | Източник: opoznai.bg

Решението на този проблем се крие в изготвянето на подходящи планове и осигуряването на финансиране за реставрация и консервация на съответните обекти. Чрез подобряването на тези показатели и създаването на подходящи перспективи за развитието на историческия туризъм в този регион, посетителският интерес ще се увеличи многократно. По думите на експерти, летуващите у нас месни и чуждестранни туристи отдавна не се задоволяват единствено с естествените дадености на региона – плажните ивици и красивите заливи. Именно поради това, развитието на този отрасъл от туризма по Черноморието има голямо бъдеще, категорични са запознати.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu