Skip to main content
search

На прага сме на новата година. Традиционните обещания за това как през нея ще бъдем по-добри и по-продуктивни отново са на преден план. Независимо дали си падаме по идеята за коренната промяна на живота ни в рамките на едно денонощие или не, няма как да отречем факта, че по това време от годината си правим равносметка за изминалата година и си поставяме цели за следващата.

Опитахме се да подберем някои обещания за новата година, които биха разнообразили ежедневието ни и начина ни на работа и биха ни направили малко по-щастливи и по-продуктивни. Независимо дали през 2019 г. ни очаква нова работа, нов голям проект или няколко допълнителни курса за личностно развитие, няма по-добро време, в което можем да осмислим приоритетите си. Ние ти предлагаме няколко идеи в тази насока, а големите мечти и цели зависят само от теб.

1.Излез с приятелите си и им представи любимите си сгради в града

Това е страхотен начин да запознаеш приятелите си с естеството на архитектурата и да им споделиш твоята страст. Сигурни сме, че и на тях ще им бъде интересно да научат неочаквани неща за сградите, които подминават всеки ден, без да забелязват вълнуващите подробности и истории, които се крият зад уличния силует.

2.Спри да записваш файловете с имена като “final_render,” “final_render_final,” “new_final”, “real_best_final”

Всички знаем, че този навик не ни помага по никакъв начин. Точно обратното – постоянно се налага да отваряме всички файлове, защото никога не помним точно кой е най-точният. Време е да измислим нова, работеща система или да влагаме малко повече мисъл в описанията си.

3.Излизай на повече разходки

Снимка: Етюд-и-те на София

Знаеш, че прекаляваш със седенето пред компютъра. Разходките от време на време и раздвижването определено биха ти помогнали да бъдеш по-продуктивен в работата. Доказано е, че редуването на мозъчна дейност с физическа е най-ефективният метод да разкриеш пълния си работен потенциал.

4.Изпразни хард диска си

Проектите от началото на архитектурното ти пътешествие се трупат и трупат. Време е за почистване и изместване на най-важните файлове в някой облак. По този начин те ще бъдат на по-сигурно място, а компютърът ти ще се чувства като чисто нов.

5.Престани да отлагаш работата си във времето

Да, знам, това си го обещаваме постоянно и никога не го спазваме. Но може би точно 2019-та ще бъде годината, в която ще постигнем тази заветна цел. Всички знаем, че когато започнем работата си навреме сме най-доволни от себе си.

6.Чети за архитектите, които не са „стархитекти“

Да бъдем информирани за историята на архитектурата, значимите личности в нея, както и съвременните архитекти и тяхната работа е от голяма значимост за нашето развитие като специалисти. Но в света има множество други архитекти, които заслужават нашето внимание точно колкото стархитектите, а защо не и повече.

7.Бъди по-организиран

Да, и това го целим от много години, постигаме го за малко и после пак се губим в бъркотията, която създаваме. Колкото и невъзможно да звучи, смятаме, че всичко е в нашите ръце!

8.Не бъди толкова критичен към себе си

Понякога прекаляваме с критичността към самите себе си. Смятаме, че идеята ни, проектът или начина, по който сме го представили не са достатъчно добри и попадаме в омагьосан кръг, от който не можем да излезем. Време е да се отпуснем и да се опитаме да покажем най-доброто от себе си, а когато това не се случи просто да продължим напред и да мислим за следващото начинание. В крайна сметка, с всяка крачка в живота се научаваме на нещо ново и градим себе си и професионалния си път.

 9.Скицирай повече

Работата на ръка е най-добрият метод за формиране на идеите ни. Прекият допир до материята и възможността да изобразиш мислите си на момента не могат да бъдат заменени от никой компютър. Пък и сме сигурни, че имаш голям брой празни скицници, които те очакват.

10.Проучи архитектурата на държава, от която не си се интересувал до сега

Тбилиси. Снимка: www.wanderlust.co.uk

Разширяването на кръгозора ни и научаването на все по-нови неща е от изключително значение за нашето лично и професионално развитие. Поставяй си подобни малки предизвикателства, така ще пробудиш интереса си и към други неочаквани неща.

 11.Спи повече и стой буден само по неархитектурни причини

Знам, невъзможно е, но все пак си заслужава поне да си помечтаем за това. Архитектите заслужават точно толкова почивка, колкото всички останали студенти и професионалисти. А защо не и повече?

12.Пътувай

Пътуването трябва да бъде в листата на всеки човек, но когато става въпрос за архитекти, това начинание придобива още по-голяма значимост. Архитектите учат пътувайки – разширяват хоризонтите си, анализират средата, в която живеем, влиянието на културата върху нея, историческите фактори, развитието на архитектурните тенденции и какво ли още не. Така, че пътувайте, за да можете да гледате на света от различни гледни точки – и като хора и като архитекти.

13.Информирай се повече

Важно е да се информираме какви са последните архитектурни тенденции, както и новините в строителния сектор в България и по света. Платформи като stroiinfo ти позволяват да си в час с последните големи проекти, уъркшопове, лекции и какво ли още не.

14.Възползвай се от възможностите, които ти се предлагат

Тук влизат всички курсове, семинари и други форми на периферно образование, които развиват качества и умения, които не могат да бъдат придобити в стандартните форми на обучение. Възможностите, които имаме, са неограничени, затова трябва да подберем най-подходящите от тях и да се впуснем в нови приключения.

В крайна сметка надали в един ден ще променим всичко и ще започнем живота си отначало, но можем поне да се опитаме да подобрим някои навици и качества в себе, за да бъдем по-добри хора и професионалисти.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu