Що се отнася до покривите, се оказва, че имате далеч повече възможности как да покриете сградата си, отколкото на пръв път изглежда. Най-общо те се разделят на плоски и скатни. Днес ще се вгледаме отблизо в плоските покриви. И по-конкретно в това, че те всъщност не са толкова плоски. Макар и не толкова голям (в границите между 1 и 7%), наклонът им отвежда водата към воронките. Плоският покрив е една сложна система от пластове, която осигурява значителното предимство пред скатните поради възможността за използваемост. Дали ще бъде покривна градина, тераса или паркинг – пространството под звездите е изключително подходящо да приюти нашите идеи.

Да се върнем на пластовете…

Изолационните материали ни предпазват от влага, студ и пара, а покривните наклони и елементите на дренажната система отвеждат валежите на определеното за това място. Неумело решените или изпълнени плоски покриви водят до множество главоболия. Не можем да допуснем компромиси за елемента на сградата, който ни предпазва от външните влияния, нали? Правилният подход и висококачествените материали обаче могат да ни гарантират спокойствие.

Плоските покриви се различават според логиката на подреждане на отделните пластове. Най-популярните два вида са обърнат плосък покрив, при който топлоизолацията е над хидроизолация и стандартен плосък покрив, при който хидроизолацията е над топлоизолацията.

Ключов елемент е материалът, с който се изпълняват наклоните.

Най-честото решение е монолитно, но също както и звучи, той носи след себе си голям товар. Освен това, чест проблем при изпълнението на наклон със замазка или бетон е ниската прецизност на ъгъла и крайната повърхност. Всякакви пукнатини и недобре изпълнени контакти водят влагата право към помещенията. Наблюдават се дори случаи, в които след изпълнението най-ниската точка не е тази при водоотвеждащото съоръжение. Това води до завиряване и неефективно изпълнение на цялостната концепция за плосък покрив.

Какво е обърнат покрив?

Разликата в механизма на обърнатият покрив е в това, че хидроизолацията е разположена под топлоизолацията. Една от основните ползи при него е, че първата е защитена от разширения и свивания вследствие на резките смени в атмосферните условия, от механични повреди, както и от разрушителния ефект на UV лъчението. За целите на обърнатия покрив единственото ефективно решение е да се използва топлоизолация със затворена клетъчна структура, защото евентуалното проникване на вода до горния топлоизолационен слой не може да влоши основната му функция. Влагата след време изчезва по естествен начин, а свойствата на FIBRANxps  не са се променили.

Какви предимства дава?

Едната от причините, поради които се предпочита обърнат покрив, е да се намали разликата между зимната и лятната температура върху хидроизолацията. Битумът се нагрява много през лятото, а през зимата също достига до екстремни стойност. Тази голяма амплитуда води до преждевременно състаряване на мембраната. Освен това, обърнатият покрив е предпочитаното решение при направа на използваемо пространство върху сградата.

Решение за лесно изпълнение на наклони

FIBRANxps INCLINE 1,67% са топлоизолационни плочи, които създават необходимия за отвеждане на водата наклон при плоски покриви. Те изцяло заменят бетона за наклон. Плочите представляват твърда водонепропусклива топлоизолация, направена от екструдиран полистирен със заводско изработен наклон от едната страна. Едно от основните им предимства е, че осигуряват

Минимално допълнително натоварване върху конструкцията.

Това е изключително критична точка, що се отнася до тераси или покриви на стари сгради, които са проектирани преди много години и със сигурност тогава не е мислено за допълнително утежняване при ремонт.  Ето приблизителни стойностите на натоварването при различни материали:

  • бетон = 1.800-2.000 kgr /m3
  • лека замазка = 250-300 kgr /m3
  • FIBRANxps INCLINE = 32 kgr /m3

Ако можем да сме още по-ясни с цифрите, ще разгледаме заедно пример за покрив с площ 100 кв. м и 2% наклон. При избор на бетон за наклон, добавяме цели 10 000 кг. При лека замазка – 1 500 кг, а при FIBRANxps INCLINE – само 160 кг.

Като да сглобяваш „Лего“

Неслучайно сравняваме монтажа му със сглобяване на „Лего“, защото е бърз и лесен, води след себе си до минимално количество отпадък и не изисква никакви мокри процеси. Това носи и по-ниски разходи за инсталация заради нуждата от по-малко работници, по-бързо време за изпълнение на единица площ – веднъж поради лесния монтаж и втори път, защото няма нужда да изчаквате изсъхване на мокрите процеси при стандартната апликация.

Ако погледнем по-широко на процеса, ще открием и предимства в това, че не е нужно и наемането на бетон помпа или специално съоръжение за вдигане на материал за наклон до покрива. Това съответно може да е свързано със затваряне на улици и проблеми с логистиката на материали на обекта за определен период.

Още едно предимство на решението с FIBRANxps INCLINE е непредсказуемите метереологични условия. Докато при стандартно приложение трябва да се съобразяваме доста повече с времето, то при изпълнението с наклони от XPS може да се ползват за работа дори малки промеждутъци от слънчеви моменти, в който да се завърши по-голяма квадратура от площта.

Предварително формованите наклонени плочи за водоотвеждане FIBRANxps INCLINE се поставят съобразно инсталационен план. Той се подготвя безплатно от техническите специалисти на Фибран, спрямо плана на покрива – площ, височина на борда и указаните места за отводняване или вече конструираните съоръжения.

Леките топлоизолациoнните плочи се използват при изграждането на нови сгради и при ремонт на съществуващи. Отличават се с висока устойчивост на натиск и дълготрайност на изолацията, както и с отлични топлоизолационни характеристики с коефициент на топлопреминаване 0,033-0,035 W/m2K. В действителност FIBRANxps INCLINE се явяват допълнителен топлоизолационен слой, над основния, който повишава общата изолация на покрива, за който знаем, че е мястото от където има най-големи топлинни загуби. Плътната затворена клетъчна структура на материала  го прави най-подходящия изолационен материал за споменатите приложения.

По този начин FIBRANxps INCLINE стават част от структура, която подобрява топлоизолацията, намалява теглото и дебелината на покрива и спестява разходи. Красота и съвършенство.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Топла дреха за дома
Край на термомостовете по фасадата чрез капачки от каменна вата

Днес ще си говорим за фасади. По-конкретно – за защитата, с която „обличаме“ сградата, за …