Skip to main content
search

Темата за това какво ще се случи с офис сградите и пространствата след коронавируса вълнува силно всяка бизнес сфера, включително архитекурата и строителството. Решихме да потърсим мнението на арх. Ива Цаловска, интериорен дизайнер и професионалист в областта на изграждането на офиси за аутсорсинг компании. Ето какво ни разказа тя:

  • Какъв беше опитът ти в изграждането на офис пространствата преди пандемията от COVID-19?

Последните години офисите заложиха много на интериорния дизайн, не само заради престиж и брандинг, но и за да направят ежедневието на служителите си по-красиво, функционално, а и в немалко случаи интересно. Изборът на работно място за много хора е подтикнат не само от заплащането, но и от обстановката и атмосфертата там. Поне до скоро беше така.

Атмосферата в офиса продължава да има огромно значение за работещите. | Проект на арх. Цаловска: Студио MyDesign

  • Какво беше първото ти впечатление от началото на извънредното положение?

Трябваше ми доста време да свикна с идеята, че нещата ще се променят. Професията ми изисква почти постоянни контакти с хора. Ето защо и новата ситуация беше толкова шокова за мен. Отне ми много време докато свикна с идеята за „новото нормално“. По-големите компании, които можеха да си позволят наемите на пространства, успяха да задържат офисите си и не планираха, че ще се наложи просто да се откажат от тях. По-малките фирми много бързо се преструктурираха – смениха пространства и въобще начин на работа още през март-април.

Офис пространство на Modis България | Изображение: Студио MyDesign

Моето очакване беше, че нещата в концепцията „работа от вкъщи“ ще се променят. Малко преди повсеместното затваряне бяхме устроили работно място на мъжа ми вкъщи, което се оказа абсолютна случайност, защото хоум офисът беше разпространен вариант на работа още преди Ковид. Въпреки това, сравнително по-малко хора се възползваха от него. Повече се държеше на работата в офиса, заради постоянната ефективна колаборация с колегите.

Първата ми мисъл беше как ще се променят жилищните пространства.

Защото предвиждах, че офисните ще се стеснят и преконфигурират. Ако Ковид ситуацията се задържи и занапред, при всеки проект на жилище ще се наложи предвиждането на място за работа, ако няма как да се отдели кабинет. Отделянето на цяла стая за работна все още се счита за лукс и много от работещите вкъщи хора смятат, че използването на компютъра където и да е у дома решава проблема. Това не е точно така, тъй като мебелите у дома рядко са предвидени за такива цели. Няколко часа работа на кухненската маса могат лесно да навредят на здравето, предизвиквайки болки в кръста и гърба. В същото време липсата на реална работна атмосфера би могла да попречи и на ефективността и професионалното усещане, което няма как да присъства в едно жилище.

Рецепцията остава едно от най-важните пространства I Изображение: Студио MyDesign

  • Според теб как повлия пандемията на офис пространствата през изминалата година?

Миналата година не видях много промени, защото в момента работя с големи компании, които не се лишиха от офисите си и чакат с нетърпение да ги населят отново. Работя основно с компании в сферата на услугите. Става въпрос за офиси, които са тип open space. Интересно впечатление ми направиха компании, които предоставят и обучение на хора, и как решават предизвикателството с онлайн занятия, и преподаването от все пак професионална среда.

Ковид постави преструктуриране на някои фирми в по-малки офиси. И това не е тайна за никого. Предполагам, че през следващите години строителството на работни пространства няма да отбележи такъв ръст, както досега, и много офиси ще намалят капацитета си. Управителите на фирми видяха, че някои хора се справят достатъчно добре, работейки вкъщи. Това не беше учудващо за мен.

Очаква се акцент върху високотехнологични конферентни зали | Изображение: Студио MyDesign

От друга страна, това свиване не е много приятно за пазара на недвижимите имоти, защото за самите фирми е по-лесно да плащат по-малък наем. Още миналата година хората посещаваха офисите по график, така че да споделят едно работно място и в същото време да няма сериозни струпвания на служители. Ако нещата продължат да се развиват в тази посока, няма да има търсене на офиси и темповете на строителство ще се забавят.

  • А мислиш ли, че работата в офис пространство ще спре?

Не, в никакъв случай. Ние сме социални същества и просто няма как да не работим в колектив на едно място. По-скоро ще започнат да се появяват други типове офиси.

