Skip to main content
search

Последните дни от 2018 г. ни дават време за равносметки и съставяне на планове за следващата година. Всеки от нас се връща с усмивка към най-вълшебните моменти,  нови познанства, приятелства и лични достижения… или пък мързеливо отваря подаръци и се разхожда по цял ден по пижама. Миризма на коледни сладки, канела и мандарини, още едно повторение на “Сам вкъщи”, повече мигове с близките ни хора – определено това е любимото ни време от годината. Още се борим с преяждането от вчерашната коледна трапеза, но бързаме да Ви припомним какво се случи в нашата архитектурна година.

Архитектура и образование

Без съмнение 2018 г. беше много специална за ЕАСА България. Започнахме годината с един интересен разговор с тях, в който ни разказаха за приемствеността и мащабния им проект за домакинство на INCM. През есента хижа „Боерица“ се събуди, за да посрещне над 200 студенти по архитектура от цялата мрежа на Асамблеята.

Снимка: EASA Bulgaria

Нашите приятели от DesignMorphine връчиха своите първи стипендии за талантливи студенти по архитектура и дизайн. Какво са ни приготвили за новата година ще разберете съвсем скоро.

Тази година беше много специална и за „Лидерите, които строят“. С безценните идеи и съдействие на Златко Янакиев новите работни пространства на УАСГ вече са факт. Инициатива на „Хобеликс“, те създават сцена на интригуващи срещи с професионалисти от сектора. Първата за сезона, носеща темата „Токчета и каска“, събра три изтъкнати дами, реализирали се в различни направления на строителството.

Новите работни пространства на УАСГ. | Снимка: Ралица Кирилова

Дебатите

Не всичко обаче беше толкова оптимистично. Дебатите за национален парк „Пирин“, „видимия въздух“ , ограниченията за високи сгради в столицата и бъдещето на древното селище Скаптопара събраха широк отзвук. За огромно съжаление, това са проблеми, които по един или друг начин продължават да стоят на дневен ред.

Снимка: WWF | © Maya Eye Photography

Важните дати

Февруари стартира с архитектурния празник на фестивал „Дни на архитектурното наследство“, който проследихме отблизо. В него бяха раздадени наградите от „V-ти национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство“.

През март бяхме въвлечени в Деня на италианския дизайн, където прочутият италиански архитект Масимилиано Фуксас ни разказа как любовта ще спаси света. По-късно през същия месец потърсихме мястото на жените в архитектурата.

„V-ти национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство“ | Снимка: Елица Миланова

Наклонената кула

Не е тайна, че имаме слабост към архитектурата от миналото и възможностите за нейното тълкувание. Но не пропуснахме и актуалното в строителството. Що се касае до любимата ни столица, дълго чаканото завършване на наклонената кула „Елипс център“ е факт. Инж. Хрисимир Христов разказа специално за stroiinfo.com как толкова сложна фасада се превръща в реалност.

“Елипс център”

Реставрациите

Разказахме Ви също за любимата ни Баухаус къща на тепето, която по пътя към възстановяването си успя да загуби някои от най-ценните си характеристики. От „Под тепето“ съобщават за затворени обеми, разширен покривен етаж, сериозни промени в пропорциите и членението на дограмата. Дори не ни се иска да коментираме резултата. Сградата е опазена, но не е ли компромисът с оригиналния образ прекалено голям?

Тук е моментът да споменем и един добър пример за успешна реставрация у нас. През юни бяхме силно развълнувани от намесата върху една сграда със силна идентичност – Калпакчиевата къща в Банкя. Арх. Анна Неврокопска от E House Architects ни разказа подробности около проекта, ценността на оригинала и отношението към наследството у нас.

Калпакчиевата къща, гр. Банкя | Снимка: Zdravko Yonchev Photography

В край на юли „паметник“ се оказа най-злата поличба. Бившите Царски конюшни станаха жертва на поредния мащабен пожар. Отново се запитахме какво искаме да оставим след себе си – всеобща разруха и липса на идентичност или богата история, в която ще добавим и нашия отпечатък?

През август Варна започна да възражда своите забравени бижута, докато съдбата на лятната къпалня „Мария Луиза“ все още е неясна.

Къщата на ул. “Воден” 13 | Снимка: bnr.bg

Столицата

Разказахме ви също повече за историята на бул. „Граф Игнатиев“, който беше затворен за дългоочакван ремонт. Преди броени дни трамваите се върнаха, но резултатите са далеч от това, на което се надявахме. Мнозина търсиха проблема в самия проект, но ние се питаме друго – докога ще търпим и ще позволяваме некачествено изпълнение? Кой ще понесе последиците?

Част от дефектите, отбелязани от “Спаси София”

От Ателие 3 ни разказаха за подземната софийска потайност на триъгълната кула на „Сердика“. Проектът, получил специално отличие в първото издание на „Български архитектурни награди“, представя историческите пластове на столицата. Той е и една от петте български номинации в най-големия европейски архитектурен конкурс Мийс ван дер Рое.

Триъгълната кула на Сердика | Снимка: Ателие 3

В очакване на лятото се борехме със заверки, за да можем след това на спокойствие да се потопим в магията на футболните страсти и стадиони. Отпускарски, стартирахме нашите архитектурни разходки с пътуване до Дряново – родното място на майстор Кольо Фичето. Продължихме с Тутракан, Казанлък, Рупите.

Къде искате да ви „отведем“ през следващата година?

Тайните на Петричката котловина | Източник: www.economynews.bg

Актуалното

През октомври стартирахме нашата нова рубрика – „Тази седмица в строителния сектор“. Всеки петък Ви представяме обзор от най-важното по темата, случило се у нас и в чужбина.

Запитахме се и някои важни въпроси – колко струва архитектурното образование, как да изберем нов дом, а наскоро Ви дадохме някои идеи за коледни подаръци за архитекти и инженери.

През ноември беше прекратен конкурсът за възстановяване на войнишкия мемориал. Свързахме се с участника в него, Юлиан Манев, с когото разговаряхме за проблемите на хибрида между конкурс и обществена поръчка.

Проект №102 от отменения конкурс | Автор: Юлиан Манев

В крайна сметка…

Колко съградихме и колко разрушихме през годината? Какви очаквания имахме и доколко бяха оправдани?

Приключвам текста с пожелание. Бъдете информирани за това, което се случва около Вас. Оформете и отстоявайте мнение. Архитектурата е за всички. Тя не е само за този, който я обитава. Не е и достояние и възможност за позиция само на специалистите. Тя е на всички нас. Пазете града си, пазете архитектурните му богатства. Архитектурата не е фон, тя е преживяване; ценността не е просто една фасада, изящен детайл или съвременна абстракция. Тя се крие във взаимовръзките на сложния организъм на града. Докато разсъждаваме „на парче“, няма как да подобрим средата, която обитаваме. Имаме не по-лоши дадености от другите европейски народи, с които обичаме да се сравняваме. Трябва да съумеем да съхраним това, което ни прави различни, и да създадем всичко онова, което ни липсва. 2019-та е добро начало.

Весело посрещане на новата година от екипа на “Хобеликс”!

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu