Преди месец Apple отвори най-големия си магазин на територията на Европа, който се помещава в датиращото от 19-ти век Палацо Мариньоли в сърцето на италианската столица – Рим. Проектът, дело на Foster + Partners, акцентира върху културното наследство на историческата сграда, разкривайки стенописите и фреските от 1890-те години и графитите от 50-те години на миналия век, които са били скрити от погледите в продължение на десетилетия. Проектът създава интересна съпоставка между различните исторически слоеве, произведения на изкуството и характерната за магазините на Apple минималистична естетика.

Исторически пластове

Сградата, която се намира в Рим, е построена между 1878 и 1883 г. по проект на италианския архитект Салваторе Бианки за маркиз Филипо Мариньоли – сенатор, банкер и запален нумизматик. Преди това на мястото се е издигал манастирът „Санта Мария Мадалена“ от 16-ти век, който бил организиран около централен двор.

Обновеното дворно пространство с новопосадени дръвчета. / Източник: https://www.dezeen.com/

Между 1890 и 1955 г. в сградата се намирало кафенето „Арагано“, станало популярно място за срещи сред писатели, журналисти и политици. То било посещавано от ключови за формирането на италианския политически и културен климат личности В Националната галерия в Рим е запазена картината Gli amici al caffè  от 1930-та година на Америго Бартоли, която изобразява Емилио Чеки, Винченцо и много други, обсъждщи злободневни теми, потънали в канапетата на кафенето.

Картината Gli amici al caffè  от 1930-та година на Америго Бартоли, помещаваща се в Националната галерия в Рим. / Източник: Google Images

Проектът възстановява многобройни творби, намерени в бившето кафене, като ги интегрира в дизайна на новия магазин, запазвайки и две огромни творби, изрисувани върху тавана – „Зората“ на Фабио Ципола и „Здрач“ на Еторе Балерини. В процеса на реставрация са открити също и някои графити на Афро Базалдела – съвременник на Пикасо и основна фигура в историята на италианското изкуство.

Част от интериора на магазина, където се намират фреските на тавана./ Източник: https://www.dezeen.com/

От студиото Foster + Partners споделят, че е било изключително приятно да „отлепват“ от стените слоевете история, натрупани из сградата и да изследват и преоткриват нейното еклектично минало, което варира от фрески на Фабио Чипола до графити от 50-те години на миналия век.

Архивна снимка на интериора на кафенето „Арагано“. / Източник: Google Images

Съпоставянето на всички различни исторически периоди с минималистичния дизайн на Apple магазина през 21-ви век и подчертава еклектичната същност на сградата. Същото „застъпване“ на различни периоди и опитът времето да бъде уловено в едно пространство е тема на постоянната изложба Time is out of joint, намираща се в Националната галерия в Рим, за която може да прочетете тук.

Пространствена организация и новият дизайн

Сградата е организирана около голям вътрешен двор, който студиото отворя за посетителите, които могат да го достигнат още при самото влизане в сградата. По този начин се обособява едно свободно пространство, което вече не е изолирано, а готово да стане сцена за нови, различни дейности и взаимодействия, рефлектиращи съвременното общество и неговите търсения. Камфорни дървета, каквито е имало през 16-ти век в двора на манастира, сега са засадени отново, предлагайки почивка от оживената търговска улица, а жасмин и маслинови дръвчета са разположени по терасите, пресъздаващи типичните римски зелени покривни тераси.

Фасадата към Виа дел Корсо/ Източник: https://www.dezeen.com/

Възстановявена е и фасадата към Виа дел Корсо, която подчертва арките и сводовете на централния проход с камък от Карара, съответстващ на вече съществуващия мрамор, а монументалното стълбище, водещо до пиано нобиле (етажът над приземното ниво, където са разположени основните помещения), е запазено изцяло със оригиналните си мраморни детайли. Стаите на първия етаж са свързани чрез галерия, която се отваря към покривна тераса, изпълнена със зеленина. Историческите фенери също са запазени, а ефектът им в пространството е пресъздаден с помощта на светодиоди, имитиращи светлина от свещи. Трите търговски площи в магазина са обвързани и с централно форумно пространство, организирано на мястото на бившата бална зала, което се предвижда да бъде използвано за различни събития.

Форумното пространство, обзаведено с дървени мебели, за да направи атмосферата по-уютна на фона на мраморните подове и стени. /Източник: https://www.dezeen.com/

Магазинът на Apple в Рим е само един от многото, помещаващи се в исторически сгради. Известни примери, дело отново на Foster + Partners, са магазинът на улица Шанз-Елизе  в Париж и бившата библиотека на град Вашингтон. Технологичния гигант определено дава добър пример и си утвърждава характерен почерк, показвайки отношение към опзаването на исторически сгради.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Станимира Гетова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Франсис Кере е новият носител на Прицкер
Ще се превърне ли социално ангажираната архитектура в ценност на 21-ви век?

Преди броени дни бе обявен тазгодишният лауреат на наградата Прицкер в областта на архитек…