Skip to main content
search

Лекторът Борис Радулов, управител на „Фибран“ България, сподели за stroiinfo.com някои от акцентите в модула „Логистика и доставки“.

  • Кои са основните трудности по отношение на логистичния процес?

Ако може да се нарече „трудност“, то това е намирането на транспорт, който да бъде точен по време, по часове, като подредба. За деня, ако се знае кой камион кога ще дойде, е много по-лесно. Иначе отново опираме до предизвикателството за липсата на хора, което е факт навсякъде.

Основна трудност в логистиката, това го споменаха и много от участниците в Академията, това е липсата на комуникация. Изтървава се момента с комуникацията между всички. Това вследствие се превръща в проблем, който се отразява на логистиката. Иначе да търсим проблеми в хора, транспорт, това е чисто оперативно в краткосрочен план.

Пристигането на камионите в точно време се явява проблем. Да кажем, имаме да напълним 20 камиона в Русе. Ако те всички се „изсипят“ на обяд, ще стане много трудно. Ако има от сутринта, няма проблем – не се натоварват хората и се товари ритмично. Често пъти обаче се забавят и идват късно. Получава се следното – половин ден не товариш нищо и след това трябва за половин ден да натовариш всичко или да платиш извънреден труд и т.н.

Всичко това се дължи на липсата на комуникацията между отделите.

  • Как предвиждате наличностите, така че да отговарят на търсенето на пазара?

В определени моменти имаме много повече от това, което можем да пласираме. То е свързано с капацитета на фабриката. В дадени месеци няма как да произвежда повече от това, което може физически, а търсенето е по-голямо. Затова трябва в предните месеци да се запасим, така че планът е в общи линии на база на план „продажби“. Оттам нататък, за да се случи този план, работят маркетинг, търговци и т.н.

  • Какви стъпки внедрявате за оптимизиране на транспортните разходи?

Връщаме се на комуникацията – по-добра координация между търговския отдел, производство, логистика и съответно клиентите. Имаме ERP система и софтуер за автоматично подаване на поръчките, който постоянно подобряваме и го адаптираме към наличните условия на пазара. Целта ни е нашите клиенти да могат онлайн да следят какво се случва с тяхната доставка.

  • Какво Ви направи най-силно впечатление в участниците от този сезон на Академия Лидерите?

Наистина участниците ми направиха много добро впечатление – че са слушали, постарали са се да се подготвят и са търсели решения. Нарочно няколко пъти казах, че процесът логистика позволява много творчество и това е по-трудно. Това не е формула или теорема, която да научиш отнякъде. Постарали са се и аз лично бих работил с голяма част от тях.

Казусът

Победител в седмицата с казуси в темите „Ресурсно осигуряване и експедиция“, „График на доставки (строителна компания) и „График на продажби (търговци)“ стана кафявият отбор. Успяхме да чуем първите им коментари след обратната връзка от Борис Радулов и Хараламби Калев.

  • Какво най-ценно научихте от този модул на Академия Лидерите?

Мирослава (Лидер на отбора за този модул): Научихме, че е много важно да се обърне внимание на цялата организация, на това как се случва логистиката. Това струва много пари и труд, а една добра организация може да спести много на фирмата и да я направи по-конкурентноспособна.

Юлита: Ключът се крие в правилното съчетание на тези фактори – време, ресурси и т.н.

  • С какво вашият отбор се отличи в решението на казуса?

Мирослава: Нашето решение беше много обхватно. Мисля, че бяхме покрили абсолютно всички възможности за алтернативи, бяхме разгледали казуса много комплексно.

  • Как се справяте с работата в екип?

Мирослава: След няколко казуса, понеже ние сме заедно отскоро, имаме възможност да разберем кой какви силни страни има и кой къде е по-слаб и така успяваме по-добре да се балансираме един друг.

 

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu