Skip to main content
search

Седмици след четвъртото издание на Лятна Академия Лидерите да си припомним позитивните емоции с разговори с някои от менторите на тазгодишното издание, което се проведе в гр. Габрово от 8.07 до 10.07 тази година и събра близо 60 участници от цялата страна, които се надпреварваха в предизвикателни рундове, подготвени от компаниите участници и тяхните ментори.

Да си припомним впечатленията на менторите от четвъртото издание на Лятна Академия Лидерите:

Недко Шишков, ментор от Дикси

 • Какви са ви впечатленията от участниците?

Аз съм впечатлен много, защото имаше много голяма инициатива от тяхна страна, бяха много дейни и искаха да научат, много любопитни, спазваха правилата, така че адмирации за цялата организация.

Аз съм впечатлен!

 • Според вас какви предизвикателства срещнаха участниците?

Най-много предизвикателства, поне при нашата задача, имаше при облепянето с тиксо на стените преди нанасяне на боята – нещо, което за нас на пръв поглед беше елементарно, но се оказа доста трудна и сложна задача за тях. Шпакловането също се оказа голямо предизвикателство, но пък въпреки това беше много интересно за участниците.

 • Може би процесите, които изискват повече прецизност са малко по-сложни за тях?

Абсолютно да, но пък именно това е опитът, който те трябва да натрупат на този тип мероприятие. 

 • А вие какво си спечелихте от Лятна Академия Лидерите?

Много приятели, много контакти с много колеги от други големи компании в България.

 • С какви впечатления си тръгвате от тук?

Много позитивни и с нетърпение чакаме новия сезон!

 • Тъкмо щях да ви питам дали бихте участвали отново?

Със сигурност!

Иван Димитров, ментор от Пери 

 • Какви са ви впечатленията от участниците?

Повечето от учениците наистина имат интерес и това, което споделиха с мен е именно, че практиката наистина им липсва в училищата и това, което виждат тук при нас конкретно, както и при колегите е нещо много ценно за тях. Определено са любознателни.

 • А какви трудности срещнаха те в задачите?

Това, което учениците трябва да направят като задача на Пери не е сложно, но когато човек го вижда за първи път е съвсем нормално да е объркан. Смятам, че с моя помощ се справиха много добре. Предизвикателно беше да направят връзката между чертеж и реалност, което пък е важно качество, което трябва да се научи. 

 • Вие какво си спечелихте от академията?

Общуването с тях и споделянето с тях. Тяхното доверие за мен е много ценно. Другото, което много харесвам е да работя с млади хора. Вярно е, че ние сме само за кратко тук, но ми допада много това че успявам да ги ентусиазирам и много често се забавлявам с тях, като обаче не изпускаме и важните неща в процеса. 

 • С какви впечатления си тръгвате от събитието?

Много харесвам тази идея на Хобеликс.

Жалкото е, че на държавно ниво няма много подкрепа – от университети, училища, но тази инициатива е хубава, това са едни етапи от строителството, които са полезни за всички. Учениците се запознават с най-новите съвременни методи за строителство, както и с детайлите, които са навсякъде и без тях няма как да има строителство, хубаво е да се знаят технологиите.

Стамен Гарибски, ментор от Новоферм

 • Какви са ви впечатленията от Лятна Академия Лидерите?

Ние за първи път участваме тази година и мога да кажа, че организацията е много добра. Хубавото е, че програмата е най-вече разнообразна. Учениците също имат своите специфични интереси и познания и силно се надявам да е полезно за тях, това, което представихме като компания, да са харесали както нашата игра, така и всичко което им представиха колегите.

 • А какви са вашите впечатления от участниците?

Повечето са много мотивирани. За някои може би още е рано да се включат тук и нещата са им малко по-сложни, но пък пред тях има още 2-3 години обучение, в което ще се развият. Надяваме се нашата част от задачите да им е била интересна, защото освен,че се включваме за първи път и естеството на работата е по-различно от това на останалите компании.

 • Вие какво си спечелихте от летния камп?

Запознахме се с други компании и колеги, събрахме опит. Все пак ние не правим мого често такива презентации, особено със силна практическа насоченост, както е тук. Така че можем да кажем, че имахме досег с различни хора, колеги, ученици, което е винаги полезно. 

 • Бихте ли се включили отново?

Да, да, следващата година се надявам отново да сме тук.

Цветан Атанасов, ментор от Винербергер Земелрок

 • Вие сте вече ветерани в Лятна Академия Лидерите, какви са ви впечатленията от участниците тази година, срещнаха ли повече трудности?

Справиха се със задачите, но не бяха много подготвени. Може би това основно се дължи на факта, че не са добре подготвени в училищата, но като цяло има желание при повечето ученици, което определено е позитив.

 • Това всъщност означава ли, че лятната академия им е нужна, за да натрупат опит?

Абсолютно, много им е нужна, защото наистина не са подготвени. Някои от учениците не са добре запознати с различните инструменти, както и с други основни и важни неща, което показва, че определено има нужда от такива инициативи като Лятна Академия Лидерите. 

 • Какво научават тук учениците, което е различно от училище?

Все пак след самото училище им предстои и навлизане в реалната работа и е добре да имат предварителна подготовка. Каквото даваме на учениците в тези задачи ще им остане в главите със сигурност за дълго време и като се върнат в гимназията и някой ден влязат в университет ще бъдат понатрупали повече опит от техните връстници, което е важно за тяхното развитие. 

 • А с какви всеобщи впечатления си тръгвате от тук?

Положителни, положителни са ни впечатленията, защото все пак след като са се включили в инициативата учениците, означава, че имат желание и амбиция да се развиват и научават нови неща.

Лятна Академия Лидерите продължава да среща бъдещето на строителния сектор с бизнеса и през следващата година. 

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu