Skip to main content
search

През 1929 г. се организира второто Международно изложение в Барселона, Испания. Двадесет европейски държави участват в събитието, включително Германия, Великобритания, Белгия, Дания, Франция, Унгария, Италия, Норвегия, Румъния и Швейцария и частни организации от САЩ и Япония.

Предишното изложение в Барселона от 1888 г. довежда до голям напредък в икономическия, архитектурен и технологичен растеж на града. Експозицията призова за градско развитие и се превръща в тестова площадка за новите архитектурни стилове, които се появяват в началото на ХХ век.

Един от най-знаковите шедьоври на изложението представя немското участие – емблематичният Павилион “Барселона”, проектиран от Лудвиг Мис ван дер Рое и Лили Райх –  превърнал се в архитектурна икона, повлияла на авангардните течения в света на архитектурата.

„Това беше най-трудната работа, с която някога съм се сблъсквал, защото самият аз бях свой клиент“, казва Мис. „Можех да правя това, което ми харесва.“

В сравнение с останалите павилиони, проектирани за световното изложение, Мис ван дер Рое разглежда и подхожда към задачата единствено със средствата и похватите на архитектурата, създавайки – “просто сграда” и нищо повече от това.

„Трябва да избягаме от „студа“ на функционализма. Грешка е да се смята, че за да се разбере проблема на съвременната архитектура е достатъчно да се признае необходимостта от рационални решения. Красотата в архитектурата, […], не може да бъде постигната, освен ако не можем да видим отвъд простата функционалност, когато строим. – Мис Ван дер Рое

За разлика от останалите павилиони, павилионът на Мис бива разглеждан като “празна сграда”, място за спокойствие и бягство от експозиционния характер на изложбата, превръщайки павилиона в обитаема скулптура. Вместо да адаптира и попълни своя павилион с временна експозиция, той борави единствено с чистотата на архитектурните елементи, създавайки архитектура достойна сама по себе си да се нарече произведение на изкуството.

Нестандартният дизайн в симбиоза с използването на оригинални и разнообразни материали се явява една от най-силните и отличителни черти на павилиона.

Архитектурната философия на Мис ван дер Рое е вложена в образа и съдържанието на Павилион “Барселона”, който с образа и наследството си олицетворява гениалността и неизбежната поява на модерната архитектура през ХХ век. Нека разгледаме компилацията от архитектурни средства и похвати, които правят павилиона архитектурна икона.

Концепция

Разположен в подножието на Националния музей на изкуствата на Каталуния и Монтжуик, Павилион “Барселона” се намира на тихо и уединено място, далеч от оживените улици на града. Издигнат върху подиум от травертин, той представлява поредица от отделни стенни равнини и два водни басейна, създаващи последователност от пространства, преплитащи се едно в друго. Вътрешните и външните пространства образуват сложно “съзвездие”, което стените оформят, но не затварят. Вместо „ред от отделни стаи“, пише Мис, „аз се стремях към поредица от пространствени ефекти.“

Материали 

В допълнение към концептуалния дизайн, материалите всъщност придават и разкриват истинската архитектурна същност на павилиона. Той съчетава създаденото от човека и естественото, използвайки четири различни вида камъни – римски травертин, зелен алпийски мрамор, древен зелен мрамор от Гърция и златен оникс от Атласките планини в комбинация със стъкло и стомана. Оригиналността на Мис ван дер Рое при използването на материалите се крие в изразената строга геометрия, прецизността на елементите и яснотата на сглобките им.

Столът “Барселона”

Един от най-емблематичните столове в света на архитектурата и дизайна и до днес е именно столът “Барселона”, създаден специално за павилиона.

Трябваше да бъде “важен стол, много елегантен стол”, според архитекта. „Правителството трябваше да приеме испанския крал… Столът трябваше да бъде… монументален. При тези обстоятелства не можеше да се използва прост кухненски стол.“

Въпреки че много архитекти и дизайнери на мебели от ерата на Баухаус са имали намерение да осигурят добре проектирани домове и безупречно изработени мебели за „обикновения човек“, столът “Барселона” прави изключение. Мис ван дер Рое и интериорният дизайнер Лили Райх проектират модел за испанското кралско семейство, състоящ се от метален профил с кожена тапицерия, който през годините се превръща в икона на съвременния дизайн. Смята се, че формата е екстраполирана от римски сгъваеми столове, известни като стол Curule – тапицирани столове, използвани от римската аристокрация. Столът “Барселона” се произвежда и продава и до днес.

Скулптурата на Георг Колбе

Заедно със скулптора Георг Колбе Мис ван дер Рое създава една от най-известните скулптури в света, постигнали перфектна симбиоза с архитектурната среда. Майсторски поставена в единия край на малкото езерце, тя се отразява не само във водата, но и в мрамора и стъклото, като по този начин създава усещането, че е умножена в пространството, а извивките й контрастират с геометричната чистота на павилиона. Статуята всъщност е бронзова репродукция на произведението “Зора” на Георг Колбе, представляваща нова форма на архитектурна скулптура в “течащо пространство”, при която автономната скулптура и архитектурното пространство взаимно се допълват и постигат отличителен пространствен ефект.

С течение на времето павилионът се превръща в ключова отправна точка не само в собствената кариера на Мис ван дер Рое, но и в архитектурата на ХХ век като цяло. Той е един от най-добрите примери за международния архитектурен стил поради чистотата на формата, пространствената концепция и интелигентното използване на структури и материали, които превръщат павилиона в типичното произведение на архитектурата.

Четете тук: Строят преоткрит проект на Мис ван дер Рое

Въпреки че Мис проектира своя Павилион “Барселона” преди повече от 90 години, дизайнът му оказва огромно влияние върху поколения архитекти и все още елементи и похвати от него продължават да се възпроизвеждат и интерпретират в съвременната архитектура.

Предвид значението и репутацията на павилиона са направени множество пространствени анализи и проучвания, които разкриват гениалността и лекотата на проекта отвъд видимото. В следващата статия очаквайте задълбочена „виртуална“ обиколка разкривайки принципите, похватите и методите, които правят архитектурата на павилиона гениална.

Четете тук част две: Нови ъгли на интерпретация в Павилион “Барселона” – виртуална архитектурна обиколка

Вяра Илиева

Бъдещ архитект, който умее да рисува. “Точно както в архитектурата, всяка картина започва със скица, мислена идея, оформяща се за първи път на листа, преминава през палитра от действия и стига до краен продукт. Разликата е, че ние трябва да обитаваме архитектурата. Разбира се, можем да обитаваме и картини, но само за миг в съзнанието си.” Бъдещ архитект, заинтересован от човека и обществените нужди.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu