Skip to main content
search

Дискусии за съдбата на един от най-известните и същевременно противоречиви монументи у нас – Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа, текат от години. Поради характера на символиката на паметника обаче, мненията за бъдещето му са разнополюсни – от гневни коментари, призоваващи за събарянето му, през експертни оценки на стойността му като национално културно наследство, до кампании за възстановяването му. В резултат на усилената работа на редица експерти от България и чужбина, днес за пръв път имаме детайлни проучвания на сградата и нейното състояние.

Дом-паметникът на БКП на връх Бузлуджа е един от най-знаковите монументи в България. | Снимка: Darmon Richter

В средата на 2019 г. Бузлуджа бе избран да получи гранд от престижната американска фондация „Getty“ на стойност 185 000 щатски долара. Средствата се отпускат в рамките на кампанията “Keep it modern”, целяща опазване на архитектурни паметници от модернизма в различни части на света. По официални данни на „Getty“, проектът ще се изпълни от мултидисциплинарен екип от български и международни експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, Техническия университет в Мюнхен, българския и немския комитет на ICOMOS, както и българската фондация „Проект Бузлуджа“.

Панорамен кадър на монумента Бузлуджа | Снимка: Евгени Динев

Как Бузлуджа бе избран за реципиент на финансиране по програмата на фондация Гети?

Идеите за възстановяване на легендарния паметник на връх Бузлуджа левитират в архитектурните среди от години. Когато през 2015 г. се създава фондацията “Проект Бузлуджа”, като нейната основна цел е опазването на паметника и превръщането му във функциониращ паметник на културата. Дейността й  включва кампании за популяризирането на паметника у нас и в чужбина и търсене на начини за неговото опазване.

Интериорен кадър на монумента, разкриващ красивите гледки от прозорците на опасващия основната зала кулоар | Източник: buzludzha-monument.com

Паралелно с бурните дискусии у нас, глобалният интерес към паметниците на модернизма, реализирани по времето на социализма, нараства неимоверно. Все повече хора се обръщат към този период от световната история с адмирации към строителните постижения на ерата. Заражда се тенденция за оценяване на архитектурната, конструктивната и културната стойност на паметниците на социализма без да се има предвид тяхната идеологическа символика. По този начин се дава шанс за нов живот на редица обекти.

Въздушен кадър на настоящото състояние на Бузлуджа и заобикалящата го инфраструктура | Автор: Зенит-Гео ЕООД | Източник: buzludzha-monument.com

Поради комплексната си конструкция, интригуващата локация и мистичният образ на рушащ се монумент, Бузлуджа придобива особена популярност в редица класации на международни архитектурни, фотографски и историко-археологически издания. Всичко това допринася за разпознаването на неговата стойност и полученото финансиране от фондация „Getty“.

Зимен панорамен кадър на монумента

Според експерти опазването на сградата би привлякло интереса на туристи от цял свят и би допринесло за съживяването на икономиката в региона. За реализирането на проект от подобен мащаб обаче са необходими средства, а цялостното му финансиране все още не е подсигурено.

Какво следва?

До момента са извършени редица изследвания на сградата и нейната конструкция, като това е първата част от спасителния план за Бузлуджа. След детайлно 3D заснемане на цялата сграда и изграждането на работен виртуален модел е направена оценка на състоянието й. Според експерти, въпреки лошото състояние на покрива, фасадите и инсталациите,

носещата конструкция на сградата е не е нарушена.

Изходните данни от триизмерното заснемане на сградата на монумента и изготвените по тях чертежи на актуалното състояние на обекта. За изготвяне на достатъчно точен модел е използван метода “облак от геодезически точки” | Автори: Зенит-Гео ЕООД и E House Architects | Изображение: buzludzha-monument.com

Това се дължи на изключително високото качество на вложените при реализацията материали и отличната технология на строителство. Положителната конструктивна оценка на инженерите дава зелена светлина за работата върху проекта оттук нататък.

Кадър, показващ лошото състояние на интериора на основната (преди – тържествена) зала на Бузлуджа

Макар и да има редица неясноти и административни трудности, консервацията на Бузлуджа би дала своя своеобразен принос за културното наследство на страната ни. Запазването на паметниците е ключово за историческата приемственост на една нация. Независимо от целите, за които един паметник е изграден, или символиката, която има, той носи своята история. Нека пазим и уважаваме културното наследството на страната си, за да може то да достигне до бъдещите поколения.

Повече информация относно историята на монумента на връх Бузлуджа можете да прочетете тук.

Повече информация за Фондация “Проект Бузлуджа”можете да откриете тук.
Други обекти, получили финансиране от Getty за 2019г,. можете да видите тук

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu