Снимка: БТА

От месеци водната криза в Перник е основната тема в цялата страна. Тя е водеща по всички новинарски канали, вестници и в онлайн пространството. Град с население от близо 80 хиляди души от ноември месец 2019 г. живее на воден режим, а от декември месец е в бедствено положение. Мерките за разрешаване на ситуацията се обсъждат от дълго време без намирането на конкретно решение. В събота бе обявен план за действие, който включва идея за изграждане на нов тръбопровод от София до Перник в рамките на месец и половина.

В тази връзка, още преди решението да стане окончателно, Камарата на строителите в България (КСБ) задейства процедура за набиране на строителни фирми, които да помагат в изграждането на новото трасе. КСБ изпрати официално писмо до всички свои членове, в което обявява призив за помощ за изграждането на спасителния проект за бъдещето на Перник. В текста те напомнят на всички свои членове отговорната роля на строителя при подобни кризисни ситуации.  

Текущото състояние на водата в яз. Студена. Колаж: БНТ

В момента Перник е на воден режим и получава вода само 7 часа дневно – от 15.00 до 22.00. За съжаление, рядко дори тези часове са сигурни. Често перничани от някои квартали остават без вода повече от 24 часа.

Заради режима водата по тръбопроводната мрежа се обработва допълнително с химикали. Дори когато има, тя притежава силна миризма на хлор. Междувременно баните на местните са пълни със запаси с вода – бидони, кофи и пластмасови шишета борят ден по ден мизерните за ХХІ-ви век условия.

Последните изчисления показват, че запасът на яз. “Студена” е за още 32 дни. 

Вчера в града имаше и авария на водопровод, която остави няколко квартала в града и без минимума вода, която получават всекидневно. В последните седмици търсенето на решение е по-активно от всякога, защото рискът Перник да остане без никаква вода се повишава значително. Вече няколко месеца не се наблюдава подобрение на състоянието на язовира.

Протести на жителите на Перник. Снимка: www.trafficnews.bg

Първоначалното предложение бе да се доведе вода от Владайския канал. След това се обмисляше вариантът за изпомпване на води от пещерите в района. В събота обаче правителството обяви, че най-добрият вариант би бил изграждане на нов водопровод между София и Перник, който да може поне да поддържа водния режим, който действа в момента, след като яз. “Студена” загуби целия си воден потенциал.

Окончателно решение на проблема обаче все още не е намерено.

За момента планът е да бъдат изградени помпена станция и водопровод, дълъг 13.5 км. Той ще отвежда водата от столицата до с. Мало Бучино, откъдето тя ще достига до Перник. Водата ще пристига от яз. “Бели Искър”, в който вече се прехвърля вода и от яз. Белмекен. Експертите от “Софийска вода” уверяват, че това няма да усложни водоподаването в столицата.

Пътят на водата, според предложеното решение. Колаж: Клуб Z

Вече е започнала работата по поръчката и доставката на необходимите тръби и други материали. Предвижда се също новоизграденият водопровод да бъде реверсивен, което означава, че в бъдеще ще може да се използва двупосочно. За да бъде реализиран проектът обаче, вчера Министерски съвет трябваше да гласува отпускането на 25 милиона лева за изграждане на трасето. Освен това решението трябва да бъде потвърдено и от Столичния Общински съвет.

По данни на министъра на икономиката изграждането на проекта би трябвало да отнеме между 35 и 45 дни, ако се мобилизират 10 екипа, които да работят денонощно по трасето. Въпреки кратките срокове обаче, все още съществува шансът Перник да остане без вода за определено време поради ниския запас на водата в яз. “Студена”

Текущото състояние на яз. Студена. Снимка: БТА

За да бъде изграден водопроводът възможно най-бързо, Камарата на строителите призовава всички в сектора да откликнат на молбата за взаимна работа за решаването на една от най-големите кризисни ситуации в страната през последните години.

В писмото си КСБ напомня на строителите тяхната голяма отговорност към обществото.

Призванието на професията е да осигурява на населението нужните възможности за водене на добър и пълноценен живот, а водата е един от най-важните фактори за постигането на тези цели. Както българските строители бяха мобилизирани и работиха заедно при кризите в Бисер и Хитрино, така и сега те трябва да се борят с водната криза в Перник. Писмото завършва с думите:

„Българските строители вярваме в доброто, градежа и просперитета на България. Нека за пореден път на покажем единството и съпричастността на бранша и да дадем своята подкрепа на нуждаещите се.“

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Архитектура за кучета
Стархитектите за най-добрия приятел на човека

Още през 2012 година японският дизайнер, куратор и арт директор Кеня Хара кани едни от най…