Skip to main content
search

С падането на първия сняг усещането за бяла зима навън и домашен уют у дома ни облада. Всеки се любува на красивите гледки и се наслаждава на споделено време с най-близките. Домът се превръща в едно от най-обитаваните пространства, а прозорците стават вратичка към външния свят, от който наблюдаваме плавно падащия сняг. 

Въпреки позитивните емоции, които зимата създава, тя до голяма степен ограничава и достъпа на светлина до пространството на дома, поради честото мрачно време. Именно в такива моменти хората с покривни прозорци в домовете си са най-облагодетелствани – те получават перфектното количество светлина и уют през зимата. Нека разгледаме как покривните прозорци могат да променят зимното ни изживяване.

Ролята на покривните прозорци

Няма как да пренебрегнем ролята на покривния прозорец в архитектурата и интериора. Този елемент може коренно да промени пространството, което обитаваме, а конкретно през зимата може да внесе така нужната светлина и невероятни гледки към падащия сняг.

Лидерът в производството на покривни прозорци – VELUX Group – през тази година пусна и най-новата си продуктова гама за плоски покриви. Тези прозорци, наподобяващи светлинни кладенци в интериорното пространство, не само внасят слънчеви лъчи и уют в дома, а и създават усещане за лукс и модернистична естетика.

Други предимства на прозореца за плосък покрив са на първо място възможността той да бъде разположен и в пространства, които нямат достъп до външна фасада, като например вестибюли в исторически сгради, които по принцип са сключени между плътни стени, или бани, гардеробни в по-съвременни жилища. Заедно с това подобен прозорец осигурява абсолютна интимност на обитателите на дома – 

Гледката е единствено към небето и падащия сняг.

Именно това усещане за интимност и сигурност, особено през зимата и празничните дни, ги прави толкова специални. Подобни прозорци може да поместим в дневната, спалните, та дори и в помощните пространства на дома.

Предизвикателствата на плоските покриви и покривни прозорци

Плоският покрив сам по себе си е чисто технологично предизвикателство в климат с големи температурни амплитуди, валежи и снежна зима, какъвто имаме по българските ширини. Покривните прозорци могат да се окажат уязвими зони в зимното време, затова трябва да се направи най-добрият избор без компромис в качеството. 

Когато архитектите предвиждат покривни прозорци в проектите си, трябва да се вземат под внимание чисто технологичните специфики на продукта, изготвянето на правилния детайл, както и неговото безкомпромисно изпълнение. 

Нека разгледаме кои са спецификите на най-новия VELUX продукт, който осигурява максимална площ светлина и отлична енергийна ефективност с двоен и троен стъклопакет, за пълна наслада от зимата, без нахлуване на ниски температури и техните неприятни последствия в интериора на жилището.

VELUX прозорец за плосък покрив с плоско стъкло и соларно захранване.

Ново поколение VELUX прозорец за плосък покрив 

Прозорците за плосък покрив с огънато и плоско стъкло вече позволяват навлизането на светлина от цялата им стъклена повърхност, благодарение на много тънкия профил на касата и невидимо крило и са подходящи за покриви с наклон от 0 до 15 градуса. 

Друга революция в дизайна на този покривен прозорец е разнообразието от размери, в които той се предлага. Най-обширните стъклени площи със съотношение 150/100, 150/150 и 200/100 са налични от есента на 2022 г. Всички прозорци с плоско и огънато стъкло се предлагат се предлагат и със соларно захранване, което е несравнимо удобство, поради елиминиране на нуждата от окабеляване на прозорците, което води и до отпадането на разходите за електроенергия.

Този тип прозорци са подходящи за обширни стаи, в които горното осветление може да дефинира интериора и функцията на пространството, като например широки дневни с кухня и трапезария, кабинети или спални. Към гамата прозорци за плосък покрив VELUX осигурява и сенници, затъмнителни щори и комарници. Възможно е и интегрирането на интелигентно управление на прозореца с приложение. 

Покривните прозорци са отличителен белег на модерната съвременна архитектура, който революционизира петата фасада на дома и успява да я превърне от чисто утилитарен подслон в ново интериорно изживяване. 

Покривите по принцип асоциираме с топлина и подслон, особено през зимата.

Когато обаче към тях добавим прозорци, може да осигурим едно изцяло ново изживяване на светлина, домашен уют и усещане за лукс. Покривните прозорци VELUX правят това достъпно и лесно приложимо във всеки дом.

Детайл на новото поколение VELUX прозорци за плосък покрив

1.Горен модул: стъкло от ръб до ръб със закалено стъкло, закрепено
на
място със силен уплътнител за допълнително спокойствие.
2.Сенници или затъмнителни щори могат да бъдат поставени
дискретно в основния модул и се вписват естествено в дизайна.

3.Тънкото невидимо крило е скрито от погледа за максимален
достъп на дневна светлина и красив дизайн.

4.Бяла полиуретанова каса с дървена сърцевина за изключителна
издържливост и спокойствие.

5.ThermoTechnology™ EPS изолационен материал за превъзходни
енергийни характеристики.

6.Стъклопакетът се поставя ниско в конструкцията и продължава
зад канала за облицовка за повишена енергийна ефективност.

7.Касата на прозореца е сведена до абсолютен минимум, за да осигури
максимално количество дневна светлина и красив вътрешен дизайн.

Научете повече тук

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu