Skip to main content
search

Мнозина от нас не осъзнават значението на архитектурата от малък мащаб. В действителност обаче тя има огромна роля в нашето ежедневие. Често пъти в малките проекти се крие разковничето за големи технологични решения в областта на проектирането и дизайна. Какво е архитектурата? Фундаментален въпрос без ясно структуриран отговор – това биха отвърнали много специалисти. Дори и най-известните и уважавани архитекти не биха могли да дадат еднозначна дефиниция за понятието. До голяма степен то зависи от субективното ни възприятие за пространството и материята и от това какви добавени смисли и стойности прибавяме към съществуването на един елемент от заобикалящата ни среда.

Каква е важността на малките проекти и ролята им в нашето ежедневие?


Често не си даваме сметка, че архитектурата е доста по-изявена в света ни, отколкото на пръв поглед виждаме.
Тя не се ограничава до офис сгради, блокове, жилищни кооперации и къщи.

Всъщност архитектурата е навсякъде.

Тя оформя детските площадки, складовете в задния ни двор, телефонните кабинки и спирките на градския транспорт. Макар и често да не забелязваме маломерните проекти, без тях градовете, селата и домовете ни биха били непълни. Неуютни. Чужди.

Архитектурен замисъл можем да открием дори в на пръв поглед обикновено съоръжение като детска площадка

Маломерната архитектура отново е на фокус

Малките проекти са финалните парченца от пъзела на заобикалящата ни среда, често създаващи най-много топлина и чувство. Отдаваме това предимно на факта, че те се доближават до човешкия мащаб и ни провокират да се доближим до зоната си на комфорт дори и в непозната обстановка. Те са ключов фактор за обогатяване на градската среда и са важен урбанистичен елемент.

Напоследък светът обръща погледа си към маломерните проекти и оценява все повече тяхното значение. Според архитектурните критици, често идеите за конструкцията и облика на огромни високотехнологични сгради, намираме именно в тях.

Чудесен пример за анализ на нова технология чрез прилагането й в маломерен проект е павилионът на Етем в София Тех Парк. InDeWaG Demonstrational Pavilion е
Демонстрационен павилион с фасада от стъклопакети с циркулиращ воден поток

Малък проект с голяма идея

Дори и най-малкият проект може да съдържа голяма идея. Понякога зад тях се крие изследване в посока развитието на нови материали, иновативни конструктивни подходи и тяхното внедряване в индустрията, като това би наклонило посоката на архитектурата изобщо. Историята познава редица примери за решения, зародили се като част от павилионни структури или други подобни по мащаб пространствени решения. Този аспект на маломерните архитектурни обекти е особено актуален днес, когато светът се намира на прага на глобални промени в технологичен и екологичен план. Нови решения се търсят непрестанно като отговор на тези промени, като редица архитекти и стартъп компании намират приложение за потенциалните си решения първоначално в проекти от малък калибър.

Какви са решенията за дефицита на пространство в пренаселените градове?

Поради пренаселването на градовете и презастрояването им, все по-често се налага внедряването на маломерни сгради в малките пространства между вече съществуващи постройки. Темата е особено популярна в азиатските мегаполиси, където този проблем е поставен като приоритет номер 1 от правителствените служби. Архитекти и инженери работят в посока на разработването на модулни жилищни структури, които биха могли да запълнят дори и най-малките празнини в градската тъкан, като същевременно създават интересни пространства и не пречат на преминаването на потоците от хора.

Дяволът е в детайлите

Като друг аспект на маломерната архитектура може да се прочете архитектурният детайл. Според мнозина от големите имена в света на проектирането, именно вниманието към финишния елемент и неготово осезаемо естетическо присъствие в образа на сградата може да превърне една архитектурна композиция в шедьовър. Присъствието на детайл дава индикация за това, че архитектът е пречупил проекта през собствената си призма и е оставил своя почерк върху сградата, но е помислил и за усещанията, които се пораждат у посетителя. Именно това отличава истинските професионалисти.

Когато става дума за маломерна архитектура, е важно да си даваме сметка, че тя е навсякъде около нас. Веднага щом започнем ежедневно да си задаваме въпроса “Къде я откриваме?”, ще започнем да забелязваме учудващо много примери за нея. Примери, без които ежедневието ни не би било същото.

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu