Кое прави един град уникален – обликът му, културата му, забележителностите, архитектурата? Истината е, че чарът на града е в обитателите му. Градът е за хората, но и хората са за града. Те са неговият дух и живот. Хората внасят цвят и пъстрота с различните си интереси и занимания и придават очарование на различни по предназначение и функции обществени пространства. 

Именно около тази концепция се заформя и мотото на тазгодишното издание на КвАРТал Фестивал – KvARTal Festival 2019: The People. Темата на четвъртото издание на феста цели да ни обедини около идеята за хората като епиЦЕНТЪР на квАРТала. Традиционно събитието ще се проведе в уикенда преди Деня на София – 17 септември. По време на тридневния фестивал посетителите ще имат възможност да изследват различни градски пространства чрез влиянието на хората върху тях, а също и това върху хората.


Организаторите  имат за цел да подчертаят силната връзка на хората с заобикалящата ги среда.


Както и в предишните издания, и тази година периметърът на събитията в рамките на феста ще се простира в зоната между
 бул. ,,Дондуков“, бул. ,,Мария Луиза“, бул. ,,Сливница“ и бул. ,,Васил Левски“. За разлика от предходните години обаче, този път отделните части от програмата ще бъдат разпръснати по целия периметър на творческия квартал. По този начин се цели да се включат максимално много обекти и дейности, да се обходят и усетят възможно най-много обществени пространства,  „които ще се обединят, за да ни предложат да се изгубим из уютните улички на стара София.”, както посочват самите организатори.

Едно от емблематичните за КвАРТал-а места е белязано от крависа графитена рисунка.  |  Снимка: Официална страница на събитието във Facebook

Богатата програма предлага изобилие от различни дейности, подходящи за хора от всякакви възрастови групи. Посетителите ще могат да се насладят на концерти, танцови изяви, стрийт арт, изложби, дегустации или просто добра разходка из централните кокетни улички на София, които ще бъдат изпълнени с живот. Интересно е и желанието на организаторите да включат в атракциите и обекти от типа на малки квартални магазинчета, работилници или дори посещение на катакомбите.  

Специално за събитието са организирани и няколко тура, които предлагат нетипични разходки в КвАРТал-а. Сред тях е “Исторически маршрут КвАРТал”, който ще се проведе със съдействието на Historical Routes Sofia, които имат богат опит в изготвянето на туристически исторически обиколки на столицата. Друг интересен тур носи гръмкото име “Тактилно-сетивна разходка със сетива, различни от очи”, който ще стартира от Музея на София, помещаващ се в Минералната баня. Той подканва посетителите да отворят сетивата си и да се впуснат в изследване на града.

Тур „Еврейска София“ е едно от интересните събития по време на тридневния фестивал. Хората, включили се в него, ще могат да разберат повече за историята на евреите и техните институции в столицата. | Снимка: Официална страница на събитието във Facebook

В последните слънчеви дни в на лятото, KvARTal Festival 2019: The People предлага интерактивни преживявания в градски условия, които трудно биха имали алтернатива. Наситените с цвят, звук и мирис улички на София ще оживеят за посетителите на фестивала, които ще могат да усетят града с всичките си сетива и да погледнат на градските пространства на столицата от нова и различна перспектива. Надсловът “КвАРТал на Хората” ни предлага възможността да изследваме различията на отделните групи хора, които правят града жив и сформират сложни културни  връзки и феномени. Именно благодарение на тези различия всеки град, квартал и общност имат собствена уникална идентичност. Именно това е целта на организаторите на събитието – да насочат вниманието ни към тази тема, като ни оставят възможност сами да открием особеностите й.

Официален постер на Събитието.  |  Снимка: Официална страница на събитието във Facebook

Повече за събитието можете да намерите на Facebook страницата му: https://www.facebook.com/events/405589606740609/
Допълнителна информация отнсно зоните, мероприятията и туровете е налична в програмата на фестивала: https://issuu.com/kvartalsofia/docs/kvartal_festival_programa_print_web 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…