Деветото издание на фестивала ONE ARCHITECTURE WEEK тази година ще се проведе в пловдивския квартал „Тракия“ под надслов „ДЕЙСТВИЕ. ПОЛЕЗНИ ПРАКТИКИ ОТ ПАНЕЛНИТЕ КВАРТАЛИ“. Датите са 30.09 – 09.10.

1
Снимки: Меган Луенбърг

ЗА ФЕСТИВАЛА

ONE ARCHITECTURE WEEK е ежегоден международен фестивал, посветен на подобряване на градската среда. Посредством задълбочени анализи, обсъждания и намеси, екипът развива и повишава качеството на проблемни зони. Всяка година фестивалът подбира внимателно тема не само от национално, но  от световно значение и прави задълбочени проучвания за възможностите за развитие.  Основната цел е широко обществено участие в действията, необходими за подобряване на средата. Съвременната архитектура не може да съществува самоцелно и самостоятелно, тя е в контекст с вече съществуващото. Именно заради това действията на ONE ARCHITECTURE WEEK са насочени към места, хора, взаимовръзки.

Дейността се осъществява  по много начини – презентации, изложби, дискусии, workshop-и, лекции, детска програма, като по този начин се стреми да въвлече повече хора в същината на проблема. Чрез ONE ARCHITECTURE WEEK се осъществява нов за България модел на диалог между администрацията и гражданите с цел разбиране, че гражданската активност може да бъде използвана рационално и устойчиво.

ТРАКИЯ

Тази година темата е Пловдив с център третия по големина панелен квартал в България – Тракия. Програмата е част от културния календар на Пловдив и е в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019.

„ДЕЙСТВИЕ“ е насочен на първо място към естествения хабитат на зоните, към обитателите им и техните нужди. Именно затова най-важни участници са живущите в блокове 1,2 и 3 на квартал Тракия, където е и фокуса на ONE ARCHITECTURE WEEK. Гражданското участие е основната движеща сила във всички промени в градската среда и резултатите от предишни години са пример за това.

Панелните квартали в момента са такива, каквито са, благодарение на намесите на жителите им. Те живеят собствен пъстър живот и имат нужда от насока за бъдещо развитие. Несъмнено притежават неразработен потенциал и е въпрос на време да видим резултатите.

Подходът на работа на екипа на фестивала  може да бъде пренесен като модел във всеки друг панелен квартал у нас.

Откриването е на 30 септември, в Деня на Тракия. Фестивалът продължава с най-разнообразни активности и приключва на 9 октомври. Форумът и основната изложба ще бъдат проведени в бивш супермаркет на ул.“Съединение“4.

След многократни срещи с живущите през лятото е достигнато до някои конкретни цели. Какво има нужда да се случи в празното пространство между трите блока? Отговорите на хората са детска площадка, беседка за правене на конфитюр, създаване на платформа за street fitness. Наглед простички неща, но същевременно биха подобрили значително ежедневието на жителите на блоковете.

3
Снимки: Меган Луенбърг

Основната изложба на фестивала е „Живи пространства“ с куратор Меган Луенбърг. Изложбата е “жива и интерактивна лаборатория” ще бъде открита на 30 септември в Халето на Тракия.

Форумът във втория уикенд на фестивала ще посрещне 16 лектори от 3 континента, които ще разкажат за световният си опит във въвличането на граждани в измислянето и поддръжката на градска среда. Ян Геел от Дания, Момойо Каиджима от Япония, Меглена Златкова от България и Мишел Провоуст от са някои от най-ярките имена в програмата на Форума.

В Кино „Космос“ ще могат да бъдат видени изложбите  „Фрешлатино2“  и „Платцатлас“.

Намесата „100в1ден“ в Пловдив, организирана от „Фабрика за идеи“, е част от световна инициатива, обиколила вече 30 града в цял свят и сега се появява за пръв път в България.

Намесата „Нарисувай ми стена“ създаде нова фасада на СОУ „Св.Софроний Врачански“ за началото на учебната година.

ONE ARCHITECTURE WEEK е причина, място, действие.

Ще следим с нетърпение резултатите!

Повече информация за фестивала можете да намерите на сайта на ONE ARCHITECTURE WEEK.

 

 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

8 идеи как да обновим балкона си
Нека се погрижим за парченцето от апартамента си отвън

Всичко започна, когато измих прозорците си. Това е едно от нещата, които вечно отлагам и н…