Има магия в комуникацията с колеги, която е не само полезна, но и резултатна по своему.

  • Какво очакваш да се случи с дизайна на офисите след COVID-19?

Не мисля че ще се стигне до крайно нов вътрешен дизайн. По-скоро ще намалеят обемите на офисите и ще има преструктуриране предимно в ОВК инсталациите и електро системите. Системите за пречистване на въздух и за вентилация, ще претърпят промени. Понякога дизайнът в офисите се води от тези големи инфраструктури, защото те са просто „необходимо зло“ и трябва да ги има. Дизайнерите ще отдадат повече внимание на тези съоръжения, които са нужни за по-добър микроклимат. Причината е, че ако отново има такъв тип зарази, ръководителите много бързо ще искат да създадат отделни пространства, за да има ограничение между служителите.

Арх. Цаловска очаква преструктуриране на ОВК инсталациите | Проект: Студио MyDesign

Също така в електро частта „умните“ BMS системи също ще претърпят много голямо развитие, за да може да се контролира още повече офис пространството. С тяхна помощ само отелни офисни части могат да се отопляват и осветяват, за да пести енергия. Методът съществува и в момента, но занапред тези системи ще претърпят разцвет. Макар и да не са право обвързани с дизайна, те са част от него.

Отворените пространства ще претърпят конфигурация – тоест ще може много по-гъвкаво да се преграждат. Ще се предвиждат подвижни стени, за да може хората да се чувстват комфортно, и да изолират работния си кът. Най-вероятно ще има развитие и в мебелите. Предвиждам някакви нови „ковид“ линии, които да могат да изолират хората максимално.

Ще се получат много хибридни пространства и зали за срещи.

Някои хора ще искат да работят онлайн, други да присъстват физически в офиса. Тази хибридност ще доведе със себе си нов тип конферентни зали – нещо като видео студиа, за да може хората, които са вкъщи, да се чувстват като част от срещите. Става въпрос за интегрирането на технологии, а не толкова какъв дизайн е направен в помещението.

Нещата зад визията – те ще се променят.

По тази линия, co-working пространствата, които още от няколко години навлязоха, според мен ще разцъфтят най-много. Малките фирми, които не могат да си позволят да държат офиси за 5-10 човека, ще търсят тази форма на работа. Споделените пространства за работа ще трябва да отговарят на много високи и различни изисквания. Според мен това ще бъде бъдещето на малките офиси.

  • Как ти повлия 2020 г. като архитект – професионалист в интериорния дизайн?

Противно на очакванията, заедно с екипа ми работим по много проекти. Разбирам, че кризата успя да сломи немалко колеги. Истината обаче е, че тепърва ще има повече работа. Най-вече заради това, което споделих по-рано за жилищните пространства. Прави впечатление, че миналата година немалко хора започнаха да правят ремонти, просто защото си останаха вкъщи и видяха колко неудобно им е у дома. Забелязаха, че имат недовършени неща и че не разполагат с място за работа. Това доведе до закупувания на офис столове и бюра. Някои компании позволиха на хората си да ги вземат от работните си места и да ги занесат вкъщи. Но в това има смисъл само в случай на достатъчно пространство в апартаментите и къщите. Проблемът е, ако то липсва. Хората започнаха да обръщат внимание на дома си много повече отколкото досега, защото почнаха да прекарват повече време там.

Ковид изостри нуждата за трансформируеми пространства като тази конферентна зала за срещи | Изображение: Студио MyDesign

В крайна сметка, услугата интериорен дизайн не е само съчетание на цветове и материали. Тя е дълбок, функционален и практичен замисъл, който извлича максималното от всяко пространство, за да бъде то суперфункционално. Именно това оправдава напълно средствата, инвестирани в това перо. А когато в процеса добавим съвременните смарт технологии, Wi-Fi устройства и ново окабеляване на жилищата, е много по-лесно да създадем енергоефективен микроклимат във всяко жилище.

Хората искат да направят жилищата си по-хубави и по-функционални, а офисите тепърва ще променят своите концепции за работна среда, своя дизайн. Моята прогноза е, че много работни пространства ще направят промени, свързани с вентилациите и електрото, със системите за пречистване на въздуха. Не вярвам, че в нашия бранш работата ще намалее. Дори сега цените на имотите продължават да растат, което означава, че в бранша има работа и няма място за притеснение. Който е смел, е смел и във време на криза.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu