Skip to main content
search

Ново предложение за временна сглобяема сграда от стъкло и стомана, която да помещава правителството на Великобритания по време на ремонта на Уестминстърския дворец, бе представено от арх. Норман Фостър. На фона на Брекзит и очакваща се рецесия в Обединеното Кралство, правителството ще вложи 4 милиарда паунда в реставрацията на знаменитата сграда, 300 милиона от които ще бъдат заделени за временното здание. А какво ще представлява то?

Сградата ще бъде бронирана обвивка от стъкло и стомана

Временното здание ще разполага с копие на залата на Камарата на общините, както и с офиси за 650 членове на парламента. Ще бъде изградена на около 400 метра от Уестминстърския дворец, на площада на Конната гвардия.

Фостър прави подобно предложение преди няколко години, което сега е преработено | Изображение: Twitter

Структурата е проектирана от Норман Фостър, основател на студиото Foster + Partners, съвместно с предприемачите Ritblat, по задание на правителството. Предложението е алтернатива на проекта на фирмата Allford Hall Monaghan Morris за временна структура в Ричмънд Хаус, също в Лондон. Всъщност, проектът на Фостър е предложен с по-ниска стойност за изпълнение.

Свързана статия – Копира ли Фостър съветската архитектура?

Сградата „спестява голяма сума пари и е преизползваема“

Това споделя самият Фостър, смятайки, че временното преместване на парламента не е проблем, а благоприятна възможност за изявяване на британската креативност. От друга страна, решението бива критикувано от архитектите, борещи се за устойчиво строителство. Според тях първото правило на устойчивостта е да се преизползват и адаптират вече съществуващи сгради.

Проектът на Allford Hall Monaghan Morris помещава парламента в Ричмънд Хаус, вече съществуваща, историческа сграда.

И двете предложения са създадени вследствие на решението на британския парламент от 2018 г. за реставрация на Уестминстърския дворец, наброяващ 1100 помещения и с почти хилядолетна история. Основната му част обаче е изградена в периода 1840 – 1870 г. по проект на Чарлз Бари и Огъстъс Пюджин. Реставрацията се извършва от студио BDP. Срокът за нейното изпълнение е шест години, с начало 2025 г. Според Фостър новата структура може да бъде завършена за 28 месеца, позволявайки на членовете на парламента да се преместят дори по-рано.

Кристалният дворец, смятан за една от основополагащите сгради на модерната архитектура

Новият Кристален дворец на Лондон

Архитектът асоциира творението си с Кристалния дворец от стъкло и желязо по дизайн на Джоузеф Пакстън от 1851 г., като сградата се смята за една от основополагащите за съвременната архитектура. Според Фостър това здание няма да остави постоянни „белези“ върху историческата тъкан на Лондон и може да бъде преместено и използвано повторно навсякъде.

Предложението на Gensler за “плаващ” парламент

След като британското правителство обяви своето решение временно да премести парламента си, няколко архитекти отправиха своите предложения. Едно от тях бе „плаваща“ аморфна структура (която архитектите наричат „блоб“) на американското студио Gensler, разположена на река Темза, непосредствено до Уестминстърския дворец. Всяко от тези решения има своите преимущества и недостатъци. Както винаги, може би най-сложното от тях е как, макар и временно, тези структури ще се впишат в историческия град. Още повече имайки предвид, че твърде често временните решения се оказват постоянни.

А за новата зала на българския парламент можете да прочетете тук.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu