Skip to main content
search

Днес сме свикнали да гледаме на стъклото като „модерен“ строителен материал, с който се изпълняват окачени фасади, големи витрини на нови магазини и сложни съоръжения като обществени аквариуми. Всъщност, първите стъклени изделия датират още от времето на първите цивилизации в Месопотамия и Египет, а техниката за тяхното производство преминава много трансформации – от мънистата и стъклените съдове, през изящните прозорци на готическата архитектура до съвременните прозорци – соларни панели. Стъклото обаче намира много по-широко приложение, което не се ограничава само с прозорците и фасадите. Ще ви представим няколко по-рядко срещани решения, които придават на интериора и екстериора семпъл и обогатяващ детайл.

1.Стени от стъкло.

Не, не става въпрос за познатите ни от 90-те години тухли с цвят на бирена бутилка и бяла, не особено правилна фуга. През 2016 г. световно известното студио MVRDV разби тази представа, като изгради фасадата на магазин на Шанел в Амстердам с монолитни стъклени тухли. Лицевата стена на иначе традиционната по форма и размери холандска къща създава усещане за ефимерно „разтапяне“ на фасадата.

Снимка: explomondo.com

Разбира се, дори ако заложим на познатата ни от близкото минало стъклена тухла с кухина, също няма да сгрешим – тя може да послужи за перфектната преградна стена.

Изображение: Pinterest

2.Фасадна облицовка от стъклени плочки.

Интересен, но вече изгубен български пример за употребата на стъклени плочки за фасадна облицовка е бившият хотел „Плиска“ в София. Авторският колектив начело с арх. Христо Цветков и арх. Лозан Лозанов още през 60-те години е експериментирал с ефекта на този материал, създавайки една от знаковите сгради на българската соц архитектура. Макар и по-рядко да се използва за фасадна облицовка, боядисаната в подходящ цвят стъклена плочка (позната като лакобел), може да слее в едно цяло прозорците и фасадните повърхности.

3.Преградни витрини.

Най-често стремежът в архитектурното и интериорното проектиране е слънчевата светлина да бъде минимално ограничавана. Това се уповава на факта, че тя има благоприятно въздействие върху човешката физика и психика, както и върху визуалното възприятие на пространствата. В желанието си да създадем разпределение, в което пространствата се преливат едно в друго, често може да се получи усещането за липса на интимни кътове или преоразмерени помещения. Решение на тези проблеми може да бъде и преградната витрина, която може да бъде изпълнена от различни видове стъкло. Така не само се придава детайл на решението, но се създава и по-интригуваща атмосфера чрез играта на светлини и сенки.

Снимка: homedsgn.com

4.Стенна облицовка.

Решението на детайлите и естетиката на най-лесно амортизиращите се помещения в жилището, кухнята и банята, е ключова за неговото добро функциониране. Стъклените плочки биха послужили като удачно решение именно за гърба на кухнята. Въпреки че те са по-крехки от фаянсовите плочи, тяхното преимущество е, че придават дълбочина в иначе незабележима част от помещението, особено ако са придружени от подходящото осветление. По същия начин могат да бъдат приложени и в банята, където обаче материалът трябва да бъде съобразен и с действието на водата, влагата и по-високите температурни амплитуди.

Снимка: mandarinstone.com

5.Покривни покрития.

Стъклото може да се използва не само за покривни прозорци, а и за цялостни решения на покрития. Може би най-известният подобен пример е пирамидата пред Лувъра в Париж, дело на вече покойния архитект Яу Мин Пей. У нас пък известен пример от миналия век е фоайето на сградата на „Интерпред“ в София. Една от най-скорошните подобни конструкции е покритието на подлеза на софийското Ларго.

Пирамидата пред Лувъра. | Снимка: Getty Images

Макар и доста впечатляващи, тези покрития изискват много по-внимателно техническо решение, което да спомага за тяхното лесно почистване и да предпазва помещенията под тях от прегряване чрез съответната климатизация.

Подлеза на софийското Ларго. | Снимка: skyscrapercity.com

Приложенията на стъклото в строителството са на практика безкрайни. Въпреки че е познат на човечеството от хилядолетия, този материал доказва, че дизайнерското мислене винаги може да преоткрива и преосмисля вече познатото в нещо ново. Едно от най-големите му преимущества е това, че той е рециклируем. Неговото правилно използване и преизползване е една стъпка напред не само в дизайна, но и в опазването на околната среда.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu